Днес хранителните добавки са се превърнали в неразделна част от ежедневието на много хора, които търсят начини да подобрят здравето и благосъстоянието си, като допълнят нуждите на организма от определени витамини и минерали. Въпреки тяхната популярност има някои любопитни факти, които много от нас може би не знаят. Нека разгледаме някои от тях.

5 неща, които може би не знаете за хранителните добавки

Ето 5 любопитни факта за някои видове хранителните добавки, за които вероятно не сте чували:

      1. Омега-3 и омега-6 мастни киселини

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са незаменими, което означава, че човешкото тяло не е в състояние самостоятелно да ги произвежда и трябва да се набавят от храната или от хранителни добавки. Омега-3 мастните киселини са известни със своите ползи за здравето, включително подпомагане на сърдечно-съдовата система, подобряване на мозъчната функция и намаляване на възпаленията.

Ozone.bg хранителни добавки

      2. Линолева киселина

Принадлежи към група мастни киселини, които се срещат рядко и имат специфични полезни свойства. Според експериментални изследвания, проведени главно върху животни, тя се съдържа главно в млечните продукти и говеждото месо и е предназначена за намаляване на телесните мазнини. В подкрепа на това са и антикатаболните ѝ свойства и способността ѝ да намалява загубата на тъкани след вирусни и бактериални инфекции и тежки наранявания като изгаряния и фрактури.

      3. Цинк

Приемът на цинк като добавка е препоръчителен, тъй като този минерал лесно се губи от тялото. Някои проучвания показват, че приемът му може да намали продължителността на настинката и броя на инфекциите на горните дихателни пътища. Използва се още за лечение на обрив от пелени, кожни раздразнения, язви, СДВХ, акне, сърповидно-клетъчна анемия и други заболявания.

      4. Гинко билоба

Въпреки шума около добавките с гинко билоба сред възрастните за подобряване на паметта, мащабни изследвания показват, че те не оказват ефект върху загубата на памет и деменцията.

      5. Рибено масло

Рибеното масло е добър източник на омега-3 мастни киселини. Едно от най-важните му действия е способността да подобрява инсулиновата чувствителност, което способства за превенцията и лечението на диабет тип 2 и други заболявания, свързани с метаболитния синдром. Подобряването ѝ помага на клетките да усвояват по-ефективно глюкозата, като така се намалява рискът от хипергликемия и се повлиява поддържането на стабилни нива на кръвната глюкоза.

Преди да се въведат хранителни добавки във всекидневието, е препоръчително да се извърши консултация със специалист, за да се избегнат странични ефекти и взаимодействия с други лекарства.

Значението на правилния прием

Хранителните добавки може да се намерят както в специализирани магазини, така и във физически и онлайн аптеки. Към приема им обаче трябва да се подхожда с разбиране и предпазливост. Предозирането им може да доведе до нежелани странични ефекти и здравословни проблеми. Затова е препоръчително да се спазват указанията за дозировка, както и тези на медицинските специалисти преди началото на всяка програма.

Не забравяйте, че те допълват, но не заместват балансираното хранене и здравословния начин на живот.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *