видове сол

Представете си само кухня без сол – най-вероятно ще получите някаква наистина безвкусна хипотетична храна.

Солта е епична основна, ключова за техники за готвене като саламура, втвърдяване и консервиране. Но дори и в най-основния си вид, тя е подобрител на храната: от бъркани яйца до печено пиле или зеленчуци, щипка от нея превръща безвкусните ястията във вълшебни ястия.

Освен многобройните си кулинарни приложения, солта е нашият основен източник на натрий, ключов хранителен елемент за много функции на тялото. Жизненоважно, натрият действа като електролит, необходим за поддържане на хидратация и мускулна функция.

Натрият е електролитът, който се изчерпва най-много по време на дълги, интензивни тренировки и трябва да се напълни като част от възстановяването от тренировка, за да се поддържа балансът на течностите и да се предотвратят по-сериозни последствия като спазми и мускулна умора. Добре е да възстановите нивата на натрий, като съчетаете с храни, които също имат повече хранителни вещества, като например поръсване на сол върху печени ядки, което също ще повиши приема ви на протеини.

Има и различни видове сол – добита от планински райони, филтрирана от морска вода и много други. И няма две еднакви разновидности. Но означава ли това, че трябва да запасите кухнята си с куп различни соли? В идеалния случай, да.

Поне дръжте под ръка кашерна сол, тъй като това е вашият кухненски работен кон. Но всеки от другите сортове сол може да добави още нещо към уравнението. Ако ги използвате по правилния начин, всеки вид сол може да донесе нещо уникално на вашето крайно ястие.

Научете малко повече за 6 вида сол и най-добрите начини да се възползвате от всяка. След това се пригответе да пренесете своята готварска игра на следващо ниво.

1. Кашерна сол

кашерна солТази класическа готварска сол е универсален шампион.Важно е да знаете: не всички кутии кашерна сол са еднакви. В зависимост от начина на прибиране на реколтата, зърната могат да бъдат по-фини или по-едри, което води до различни нива на соленост.

Използвайте я: подправете вода за паста и саламура от кисели краставички; налейте върху протеини и зеленчуци преди печене.

2. Трапезна сол

трапезна солСъстои се от ултра фини зърна и повечето разновидности са обогатени с йод, който помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза. 

Тъй като трапезната сол е практически прахообразна, много се побира в щипка и се разтваря по-бързо от кашера, така че ястията могат да станат много солени бързо. Често ще намерите този сорт в солниците в ресторантите.

Използвайте я: пестеливо. Ако вечерята ви се нуждае от малко допълнително количество сол, добавете няколко поръсвания от солницата, след което опитайте ястието си, преди да разклатите още веднъж.

3. Люспеста сол

люспеста солПо-плоските, по-големи кристали са чудесна добавка към готово ястие – и това е тайното оръжие за балансиране на десерти, като солен карамел или крем. Измерени с чаена лъжичка, тези големи, хрупкави парчета са склонни да бъдат по-малко солени на вкус от кашерната или трапезната сол поради по-големия си обем.

Използвайте я: поръсете малко върху тост с авокадо и купички с ориз или сладки, като брауни.

4. Хималайска розова сол

Хималайска розова солДобита от планините на Солената верига близо до Хималаите, има ярък вкус и съдържа минерали, като магнезий, в по-високи концентрации от другите видове.

Въпреки че са в минимални дози, минералите могат да се натрупат в тялото с течение на времето (нещо хубаво!), ако разчитате на този вид за ежедневна подправка..

Използвайте я: вземете мелница и поръсете върху пуканки.

5. Черна сол

черна солТази разновидност често се добива от естествени източници в части от Азия или се прави от хавайска морска сол, смесена с активен въглен. Има сярен аромат и вкус, имитиращи този на яйцата, което го прави ключова съставка във веганските продукти.

Използвайте я: добавете щипка към тофу.

6. Fleur de Sel

Fleur de SelХората я смятат за изисканата сол (името ѝ се превежда като „цвете от сол“), тъй като традиционно се събира от солени блата по крайбрежието на Франция.

Неравномерните, леко влажни кристали осигуряват чист, деликатен, солен удар, когато се поръсят като финален щрих върху ястията. Необходима е работа, за да се събере това, така че може да бъде значително по-скъпа от другите, но напълно си заслужава да се поглезите.

Използвайте я: поръсете върху пържола, морски дарове или дебел резен домат.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *