Храни помагащи забременяване

Когато решите, че сте готови да имате бебе, обикновено искате да забременеете, ако може за вчера.

Изследване от Харвард, публикувано в American Journal of Obstetrics & Gynecology, казва, че храните, които ядете, всъщност могат да имат значение за това колко бързо ще видите положителен тест за бременност.

Може ли яденето на определени храни наистина да ви помогне да забременеете

Диетата ви няма да ви помогне магически това да се случи – има много други фактори, като вашата възраст, основни здравословни проблеми и т.н., но да: може да помогне.

И все пак: може да се храните най-здравословно от всички на планетата и все още да се борите с проблеми с плодовитостта. Можете също така да ядете пълни боклуци и да забременеете само от веднъж.

Въпреки всичко изследователите от проучването са открили известна връзка между определени храни и по-ниската честота на безплодие и по-голям успех при лечение на безплодие.

Храни, полезни за плодовитостта

Има няколко храни, които могат да ви помогнат, ако се опитвате да забременеете:

 1. Мазни риби (риба тон, сьомга).
 2. Орехи.
 3. Соя.
 4. Рибено масло.
 5. Морска храна.
 6. Домашни птици.
 7. Пълнозърнести храни.
 8. Плодове и зеленчуци.

Морски дарове за забременяване

Всички те са свързани с по-добра плодовитост при жените и по-добро качество на спермата при мъжете. Изследователите също така посочват, че приемането на фолиева киселина е добра идея, но това вече предполагаме сте го чували.

Храни, които вероятно не влияят на бързината на зачеване

Проучването не казва, че определени храни напълно ще провалят опитите ви, но посочва някои, които вероятно няма да помогнат:

 • Сирене; 
 • яйчни жълтъци;
 • зърнени култури, обогатени с витамин D;
 • антиоксидантни добавки: не ни разбирайте погрешно – антиоксидантите са страхотни, но приемането на антиоксидантна добавка изглежда не помага на жени, които преминават през инвитро процедури.

Изследователите посочват, че млечните продукти и соята, които някога са били смятани за лоши за плодовитостта, не са последователно свързани с проблемите на зачеването. Същото важи и за умерените количества алкохол и кофеин. Тези учени изрично казват, че изследванията в подкрепа на идеята, че алкохолът и кофеинът могат да повлияят на плодовитостта, изглеждат „по-малко солидни, отколкото някога.“

Що се отнася до тези богати на витамин D зърнени култури, освен ако нямате дефицит на витамина, получаването на повече от препоръчителната дневна доза, не изглежда да помага за повишаване на плодовитостта ви.

Отново, спазването на добра диета е само една част от по-големия пъзел. Ако се борите да забременеете, говорете с вашия гинеколог. Той трябва да може да ви помогне и да ви насочи към следващите стъпки. Успех!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *