брашно от бадеми

Влезте в местния супермаркет и се загледайте – толкова много неща на базата на бадемово брашно. От бисквитки до крекери, тези храни без пшеница със сигурност изглеждат по-добри за вас, но бадемовото брашно наистина ли е толкова питателно?

Освен че има леко ядков, но фин вкус, бадемовото брашно е предпочитано, защото е без глутен и съдържа повече протеини от обикновеното брашно.

Освен че е добър за вас вариант, бадемовото брашно е и супер лесно за използване. То също така добавя по-богат вкус и често бива препоръчвано за печене, паниране на пиле или риба или сгъстяване на супи.

Преди да се захванете с неговата беззърнена, ядкова доброта, ето какво още трябва да знаете за бадемовото брашно, от хранителната му стойност до най-добрите му приложения.

И така, какво е бадемово брашно?

Обикновено бадемовото брашно се прави с бланширани бадеми (бадеми, които са били бързо сварени, за да могат да бъдат отстранени корите им). След това се смилат на фин прах с помощта на блендер или кухненски робот.

Въпреки че бадемовото брашно не изглежда много по-различно от типичното пшенично брашно, неговата хранителна стойност е по-различна.

бадемово брашно

Ето какво получавате в една четвърт чаша порция бадемово брашно:

 • Калории: 170;
 • Мазнини: 15 гр;
 • Наситени мазнини: 1 гр;
 • Белтъчини: 24 гр;
 • Въглехидрати: 6 гр,
 • Фибри: 2 гр;
 • Захар: 1 гр
 • Натрий: 0 мгр;
 • Калций: 66 мгр;
 • Желязо: 1 мгр;
 • Калий: 190 мгр.

За справка, ето какво получавате в една четвърт чаша бяло пшенично брашно:

 • Калории: 114;
 • Мазнини: 0,3 гр;
 • Белтъчини: 3,2 гр;
 • Въглехидрати: 24 гр;
 • Фибри: 0,9 гр;
 • Захар: 0,1 гр;
 • Натрий: 0,6 мгр;
 • Калций: 4,7 мгр;
 • Желязо: 0,4 мгр;
 • Калий: 33,5 мгр.

С по-високо съдържание на мазнини, фибри и протеини от бялото брашно (но с по-ниско съдържание на въглехидрати), бадемовото брашно също е пълно с витамин Е, антиоксидант, който помага за мозъка, очите, кожата и репродуктивното здраве.

Също така е с високо съдържание на магнезий, минерал, който може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система и да помогне за предотвратяване на мигрена. Освен това, високото съдържание на ниацин в бадемовото брашно е особено полезно за тези, които страдат от възпаление, свързано с артрит.

Ползите за здравето от бадемовото брашно не свършват дотук.

Благодарение на уникалните си хранителни свойства, бадемовото брашно предлага разнообразие от други ползи за здравето, за които си струва да се говори.

 1. Стабилизира кръвната захар.

Поради по-ниското си съдържание на въглехидрати, бадемовото брашно може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Високото му съдържание на мазнини също помага за забавяне на усвояването на въглехидрати и захар, друг фактор за поддържане на стабилна кръвна захар.

 1. Това е здравословно за сърцето.

Доказано е, че бадемите и бадемовото брашно намаляват LDL (лошия) холестерол и повишават HDL (добрия) холестерол, а високият холестерол е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

 1. По-засищащо е от обикновеното брашно.

Благодарение на високото съдържание на фибри и протеини в бадемовото брашно, то ви помага да се чувствате сити за по-дълго време. Предимството: можете по-добре да туширате апетита и да се чувствате по-удовлетворени между храненията.

 1. Бадемовото брашно е чудесно за хора на диети с ниско съдържание на въглехидрати или без глутен.

Ако живеете с непоносимост към глутен или алергия, бадемовото брашно може буквално да промени живота ви. Бадемите естествено не съдържат глутен, така че бадемовото брашно отваря свят от възможности, като печени продукти, които иначе биха били невъзможни за тези, които спазват диети без глутен.

брашно от ядки бадемиДа не говорим, че бадемовото брашно също е безопасно за тези, които следват кето или палео диети. Ако следите отблизо въглехидратите, бадемовото брашно е страхотен избор, само с четири грама нетни въглехидрати (общо въглехидрати минус фибри) на порция, което го прави чудесен вариант, подходящ за кето. (Обикновеното брашно съдържа около 23 грама нетни въглехидрати на порция, изхвърляйки голяма част от дневната ви доза въглехидрати на кето с една лъжица.) Да не говорим, че по-високото съдържание на мазнини в бадемовото брашно (15 грама на порция) също го прави засищаща съставка за кето диети.

Как да добавите бадемово брашно към вашата диета

Впечатлени ли сте от хранителната стойност на бадемовото брашно? Така си помислих. Сега е време да започнете да го консумирате.

Въпреки че бадемовото брашно определено е чудесен кандидат за печива като торти и бисквити, помислете и за други рецепти. Използвайте бадемово брашно, за да създадете богат сос за пай, да сгъстите супата си или да панирате пилето или рибата си с бадемово брашно, например.

Винаги можете да си направите сами бадемово брашно

домашно брашно от бадеми

Първо бланширайте бадемите (сварете ги бързо във вода) и им почистете люспите. След това използвайте кухненски робот или мощен блендер, за да ги смелите във фина прахообразна текстура и това е.

Просто не забравяйте да пулсирате бадемите си в уреда за няколко секунди наведнъж. В противен случай може да ги разбиете в бадемово масло.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *