брашно тип 650 за какво се ползва

Първо да започнем от там: какво всъщност означават типовете брашно? Ако се начинаещи в пекарството със сиурност не сте се замисляли обстойно над този въпрос. Ние си знаем тип 500 и правим всичко с него, а дали няма по-подходящи брашна за тестеното изделие, което се гласим да приготвим? Нека видим.

Типове брашна

Типът на брашното обозначава съдържанието на пепел, което е пряко свързано със степента на преработка на зърното и количеството на оставащите минерали в брашното след меленето. Чакай, чакай, я пак: има пепел в брашното? Не, когато говорим за „съдържание на пепел“ в контекста на брашно, не се има предвид истинска пепел, която обикновено асоциираме с изгорени материали. В случая с брашното, пепелта представлява мерна единица, която се използва за оценка на количеството минерали, останали в брашното след изгарянето на органичните компоненти при висока температура.

Това числово обозначение е стандарт, използван в някои страни, особено в Европа, за класифициране на брашното според неговата „чистота“. По-ниските числа означават, че брашното е по-фино премляно и съдържа по-малко части от обвивката на зърното и зародиша, докато по-високите числа означават, че в брашното има повече от тези части и съответно – повече минерали.

Общо взето, основните типове брашно включват:брашно от тип 650

 • Бяло брашно (Тип 00, Тип 450, Тип 550): Това са най-фините брашна с най-ниско съдържание на пепел. Използват се за приготвяне на фини пекарски изделия, торти, бисквити и за получаване на лек и въздушен хляб.
 • Половинчато брашно (Тип 650, Тип 750): Среден финес на мелене, тези брашна са по-богати на влакнини от белите брашна и са подходящи за хляб и други пекарски изделия, които изискват повече текстура и хранителна стойност.
 • Пълнозърнесто брашно (Тип 850, Тип 1100, Тип 1600 и по-високи): Тези брашна включват почти цялото зърно, включително обвивката и зародиша, което ги прави много богати на влакнини, витамини и минерали. Използват се за производство на пълнозърнест хляб и други хранителни продукти.

Важно е да се отбележи, че специфичните типове и наименования могат да варират в зависимост от страната и региона. Някои страни използват различни системи за класифициране или могат да имат различни стандарти за това, което представляват тези типове брашно. Например, в САЩ и Канада се използва по-различна терминология и класификация, базирана на съдържанието на протеин в брашното, вместо на съдържанието на пепел.

Какво е брашно тип 650

Брашно тип 650 е вид пшенично брашно, което е по-фино от обикновеното бяло брашно, но по-грубо от тип 550, което е често срещано за всички цели. Цифрата 650 отразява степента на обработка и съдържанието на пепел в брашното, като по-високите числа показват по-високо съдържание на минерали. Този тип брашно съдържа повече от остатъчните частици от зърното, което го прави по-богато на влакнини и с леко по-тъмен цвят в сравнение с по-фините видове брашно.

За какво се използва

печива с брашно тип 650Използва се за приготвяне на различни видове хляб и пекарски изделия, като предлага по-богат вкус и структура от по-фините видове брашно. Брашно тип 650 може да се използва самостоятелно или в комбинация с други видове брашно за постигане на желаната текстура и вкус на пекарските изделия. В някои рецепти, то може да добави допълнителна влажност и да увеличи хранителната стойност на готовите продукти благодарение на по-високото си съдържание на влакнини.

Брашно тип 650 е универсално и достатъчно влакнесто, за да придаде хубава текстура и пълноценен вкус на печивата, без да ги прави твърде тежки. Ето няколко идеи за печива, които можете да приготвите с брашно тип 650:

 • Франзела и багети: Въпреки че за класическите френски багети често се използва по-фино брашно, тип 650 може да добави интересна текстура и по-богат вкус на вашите франзели и багети.
 • Рустик хляб: Тип 650 е идеален за рустик хлябове с хрупкава коричка и плътна сърцевина, като може да се комбинира с пълнозърнесто брашно за още по-богат вкус и текстура.
 • Фокача: Италианската фокача изисква брашно с добра способност за задържане на влага, което прави тип 650 отличен избор за мека и сочна вътрешност с хрупкава коричка.
 • Пица: За домашно приготвена пица с по-богат вкус и малко по-тънка и хрупкава основа, брашно тип 650 може да бъде много добър избор.
 • Бухтички и мекици: Брашно тип 650 добавя малко по-плътен вкус и текстура на бухтичките и мекиците, правейки ги малко по-засищащи и вкусни.
 • Сладки и кифлички: За приготвяне на сладки кифлички и други меки сладки печива, брашно тип 650 може да се използва за постигане на по-богата текстура и вкус.
 • Баници: Въпреки че традиционно за тези печива се използват по-фини брашна, тип 650 може да придаде интересен вкусов профил и да направи кората малко по-тънка и хрупкава.

Когато готвите с брашно тип 650, имайте предвид, че може да се наложи лека корекция на количеството течност в рецептата, тъй като то има малко по-различна абсорбционна способност в сравнение с по-фините брашна. Експериментирайте и наблюдавайте как се държи тестото, за да достигнете до желаната текстура и влажност.

Рецепти с брашно тип 650

Ето три вкусни рецепти, които можете да приготвите с брашно тип 650, идеални за различни поводи:

1. Рецепта за рустик хляб

Съставки:

 • 500 г брашно тип 650
 • 10 г суха мая
 • 1 ч.л. захар
 • 2 ч.л. сол
 • 350 мл топла вода
 • 2 с.л. зехтин

Инструкции:рустик хляб

 1. В голяма купа, смесете брашното с маята, захарта и солта.
 2. Добавете топлата вода и зехтина, и разбъркайте до получаването на еднородно тесто.
 3. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 1-2 часа, докато удвои обема си.
 4. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и нежно го оформете в желаната форма.
 5. Поставете тестото върху хартия за печене и го оставете да почине за още 30 минути.
 6. Предварително загрейте фурната до 220°C. Поставете хляба във фурната и печете за около 30-40 минути, или докато стане златист и хрупкав.
 7. Извадете хляба от фурната и го оставете да се охлади на решетка преди да го нарежете.

2. Рецепта за Фокача

Съставки:

 • 400 г брашно тип 650
 • 7 г суха мая
 • 1 ч.л. захар
 • 1 ч.л. сол
 • 250 мл топла вода
 • 50 мл зехтин, плюс допълнително за намазване
 • Розмарин (свеж или сух)
 • Морска сол на кристали

Инструкции:

 1. В купа смесете брашното, маята, захарта и солта.
 2. Добавете водата и 50 мл зехтин. Разбъркайте, докато се получи тесто.
 3. Месете тестото върху набрашнена повърхност за около 5 минути.
 4. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте и оставете да втасва за около 1-2 часа.
 5. Прехвърлете тестото върху тава, намазнена със зехтин и разстилете. Натиснете надолу с пръсти, за да създадете дупчици.
 6. Поръсете с розмарин и морска сол. Полейте с малко зехтин.
 7. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 20-25 минути, докато стане златиста.
 8. Оставете да се охлади малко преди сервиране.

3. Рецепта за тесто за пица

Съставки:

 • 500 г брашно тип 650
 • 1 пакетче суха мая (7 г)
 • 1 ч.л. захар
 • 2 ч.л. сол
 • 300 мл топла вода
 • 2 с.л. зехтин

Инструкции:

 1. В голяма купа, смесете брашното с маята, захарта и солта.
 2. Добавете топлата вода и зехтина, и разбъркайте до получаването на еднородно тесто.
 3. Месете тестото на набрашнена повърхност за около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
 4. Оставете тестото да втаса в намазнена купа, покрито с кърпа, на топло място за около 1 час.
 5. Разделете тестото на порции (в зависимост от желания размер на пиците) и го разточете върху набрашнена повърхност.
 6. Поставете разточеното тесто върху тави за печене, добавете сос, кашкавал и любимите си съставки.
 7. Печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 10-15 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *