овесено мляко срещу бадемово мляко

Има сериозен бум през последните няколко години на мляко на растителна основа. И две от най-предпочитаните алтернативи на кравето са бадемовото и овесеното мляко. Ако сте опитвали и двете, знаете, че те предлагат много различен вкус и консистенция. Но може би се чудите как тези две се подреждат едно срещу друго по отношение на храненето. В дебата за овесено мляко срещу бадемово мляко наистина ли се откроява като по-добрият избор то?

Въпреки че бадемовото мляко се счита за крал на млякото без млечни продукти от години, неговото управление може да е приключило. Изглежда, че овесеното мляко вече държи титлата и това изобщо не е лошо.

Първо, бадемовото мляко не е точно устойчиво. Необходими са огромни (6098) литри вода, за да се произведе един литър бадемово мляко, според Sustainable Restaurant Association чрез The Guardian, което е доста обезпокоително.

Второ, бадемовото мляко всъщност не е толкова питателно. Освен че не осигурява почти никакъв протеин, то често е подсладено със захар и съдържа калций само ако е обогатено допълнително.

Добре е да знаете, че млечните продукти съдържат много хранителни вещества, които растителното мляко не набавя. Млечните продукти са богат източник на различни хранителни вещества, особено калций, витамин D, витамин A, витамин B12 и омега-3 мастната киселина DHA.

Въпреки това някои млечни алтернативи са обогатени с тези хранителни вещества. А веганите могат да компенсират разликата, като консумират други източници на калций (напр. зеле или бял боб), витамин А (напр. моркови или сладки картофи), омега-3 мастни киселини (водорасли) и добавки с витамини D и B12 според нуждите.

Така че, ако наистина предпочитате мляко на растителна основа или следвате веганска диета, няма да изпуснете много, ако направите леки промени в диетата си. Напълно разбираемо е, че все пак бихте искали да изберете най-здравословния вариант.

Хранително овесеното мляко и бадемовото мляко са доста различни.

Ето как изглежда една чаша неподсладено овесено мляко:

 • Калории: 80;
 • Мазнини: 1,5 гр;
 • Наситени мазнини: 0 гр;
 • Натрий: 120 мгр;
 • Въглехидрати: 14 гр;
 • Захар: 1 гр;
 • Фибри: 2 гр;
 • Белтъчини: 3 гр.

И как изглежда една чаша неподсладено бадемово мляко:

 • Калории: 35;
 • Мазнини: 3 гр;
 • Наситени мазнини: 0 гр;
 • Натрий: 160 мгр;
 • Въглехидрати: 1 гр;
 • Захар: 0 гр;
 • Фибри: 1 гр;
 • Белтъчини: 1 гр.

Както можете да видите, овесеното мляко е с по-високо съдържание – е, почти на всичко.

Защо? И двете млека се правят чрез накисване на бадеми или овесени ядки във вода, след което сместа се смесва и прецежда. Докато процесът извлича само малко вкус и малко бял цвят от бадемите, той извлича много повече – особено въглехидрати – от овеса.

И двете млека обикновено са обогатени с калций и витамин D, които са важни за здравите кости и поддържането на подходящ хранителен баланс в кръвта и клетките.

Бадемовото мляко обаче има предимството, че е с естествено високо съдържание на витамин Е, което се отразява добре на вашата кожа и имунна система, като намалява UV увреждането на кожата и помага на тялото ви да се бори с бактериите и вирусите. Може също така да намали риска от хронично заболяване, като преследва болестотворните свободни радикали.

Овесеното мляко определено има плюсове и минуси.

Ето какво трябва да знаете за положителните и отрицателните страни на овесеното мляко.

Плюсове на овесеното мляко

овесено мляко

Кремообразна консистенция. Поради по-високото си съдържание на въглехидрати и калории, овесеното мляко е с кремообразна консистенция, която бадемовото мляко не осигурява. Всъщност, то е може би най-сравнимото с кравето мляко от всичките ви варианти на растително мляко. Ето защо баристите го предпочитат: овесеното мляко се разпенва по начин, по който бадемовото мляко обикновено не може.

Не са необходими сгъстители. Друго предимство на естествено по-тежката текстура на овесеното мляко: то също рядко съдържа сгъстители (като карагенан), които според някои учени са вредни за храносмилателния тракт. При животински модели карагенанът е свързан с ракови заболявания и чревни язви.

Остава свежо по-дълго. Овесеното мляко също е относително стабилно при съхранение, което означава, че може да издържи наистина дълго време.

По-устойчиво. И накрая, овесеното мляко има по-малко въздействие върху околната среда и е по-устойчиво.

Минуси на овесеното мляко

минуси на овесеното мляко

По-високо съдържание на въглехидрати и калории. Ако следите калориите си или стриктно наблюдавате приема на въглехидрати (като хората на кето диета), помислете как овесеното мляко се вписва в ежедневната ви храна и следете размера на порциите си.

Риск от кръстосано замърсяване. Хората без глутен също трябва да внимават кой продукт купуват. Овесът е естествено без глутен, но въпреки това, той често може да се отглежда или обработва заедно със зърна, съдържащи глутен, което може да причини кръстосано замърсяване. Ако имате алергия към глутен, проверете етикетите си, за да се уверите, че наистина е без глутен.

Често съдържа противовъзпалителни масла. Овесеното мляко често съдържа добавени масла, които могат да бъдат възпалителни, като масло от канола.

Бадемовото мляко също има предимства и недостатъци

Подобно на овесеното мляко, бадемовото мляко идва със собствен набор от плюсове и минуси.

Плюсове на бадемовото мляко

бадемово мляко

По-малко калории. Както бе споменато по-горе, бадемовото мляко все още е значително по-малко калорично от овесеното мляко, което е плюс, ако искате да ограничите дневния си прием на калории.

По-малко въглехидрати. Отново, бадемовото мляко има по-нисък брой въглехидрати в сравнение с овесеното мляко, което няма да повиши кръвната ви захар.

По-високо съдържание на здравословни мазнини. И накрая, бадемовото мляко е с по-високо съдържание на здравословни мазнини и мастноразтворими витамини като витамин Е.

Минуси на бадемовото мляко

минуси на бадемовото мляко

Водна консистенция: за разлика от овесеното мляко, бадемовото мляко има по-малко кремообразна и пенлива консистенция, което кара много производители на храни да използват сгъстители.

 

Сгъстители: Въпреки че устойчивостта се превърна в един от най-големите аргументи срещу бадемовото мляко, загрижеността относно сгъстителите, използвани в напитката, също го поставя на прицел. Карагенанът се използва за сгъстяване на бадемово мляко, но има опасения, че може да причини възпаление и увреждане на червата. 

Добавени подсладители: тъй като бадемовото мляко не предлага естествената сладост, която предлага овесеното мляко, то често се подслажда. Независимо дали специално следите въглехидратите си или не, по-добре се спрете на неподсладените варианти.

И така… овесеното мляко по-добро ли е за вас от бадемовото?

В крайна сметка и бадемовото, и овесеното мляко са добър избор.

Ако търсите нискокалоричен вариант и не се интересувате толкова от консистенцията или вкуса, бадемовото мляко със сигурност ще свърши работа.

От друга страна, овесеното мляко съдържа малко по-полезни хранителни вещества като протеини и фибри, които ви помагат да останете сити за по-дълго време, така че е добър избор за зърнена закуска или смутита. Вкусът и пяната на овесеното мляко също го правят много по-добър заместител на кравето мляко в кафето. 

Независимо дали избирате овесено или бадемово мляко, потърсете неподсладена бутилка, която съдържа възможно най-малко съставки.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *