замразена храна

Замразяването на храна е чудесен начин да удължите живота на вашите ястия и хранителни стоки – и да ви спести пари и ценно време за приготвяне на храна. Стига да използвате фризера си правилно, тоест и да знаете кои храни изобщо не трябва да замразявате.

Можете успешно да замразите много храни с минимални промени във вкуса, но просто се уверете, че ги съхранявате в абсолютно херметически затворени контейнери, тъй като излагането на кислород причинява изгаряне във фризера, а храната също може да абсорбира миризми.

Но какво ще кажете за храна, която не замръзва добре, защото се превръща в мокра топка, разболява ви или прави вечерята ви истинска катастрофа? По-долу сме събрали храни, които никога не трябва да поставяте във фризера си – заедно с експертни предложения как все пак можете да поставите няколко от тях върху лед след малко допълнителна подготовка.

Яйца с черупки

По време на процеса на замразяване съдържанието в черупката се разширява, което я кара да се напука. Текстурата на жълтъка става много лепкава, когато е замразен. Яйцата издържат около месец в хладилника, така че използвайте ги докато са пресни.

Резени диня

замразена диняВъпреки че е безопасно да се замрази, поради разширяването на водата в клетките на плода, динята и респективно пъпешът губи структурата си, когато се размрази.  Ако изхвърлянето им ще разбие сърцето ви, можете да замразите пюре във формички за лед за напитки и смутита.

Маруля

Поради високото съдържание на вода, текстурата на марулята се влияе неблагоприятно след размразяване. Обикновено марулята се сервира сурова, а размразената маруля би била много кашава. Гадост.

Меко сирене

Докато твърдите сирена, като чедър и пармезан, могат да бъдат замразени – когато са плътно опаковани – до три месеца, преди да станат брашнести, меките сирена не замръзват много добре, тъй като текстурата им ще се промени.

Краставици

Те са много воднисти. Запомнете, воднисти продукти = каша във фризера.

Картофи

Замразените печени или варени картофи ще сменят структурата си и ще станат зърнести. Въпреки че бихте могли да бланширате и замразявате настъргани картофи, евтините грудки имат доста дълъг срок на годност от две до три седмици, когато се съхраняват на стайна температура, така че май не си заслужава.

Майонеза

Размразената майонеза е…неапетитна. Тъй като майонезата е емулсия от олио във вода, след като се размрази, тя ще има пресечен вид. Не благодаря!

Пресни подправки

замразени подправкиТехнически погледнато можете да опаковате плътно малка порция пресни билки и да я съхранявате в торбичка за фризер, но ако някога сте отваряли мокър, хлабо завързан сноп от това, което някога е било прясна салвия, знаете, че ви очаква известно разочарование. Но можете да опитате следния метод: поставете нарязани билки във форма за лед и я напълнете със зехтин. Тогава просто пъхнете кубчето зехтин в тиган, когато правите нещо.

Сурови ябълки

Повечето плодове имат по-добра текстура и вкус, ако са опаковани в сироп или захар. За да се намали покафеняването и загубата на вкус, те трябва да се третират с аскорбинова киселина преди замразяване. Като алтернатива можете да опитате да ги обелите, нарежете и сготвите преди замразяване.

Сосове на основата на мляко

Бешамел и други бели сосове, приготвени с мляко, страдат от фактора на разделяне, като обикновено се подсирват и отделят след замразяване. Още една причина да превърнете следващата си паста във вечеря!

Размразено месо

Що се отнася до връщането на размразеното месо обратно във фризера: не рискувайте. Не е безопасно поради температурните промени. Въпреки това, замразяването му, след като го сготвите, е ок.

Желатин

желатинижтеАко сте планирали да замразите Jell-O форма, първо: Защо? Също така: Недейте. Разширяването на водата в желатиновите клетки разрушава тази клетъчна структура по време на процеса на замразяване. Веднъж размразени, желатиновите клетки не могат да реформират структурата си и вече не могат да задържат вода. Желатинът ще бъде течен и никога няма да се върне.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *