Природата дава всичко необходимо, за да бъдем здрави и в хармония с нея. Във всяко кътче на света, могат да бъдат открити характерни за региона билки, които да се превърнат в основна част от хранителните навици, подобряващи общото здравословно състояние. Всеки природен компонент има своята история, характерност и индивидуалност.

Нека разгледаме какви са отличителните белези на азиатската находка – Lion’s Mane, или в превод на български – Лъвска грива.

Произход и състав на Лъвска грива

Хранителната добавка Лионс мане е кръстена именно на основната си съставка, рядката гъба, която е оприличавана на лъвска грива. Когато гъбата е прясна е бяла, а в изсушен вид придобива кафяв или кремав цвят. От дълги години се използва при състояния на безпокойство, когнитивни заболявания и депресия. Това се дължи на наличието на биоактивни вещества в състава й. Намира приложение дори и в кулинарията.

Широко употребяван в много национални култури, като Япония, Китай, Индия и Корея, чудодейният природен компонент бързо става обект на изследвания и употреба в почти всяка медицина по света. Най-често се приема чрез капсули, защото именно по този начин всички полезни свойства се запазват, докато достигнат до стомаха.


лъвска грива

Какви са ползите от Lion’s Mane (лъвска грива)

Ползите и приложението на лечебната гъба са широко известни сред най-различни култури и нейни привърженици вярват в широките ѝ лечебни действия. Твърди се, че добавката укрепва имунната система, стимулира храносмилането и предпазва от рак. В повечето случаи, лъвската грива помага дори при борба с болестта на Алцхаймер – мозъчно заболяване което води до загуба на памет. Силно се препоръчва и за хора, страдащи от тревожност и психични разстройства. Широкият спектър на въздействие на добавката лъвска грива позволява нейното използването като заместител на кофеинови напитки, поради стимулирането на концентрацията.

В общия случай, приемът на лъвска грива оказва влияние върху следните състояния на здравето:

  • намалява умората и поддържа тонуса – изключително важно за справяне с дневните ви задачи и концентрация;
  • регулира нивата на кръвна захар – от огромно значение за правилното функциониране на всеки организъм;
  • противовъзпалителен ефект – помага при борбата със стомашно-чревните проблеми;
  • бори се успешно в борбата с стареенето – в състава на продукта има наличие на полизахариди. В повечето случаи, те повлияват положително срещу остаряването на дермата и забавят протичането на тези процеси;
  • борба с лошия холестерол – ползата се извлича от повишено произвеждане на витамин Д, както и на хормони, като естроген, тестостерон и алдостерон.

Важно за всеки човек, преди прием на подобна хранителна добавка, е да се консултира с лекар и да изготви индивидуален хранителен режим, според своите индивидуални нужди. В повечето случаи, дозировката и приема се определят според пола, теглото и възрастта. Важно е да знаете, че лъвска грива не бива да замества разнообразното и пълноценно хранене. Превишаването на дневната доза също крие своите рискове и не е препоръчително.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *