Замразяване на авокадо

Това е много стара приказка: купувате твърдо като камък авокадо от магазина, след което го чакате търпеливо да достигне пикова зрялост. Следващото нещо, което се случва, е презряло, кафяво и кашаво авокадо. Говорим за придирчив плод!

Сякаш звездите трябва магически да се подредят, за да намерите авокадо в този тесен прозорец на пикова, вкусна зрялост. Няма ли да е страхотно, ако можете да спрете зрялото авокадо на място и да го запазите такова?

Оказва се, че можете.

Можете ли да замразите авокадо?

Краткият отговор: Да! Замразяването може да помогне за удължаване на живота му, а и е начин да сведете до минимум хранителните отпадъци. Тук е уловката: поставянето на вашето авокадо във фризера променя малко текстурата на кремообразния плод. Замразяването на каквато и да е храна ще промени текстурата до известна степен, но поради високото съдържание на мазнини в авокадото, те се справят доста добре с ниски температури. И бъдете готови да забележите известно покафеняване или обезцветяване. Това се случва, когато авокадото е изложено на кислород, което понякога е неизбежно.

И все пак може да използвате вашия замразен запас от тази храна в дипове, мазане и смутита, вместо да го ядете самостоятелно или в сандвич.

Авокадо сандвич

И така…

Как се замразява авокадо?

Ако искате да опитате да го замразите, нарязано наполовина или кубчета са двете най-добри опции, които да опитате. Просто измийте, обелете и добавете малко лимонов сок, за да предотвратите обезцветяването.

Има и още един любим метод: пюре. Намачкайте авокадото си с вилица, в блендер или с кухненски робот, след което добавете лимонов сок. Можете да замразите големи порции наведнъж или можете да използвате лед. Опитайте се да създадете по-малки порции за неща като тост с авокадо, сандвичи или други рецепти, които изискват само малко количество.

За да сведете до минимум покафеняването – независимо дали е пасирано или наполовина – поставете го в подходяща за фризер торбичка. Опитайте се да изкарате колкото можете повече въздуха, след което я затворете плътно. Можете също така да изберете да запазите авокадото си в контейнер за съхранение; съветваме да покриете горния слой с восъчна хартия, за да не влиза въздух.

Когато сте готови да хапнете, просто извадете плодовете от фризера, за да ги размразите и получавате перфектното авокадо!

Добре, но губи ли някакви хранителни предимства?

Авокадо

Авокадото е хранителна суперзвезда. Плодът е богат на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да помогнат за намаляване на коремните мазнини. Освен това е пълен с фибри и други витамини и минерали (като витамин С, витамин К, фолат и калий), които допринасят за доброто здраве. Добри новини: Замразяването не губи тези хранителни вещества. Освен това ще получите много повече хранителни вещества от авокадо, което наистина сте изяли, отколкото от такова, което свършва в боклука. Така че следващия път, когато има промоция на авокадо, не се страхувайте да се запасите!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *