моркови за кето диета

Кето диетата може да стане объркваща, когато става дума за това кои храни можете да ядете и ще ви държи в кетоза. Изисква се да имате добро разбиране какво представляват въглехидратите, протеините и мазнините, за да ви помогне да останете в рамките на параметрите на диетата за макронутриенти. И докато може да приемете, че всички зеленчуци ще бъдат разрешени на кето диетата, то не всички всъщност са идеалният избор за кето.

Зеленчуците са нашата най-богата на хранителни вещества храна, но се състоят главно от въглехидрати, които кето диетата съветва човек да ограничи. Кето диетата може да съдържа не повече от 50 грама въглехидрати на ден, следователно човек, който следва кето диета, може да бъде объркан колко зеленчуци наистина може да консумира.

Съдържание на хранителни вещества в една порция моркови

В малко по-малко от една чаша сурови моркови (100 грама), това е хранителната разбивка:

  • Калории: 41 калории
  • Мазнини: 0 грама
  • Въглехидрати: 9,08 грама
  • Диетични фибри: 2,7 грама
  • Протеин: 0,8 грама

Ползи за здравето от морковите

моркови

1. Хидратират.

Тези зеленчуци имат високо съдържание на вода, което ще ви помогне да останете хидратирани. Морковите, подобно на другите зеленчуци, съдържат приблизително 88 процента вода. Следователно, когато консумираме зеленчуци, ние не само получаваме всички витамини, минерали, антиоксиданти и диетични фибри от зеленчуците, но също така можем да броим зеленчуците като част от ежедневните си нужди от течности.

Ако сте на кето диета, вие консумирате предимно мазнини и протеини и малки количества диетични фибри, които лесно могат да причинят запек. Така че, пиенето на достатъчно вода и яденето на плодове и зеленчуци може да ви помогне да се хидратирате и да предотвратите запек.

2. Те помагат за защита на здравето на очите и имунитета.

Морковите са чудесни за вашето зрение, както и за цялостната ви имунна функция. Може да сте чували, че морковите са полезни за очите ви и това е благодарение на това, че са богат източник на бета каротин. Консумацията на моркови може да е от полза за здравето на очите (зрението), както и за имунната функция.

3. Те са заредени с диетични фибри.

Фибрите са толкова полезни за цялостното ви здраве, а морковите са отличен източник. Както много други плодове и зеленчуци, морковите съдържат диетични фибри, които поддържат здравословното състояние на червата, а редовните движения на червата могат да предотвратят запек и да поддържат стабилна кръвната захар.

4. Те са богати на хранителни вещества.

Те не само съдържат бета-каротин, но морковите имат толкова много други витамини, минерали и антиоксиданти. Също имат много биотин, витамин К, калий и витамин В6. Съдържат също и други антиоксиданти като ликопен и лутеин, които са полезни и за здравето на очите и могат да предотвратят риска от развитие на някои заболявания като рак или сърдечни заболявания.

Можете ли да ядете моркови на кето диета?

Морковите съдържат предимно въглехидрати, диетични фибри и вода, така че да, можете. Хората могат да свържат морковите със съдържание на много захар, тъй като са сладки на вкус, но като цяло, на една чаша, има доста ниско съдържание на калории и захар.

Морковите съдържат 2,7 грама диетични фибри на чаша, което помага да се поддържа кръвната захар на човек по-стабилна от друг вид сладки храни, като кексчета например. Плодовете и зеленчуците не трябва да се избягват само защото имат сладък вкус, тъй като съдържат толкова много витамини, минерали, антиоксиданти и диетични фибри!

моркови и кето

Изкарват ли ви морковите от кетоза?

Състоянието, наречено кетоза, около което се фокусира кетогенната диета, е мястото, където започвате да изгаряте мазнини вместо въглехидрати за енергия. Кетозата е доста трудна за поддържане, тъй като преяждането с въглехидрати може бързо да ви изхвърли. Но яденето на моркови, въпреки съдържанието на въглехидрати, вероятно няма да ви изрита от него.

Трябва да консумирате повече от пет чаши моркови на ден, за да излезете от кетоза, която повечето хора едва ли ще успеят.

Можете ли да ядете *твърде много* моркови на кето диета?

Имайте предвид, че други храни също имат малки количества въглехидрати в тях, които може да не отчитате внимателно към дневната си доза, като други плодове, зеленчуци или дори ако консумирате кисело мляко или пиете мляко. Затова технически морковите биха ви изкарали от кетоза, ако прекалите.

Как да включите морковите в план за кето диета

Морковите са чудесно допълнение към кето диетата и ето как да ги включите в хранителния си план.

моркови и кето диетаОколо 1 чаша на ден е оптималното количество, така че да можете да включите и други плодове и зеленчуци в диетата си. Можете да добавите половин чаша към смесена зелена салата или да изпечете няколко големи във фурната, за да се насладите на вечеря с парче протеин като сьомга или пиле.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *