Лукът обикновено е една от тези поляризиращи храни – или обичате факта, че вкусът му превзема ястието, или тотално отказвате да го ядете.

Добрата новина за хората от първата категория е, че лукът се предлага във всичко – от салати до бургери. Но тъй като е буквално навсякъде, е много лесно за параноичната част от мозъка ви да се чуди дали лукът е полезен за вас? (Обикновено в 2 часа сутринта, когато се опитвате да заспите.)

Просто казано: да, лукът е здравословен.

Първо, ето хранителната разбивка на една чаша нарязан, суров лук:

  • 41 калории;
  • 0,12 г мазнини (0 g наситени мазнини);
  • 2 г протеин;
  • 15 г въглехидрати;
  • 3 г фибри;
  • 7 г захар;
  • 6 мг натрий.

С явно ниско съдържание на калории и прилично високо съдържание на фибри, лукът има и няколко допълнителни предимства за здравето. Той е с високо съдържание на антиоксиданти като полифеноли, които помагат за намаляване на риска от рак и могат да ви помогнат да живеете по-дълго. По-специално червеният лук има най-много антиоксиданти (особено кверцетин и антоцианин, които убиват рака), въпреки че всички лукове имат тези предимства.

червен лук

Лукът също е богат на противовъзпалителни свойства, за да помогне за намаляване на болките. И те съдържат големи количества пребиотици – подпомагат храненето на добрите бактерии в червата, така че да се размножават и да работят по-добре. Всичко това ми звучи… адски добре.

 

 

Има ли минуси?

Така че да, лукът е адски здравословен. И вкусно… толкова вкусно. Но цялата работа с плача, когато ги режеш, не е забавна. Можете да охладите лука си в хладилника, преди да го нарежете – ниската температура забавя освобождаването на причиняващи сълзи серни съединения в лука, когато започнете да режете. (И може би сложете малко водоустойчива спирала

рязане на лук

Освен това лукът всъщност може да причини газове и подуване на корема или дори гадене, диария и повръщане – последните симптоми в по-екстремни случаи. Това е така, защото той съдържат фруктоза, вид захар, която е малко по-груба за стомашно-чревния тракт. Така че, ако имате рефлукс или по-чувствителен стомах, вероятно трябва да пропуснете лука. 

 

И трябва ли да продължа да го ям?

Да. Ако тялото ви може да го понесе (и нямате нищо против случайни сълзи при приготвяне на храна), давайте. Просто измийте зъбите си след хранене, ако имате планове за срещи.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *