Много е възможно въобще да не сте чували за тази супер грудка, а ползите от включването ѝ в менюто ви са десетки. Нека разберем.

Ползи от земната ябълка

Земната ябълка, известна още като топинамбур, йерусалимски артишок или гулия, е изключително полезна поради редица причини:

земна ябълка

 • Богата на инулин: Топинамбурът е известен с високото си съдържание на инулин, естествен пребиотик, който подпомага здравословната чревна флора и подобрява храносмилането.
 • Ниско гликемично индексиране: Подходяща е за хора с диабет, тъй като инулинът се превръща във фруктоза в тялото, което води до по-бавно повишаване на кръвната захар.
 • Богат на витамини и минерали: Съдържа витамини от групата В, витамин C, желязо, калий и други важни минерали.
 • Ниско съдържание на калории: Това прави земната ябълка подходяща за диетично хранене и контрол на теглото.
 • Подобрява имунната система: Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, земната ябълка може да помогне за укрепване на имунната система.
 • Поддържа здравето на сърцето: Поради съдържанието си на калий, гулията може да помогне за поддържането на здравословно кръвно налягане.

Тези ползи я правят отличен избор за включване в разнообразен и балансиран хранителен режим. Нека проследим дали все пак има някакви вреди от приемането ѝ.

Вреди от яденето на земна ябълка

Яденето на гулия обикновено е безопасно за повечето хора, но има някои потенциални неблагоприятни ефекти, които е важно да се имат предвид:

гулия

 • Стомашен дискомфорт: Тъй като земната ябълка е богата на инулин, вид растворима фибра, тя може да предизвика газове, подуване на корема или диария при някои хора, особено при тези с чувствителен стомах или при по-големи количества. Това се дължи на факта, че инулинът ферментира в дебелото черво.
 • Алергии: Въпреки че рядко, някои хора могат да развият алергични реакции към йерусалимския артишок, особено ако имат алергия към други членове на семейство Сложноцветни (като слънчогледа).
 • Въздействие върху кръвната захар: Въпреки че земната ябълка има нисък гликемичен индекс и обикновено се счита за безопасна за хора с диабет, тя все пак може да повлияе на нивата на кръвната захар. Диабетиците трябва да я консумират умерено и под наблюдението на здравен специалист.
 • Проблеми с усвояването: Понеже тя е необичаен зеленчук, някои хора могат да имат проблеми с усвояването ѝ, особено ако не са свикнали с високофибриста храна.

За да се минимизират потенциалните неблагоприятни ефекти, е препоръчително да се започне с малки количества земна ябълка и постепенно да се увеличава количеството, за да може организмът да се адаптира към нея. При наличие на предварителни здравословни състояния или алергии, е добре да се консултирате със здравен специалист преди да включите топинамбура във вашата диета.

Как се яде

Ако от прочетеното до тук се навихте да я пробвате, ще ви изненадаме, че на вкус определено не е никак лоша. Може би се доближава до вкуса на зелето до някъде. Ето няколко варианта как да я консумирате:

 1. Сурова: Може да се яде сурова, нарязана на филийки или настъргана. Има леко сладък и хрупкав вкус, който чудесно пасва на салати.
 2. Печена: Йерусалимският артишок може да се пече цял или нарязан на парчета. Печенето подчертава неговия сладък вкус.
 3. Варена или Бланширана: Може да се свари до омекване и да се използва като гарнитура или да се добави в супи и яхнии.
 4. Пюре: Варените гулии могат да се смачкат или пасират, за да се създаде пюре, което е отлична алтернатива на картофено пюре.
 5. Смути или Сок: Суровите земни ябълки могат да се добавят към смутита или да се изцеждат за сок.
 6. Туршия: Гулията може да ферментира или да се маринова, подобно на други зеленчуци.

При подготовката на топинамбур е важно да се почисти добре кората, тъй като тя често е набраздена и може да съдържа мръсотия. Някои хора предпочитат да обелват земните ябълки, особено ако са по-стари и имат по-твърда кора, но това не е задължително.

Кога може да се даде земна ябълка на бебе

Въвеждането на земна ябълка в диетата на бебета обикновено се препоръчва след навършване на 6-месечна възраст, когато започва да се въвеждат твърди храни. Въпреки това, е важно да се спазват няколко ключови насоки:

 • Постепенно въвеждане: Както при всяка нова храна, трябва да се въведе постепенно и да се наблюдава за всякакви алергични реакции или стомашни проблеми.
 • Подходяща подготовка: Земната ябълка трябва да бъде добре сварена и пасирана до гладко пюре, за да се улесни храненето и усвояването от бебето.
 • Малки количества: Началните порции трябва да бъдат малки, за да се установи дали бебето понася добре тази храна.
 • Наблюдение за реакции: Важно е да се следи за всякакви признаци на алергия или стомашен дискомфорт, като подуване, газове, диария или кожни реакции.
 • Консултация с педиатър: Преди въвеждането на гулия в диетата на бебето, е препоръчително да се консултирате с педиатър, особено ако има предистория на алергии или храносмилателни проблеми в семейството.

Въпреки че йерусалимският артишок е здравословен избор заради своите витамини и минерали, трябва да се подходи внимателно при въвеждането му като храна за бебета. Винаги давайте предимство на безопасността и здравето на вашето дете и следете за неговата реакция към новите храни.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *