алое вера за косата

Алое вера е една от онези съставки, които правят всичко, на които много хора се възхищават. Гелът от растението може да се намери в повечето продукти за лична хигиена, от лосиони до шампоани, балсами, серуми, мехлеми и други, вероятно защото в миналото се е използвало за лечение на акне, слънчеви изгаряния, рани и дори запек, тъй като е естествено слабително средство.

Най-често алое вера се рекламира като ключ към бързия растеж на косата и въпреки че има известна истина в това, то има много други предимства, за които си струва да знаете.

Какви са ползите от използването на алое вера за коса?

Успокоява раздразнението на скалпа: независимо дали имате себореен дерматит или сърбеж от пърхот или натрупване, алоето съдържа определени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнението. Науката зад това е проста: антиоксидантите в алоето помагат за справяне с оксидативния стрес, а хранителните вещества, които съдържа, помагат на кожата да се възстанови след това. Всъщност алоето дори може да се използва за други състояния, които могат да засегнат скалпа, като псориазис, като намалява зачервяването, лющенето и сърбежа.

алое вера гелТо е естествен овлажнител: това може да е безсмислено, но алоето е първокласна съставка за всички неща, свързани с влагата. Алое вера може да се използва като овлажнител за скалпа и косата, тъй като съдържа полизахариди. Полизахаридите са сложни захарни молекули, които помагат за задържането и привличането на влага.

Насърчава растежа на косата: За да бъде ясно, алое вера като самостоятелна съставка не насърчава растежа на косата. Антиоксидантите, които съдържа, потенциално могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, изпитван от кожата на скалпа и клетките на косата, което може да допринесе за загуба на коса. Алоето е богато на витамини А, С и Е, всички те могат да помогнат на косата ви да процъфтява дългосрочно. Тези витамини и ензими могат да помогнат за насърчаване на растежа на косата. Ако се интересувате от използването на алое специално за растеж на косата, специалистите препоръчват следните стъпки:

  1. Нанесете пресен гел от алое директно върху скалпа.
  2. Масажирайте гела за няколко минути.
  3. Оставете го за до 30 минути (по-дълго може да причини дразнене или натрупване), преди да го измиете с шампоан.

Как може да се използва алое вера върху косата?

Освен да използвате гела самостоятелно, можете също да го смесите с вашия балсам за увеличаване на влагата. Освен това можете да го използвате като спрей, като използвате една част алое и две части вода. Това може да бъде особено полезно, ако косата ви е суха.

Как трябва да прилагате алое вера?

прилагане на алое вера за косаСлед като отрежете растението алое и премахнете гела, той може да се нанесе директно върху скалпа или косата. Но преди да се втурнете към него, уверете се, че не сте чувствителни или алергични. За да проверите дали сте алергични, добра идея е да направите тест на място от вътрешната страна на ръката си, за да видите дали се развива реакция един до два дни, преди да го приложите върху скалпа си.

Забележка: Много хора съветват да прекарате пресния гел от алое през стегната цедка преди употреба, за да избегнете оставянето на остатъци върху косата от малки частици от алоето. Прекомерната употреба на алое също може да доведе до подобни ефекти.

Продуктите за коса с алое по-добри ли са от използването на растението?

алое вера в продукти за косаАко се надявате конкретно да се възползвате от предимствата на алое вера, най-важното е продуктът, който добавяте към количката си, да е посочен като сто процента алое вера или етикетиран с алое вера като първа съставка. Колкото по-надолу в списъка на съставките, толкова по-малко алое съдържа продуктът.

Дали продуктите са конкретно по-добри от растението, подлежи на дебат, но някои дерматолози съветват: по-добре е винаги да използвате продукти с контролирани количества алое вера, за да можете постоянно да виждате подобрение и резултати. Уверете се, че използвате висококачествени продукти с минимални дразнещи аромати, за да можете да извлечете ползите без възпаление.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *