изрусяване на косата по естествен начин

При естествено русите и светло кестенявите коси се наблюдава потъмняване с годините. С напредване на възрастта, клетките, отговорни за производството на меланин в космените фоликули (меланоцитите), намаляват активността си. Това води до общо намаление на пигментацията в косата, като при някои хора това може да доведе до потъмняване преди появата на сива коса.

Тези процеси са напълно естествени и се случват с различна степен и темпо при различните хора. Въпреки че е възможно да се наблюдава потъмняване на косата с възрастта, конкретната степен и начин на промяна зависят от уникалната генетична наследственост и жизнените обстоятелства на всеки индивид. Ако обаче сте свикнали да се гледате с по-светла коса, а същевременно не ви се спуска в приключението с боядисването, където веднъж започнеш ли, няма край, пробвайте първо някой от описаните по-долу методи.

Естествени изрусители


За да изсветлите косата си по естествен начин без употребата на боя, можете да използвате различни домашни методи. Ето пет ефективни начина:изсветляване на косата в домашни условия

  1. Лимонов сок: Нанесете свеж лимонов сок върху косата си и излезте на слънце. Слънчевата светлина реагира с лимоновия сок и постепенно изсветлява косата. Този метод обаче може да изсуши косата, затова е важно да я подхранвате с балсам или масло след това.
  2. Лайка: Изплакнете косата си със силен (концентриран) чай от лайка. Лайката има свойства, които могат да помогнат за изсветляването на косата, особено при редовна употреба. Често е основна съставка в козметиката за изсветляване на коса.
  3. Мед и оцет: Смесете мед с ябълков оцет и нанесете върху косата. Тази смес не само помага за изсветляване, но и подхранва косата.
  4. Канела: Направете паста от канела и балсам за коса, нанесете върху косата и оставете да действа за няколко часа или през нощта като маска. Канелата може да помогне за нежно изсветляване на косата.
  5. Рабарбар (Ревен): Сварете корен от ревен във вода и използвайте течността за изплакване на косата след шампоан. Рабарбарът съдържа естествени киселини, които могат да помогнат за изсветляването на косата.

Важно е да се отбележи, че резултатите от тези естествени методи могат да варират в зависимост от естествения цвят и типа на вашата коса, и че тези процедури обикновено изискват повторение за постигане на желания ефект. Винаги е добра идея да тествате сместа на малка част от косата си, за да проверите как ще реагира. Ако искате по-бърз ефект, и все пак сте склонни да използвате една идея по-нещадящи косата методи (без боя) ето и няколко други начина как да изсветлите косата си.

Изсветляване на косата чрез козметика и химии без боя

Някои от тези методи са по-интензивни и могат да дават по-бързи резултати, но е важно да се подходи с внимание, за да се избегне увреждане на косата. изсветляване на косата без боя

  • Водороден пероксид: Кислородната вода може да се използва за изсветляване на косата, като обикновено се разрежда с вода. Този метод трябва да се използва внимателно, тъй като може да увреди косата, ако се прилага прекалено често или в твърде силна концентрация.
  • Спрей за изсветляване: В магазините се продават специализирани спрейове за изсветляване на косата, които обикновено съдържат химикали като пероксиди. Тези продукти са лесни за употреба и често са формулирани с добавки, които помагат за защита на косата. За съжаление, вече не се произвежда изсветляващият гел на Loreal Sunkiss, който определено беше фаворит в категорията си. Може би добра алтернатива е спреят на Balea More Blond, но определено уврежда повече косата в сравнение с гелът на Loreal.
  • Изсветляващи шампоани, балсами и маски – те са на подобен принцип на спрейовете, но са по-щадящи, съответно не толкова интензивни. Често съдържат лайка в състава си. Можете да погледнете продуктите на René Furterer, Klorane и John Frieda.
  • Използване на пурпурен шампоан: Въпреки че лилавите шампоани не изсветляват косата в буквалния смисъл, те могат да помогнат за намаляване на жълтите и медни нюанси в изсветлената коса, което дава по-свеж и по-светъл вид.

При използването на по-агресивни методи като хидрогенен пероксид или блондиращи китове, е много важно да следвате инструкциите внимателно и да не пренебрегвате здравето на косата си. Тези методи могат да бъдат агресивни и да причинят увреждане, ако не се използват правилно. Винаги е препоръчително да направите тест на малка част от косата си преди пълното приложение на продукта.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *