премахване на целулит

Какво представлява целулита и как се образува

Има много определения за това какво е целулита и как се появявя. Накратко, целулита е симптом на токсичност, който се изразява в комплексно нарушение на структурата и функциите на кожата.

Това засяга кръвоносните съдове, лимфопотока и хормоналната дейност на организма. И тъй като става дума за целулит, тук ще говорим за кожата. Кожата има няколко слоя:

 • Епидермис – Това е външния слой на кожата
 • Дермис – Основен слой на кожата.
 • Хиподермис – Тук се намират мастните клетки.

Дермисът е изграден от съединителна тъкан, снабдена с кръвоносни съдове, нервни влакна, мускулни влакна, потни и мастни жлези, еластин и колаген (извънклетъчни влакна). Колагенът придава здравина и еластичност на кожата.

При наличие на целулит, колагеновите или т.нар. протеинови влакна може да са хлабави, разрушени или обтегнати. Това се дължи на мастни клетки, които нарастват значително от натрупаните в тях токсини и вода.

Мастните клетки са разположени в клетъчни камери, които са разделени от колагенови влакна. Уголемените мастни клетки навлизат в съединителната тъкан. Те притискат капилярите, вследствие на което се нарушава притока на кислород и нутриенти в клетките.

Как се получва целулитът

Човешкият организъм се храни, изхвърля ненужното и се обновява непрекъснато. Черният дроб е основния филтър за нашето тяло. Всяко нещо, което ние поемаме чрез хранене, пиене на течности, вдишване или чрез кожата минава през черния дроб.

Когато той се претовари, всичко, което не е могъл да пречисти се връща обратно в лимфата. С течение на времето тя се задръства и отлага токсините в мастните клетки. Така те се превръщат в склад, който е пълен с неизползваеми отпадъци, мазнини и течност.

Като резултат от това, ние получаваме целулит, придружен от всички неудобства: отпусната кожа, с нездрав цвят, деформация на фигурата и ниско самочувствие. Оттук започва битката с целулита, под формата на антицелулитни процедури, масажи, изтощителни физически упражнения, глад, диети, кремове и други.

Целулитът е съпроводен от локализирано нарастнали и възпалени мастни клетки, бавен метаболизъм, задръстване с отпадъчни продукти и токсини, задържане на вода, намален синтез на колаген, лошо оросяване и суха кожа.

Причини за появата на целулит

Причините за появата на целулит са многобройни. Някои казват, че е свързано с наднорменото тегло, а други, че е наследствен. Не е нито едното от двете. Ако прегледате снимки от 60-те години ще ви бъде доста трудно да видите целулит по телата на хората.

За успешното лечение на целулит трябва да се съсредоточим върху различните причини, които водят до него:

Токсини – В наши дни целулитът може да засегне всеки един от нас: жени, мъже, а дори и деца. Всичко това е свързано с начина на живот. Живеем във века на химията. Ежедневно сме бомбардирани с непознати за нашите баби токсични химикали. Нашето тяло няма механизми за справянето с толкова много неорганични токсини.Те са в храните, водата, която пием, напитките, въздуха, който дишаме, по дрехите, медикаментите… Тютюнопушенето и алкохола също допринасят за появата на целулит.

Липсата на движение – Сега използваме дистанционни устройства, асансьори, лифтове, коли, движещи се пътеки. Без физически усилия мускулите ни остслабват, а оттам намалява циркулацията на кръвта и лимфния дренаж. Поради тази причина тялото ни не е в състояние да елиминира токсините и те се натрупват в мастните кетки.

Стрес – Стресът е един от основните причинители на всякакви метаболитни, кожни, хормонални и други проблеми, свързани със здравето и външния вид. Стресът е пряко свързан с отделителната и хормоналната ни система. По време на стрес се активизира синтеза на адреналин и кортизол. Повишените количества на кортизол водят до разпадането на протеин, увеличаване на кръвната захар и отделянето на мастни киселини. Последствията са негативни:

 • Намален синтез на хормона тестостерон
 • Увеличаване на мастна тъкан и напълняване
 • Загуба на мускулна маса
  Проблеми с костите
 • Отслабена имунна система

Медикаменти – Продължителното приемане на противозачатъчни хапчета, антидепресанти и други лекарствени средства може да е причина за появата на целулит.

Вода – Както знаем, ние сме 70 процента вода. Намаления прием на вода засяга структурата и функциите на кожата. В допълнение, тялото ни не може да премахне, нито токсични отпадъци нито органични отпадъци без достатъчен прием на вода.

ЦЕЛУЛИТ ПЪРВА СТЕПЕН

Видими признаци: Пре-целулитна степен, при която няма видими признаци, въпреки, че синините и порязванията заздравяват бавно. При леко притискане между показалеца и палеца, кожата показва малък ефект на „портокалова кожа“.

Вътре в тялото: Общо забавяне на притока на кръв през микроциркулацията и венозния / лимфен дренаж. Притока на кръв в малките вени и капиляри е почти в застой: лимфна течност започва да се натрупва в тъканите и някои протеини могат да се отделят от течността и да образуват фибри. Тъканите ще бъдат по-податливи на образуване целулит и задържане на течности.

ЦЕЛУЛИТ ВТОРА СТЕПЕН

Видими признаци: При близко изследване на кожата се виждат спукани вени и обезцветяване на кожата. Синините могат да се появят и от най-малките удари. При леко притискане между показалеца и палеца кожата се усеща удебелена и чувствителна на допир. Можете да видите също и определено „портокаловия ефект.

Вътре в тялото: Вените и капилярите са отслабени и чупливи под натиска на кръв. Сега кръвта и лимфната течност проникват сред тъканите. Това увеличава налягането и ограничава кръвообращението и лимфния дренаж още повече.

ЦЕЛУЛИТ ТРЕТА СТЕПЕН

Видими признаци: Без притискане, кожата изглежда неравна и на вълни, което силно наподобява на повърхността на матрак. Тя е очевидно е подпухнала, подчертавайки порите и космените фоликули.

Задържането на течности сега е постоянна характеристика, придавайки на кожата класическия вид на портокалова кора. Появата на синини е спонтанно. Кожата се усеща студена при допир. Могат да се видят спукани вени, и ако е така, те ще бъдат уголемени и често ясно забележими под целулитните зони.

Вътре в тялото: лимфните съдове са увредени и притиснати от увеличаващото се налягане, което довежда лимфната течност до пълен застой. Това причинява отделянето на протеин от лимфата, който се втвърдява и образува фибри.

От своя страна фибрите образуват мрежа около мастните клетки, която хваща в клопка течности, създавайки ефекта на бучки под кожата. Задържането на течности сега е постоянна характеристика. Кръвта заобикаля затлачената зона, вместо да преминава през нея.

ЦЕЛУЛИТ ЧЕТВЪРТА СТЕПЕН

Видими признаци: Кожата е лишена от кислород и хранителни вещества, сега лесно се появяват синини. Тя изглежда подпухнала и е чувствителна при допир поради налягането причинено от течността в тъканите. Кожата сега се чувства студена при допир.

Вътре в тялото: Лимфната система е неподвижна. Ако не се направи нещо, проблемът ще се увеличава, тъй като кръвта и лимфата започват да заобикалят засегнатите зони. СЛЕДОВАТЕЛНО: диета и физически упражнения имат много малък ефект върху това състояние.

ЦЕЛУЛИТ ПЕТА СТЕПЕН

Видими признаци: всички признаци от предишните степени са видими, но сега с покачване на налягането, кръвта се изтласква през зоната в отговор на метаболитните токсини. Това причинява появата на горещи островчета сред иначе студената кожа, от което тя изглежда на петна, със зачервени горещи участъци.

Вътре в тялото: Кръвта преминава като заобикаля засегнатата тъкан.

ЦЕЛУЛИТ ШЕСТА СТЕПЕН

Видими признаци: силуета на тялото започва да се деформира, образувайки твърди на пипане обемисти маси от бучки и подутини. Всички предишни степени на целулит са налице, но състоянието може да се влоши, поради естествената функция на мастните рецептори да съхраняват мазнини. Фибрите стават по-дебели и по-многобройни, образувайки огромни пити от мазнини, течности и фибри познати като steatomes.

Вътре в тялото: присъствието на steatomes и деформирания силует показват, че целулита е стабилно изграден. Мазнината не може да се елиминира по естествен начин от клетките, поради лошото кръвообращение. Въпреки това, мазнините продължават да се съхраняват в клетките, под влиянието на мастните рецептори, които се намират на повърхността на клетките.

Така че, мазнините се увеличават докато фибрите стават по-дебели и по-многобройни. Зоните, през които преминава кръвта сега са принудени да отговорят на метаболитните токсини наблизо. Те се отварят и позволяват на големи количества кръв да премине през засегнатата зона, образувайки „горещи острови“ сред иначе студена тъкан.

Премахване на Целулит

Лечението на целулит може да е ефективно само когато намерим и премахнем причините за неговата поява. Всеки човек има различен начин на живот. От нас зависи дали ще претоварим организма си през годините с всичко, което предизвиква оформянето на целулит.

Индивидуалните навици и нужди на всеки един от нас определят най-подходящата програма за лечение на целулит. Освен това, важно е да определим степента на целулит, която вие имате.

Методи за лечение на целулит

Не съществува само един метод за премахването на целулит. Каквото и да правите, трябва да го прилагате едновременно със следните методи:

Антицелулитни процедури

Съществуват много антицелулитни процедури. Изучавайки ги задълбочено се убедих, че Йонитерми е най-доброто лечение на целулит. Йонитерми ни дава детоксикация, синтез на колаген, подхранване на кожата, ускорен метаболизъм и липолиза, добър лимфен дренаж и подобрено кръвообращение. Йонитерми осигурява всичко това. Това е терапия, която въздейства директно върху причините за целулит.

Йонитерми е антицелулитна процедура, която работи комплексно върху тялото. Тя е едновременно пасивен фитнес, маска за тяло, детоксикация, физиотерапия и ароматерапия. Йонофорезата прониква в най-дълбоките слоеве на кожата. Тя подпомага всички кремове, гелове, йони и водорасли, които се използват по време на терапията да достигнат до тези слоеве. За ефективно лечение на целулит правете процедури Йонитерми във взаимодействие с останалите препоръки.

Хранителни добавки за лечение на целулит

Приемът на хранителни добавки се използва за вътрешна детоксикация и балансирано хранене на клетките. Те изчистват тялото от токсини и подобряват функциите на отделителната система, стомашно-чревния тракт и кръвоносната система. Хранителните добавки отстраняват причинителите на целулита.

Детоксикация

За лечението на целулит детоксикацията е задължителна. Както знаем, основната причина за появата на целулит е задръстването с токсини и органични отпадъчни продукти. Затова трябва да приложим вътрешна и външна детоксикация. При вътрешната детоксикация ще чистим филтрите – черния дроб, белите дробове, храносмилателната система, отделителната система, кръвта и лимфата. Там се крият причинителите на портокаловата кожа.

При външна детоксикация използваме способността на кожата да изхвърля ненужното чрез порите и да абсорбира детоксикиращи съставки под формата на гелове, кремове и други. Външната детоксикация е необходима тъй като няма друг начин да достигнем до засегнатите участъци отвътре. Както вече знаете, мастните клетки са блокирани и с нарушена микроциркулация. Именно тук Йонитерми Детокс е в стихията си.

Хранене

Лечението на целулит изисква промяна на хранителните навици. Храненето с правилните храни предпазва от образуването на целулит. Хранете се често и по малко за да стимулирате метаболитните процеси. Това ще се отрази здравословно върху кожата. Приемайте богата на фибри храна за да активирате изхвърлянето на отпадъчни продукти от организма. Дайте на тялото си богати на антиоксиданти и нутриенти храни. Избирайте само натурални продукти.

Физически упражнения

Липсата на движение създава предпоставки за появата на целулит. Упражненията за целулит подобряват кръвообръщението, лимфопотока, мускулния тонус, метаболизма и хормоналния баланс. Има редица упражнения, които са създадени за въздействие върху определени мускулни групи. (Само бедрените мускули са 32.)

Чрез тях можете да поддържате едно добро състояние. Комбинирайте тези упражнения с останалите методи за да имате резултат в лечението на целулит. Ние сме създадени да се движим, така че използвайте тази природна даденост редовно.

Използване на четка за тяло

Четкането на тялото е много стар метод за поддържане на здрава кожа и подпомагане на циркулацията. Използвайте четка за тяло всеки ден като първа стъпка за лечение на целулит, детоксикация и ускоряване на обмяната на веществата.

 • Подпомага отделителната система
 • Ексфолира кожата – тя може да отделя и абсорбира правилно
 • Подобрява оросяването в засегнатите от целулит зони
 • Подобрява лимфния дренаж

Прием на вода

Водата участва във всички процеси, които се извършват в нашето тяло.

 • Чрез нея ние изхвърляме отпадъчни продукти и токсини
 • Подпомага храносмилането и пренася нутриенти до всяка една клетка
 • Водата регулира температурата на тялото
 • Поддържа деликатните тъкани на очите, носа и ушите хидратирани, здрави и работещи правилно
 • Предпазва мозъка, очите и други органи от нараняване като играе ролята на мека въглавница

Митове за целулит

 1. Мъжете нямат целулит – Разбира се, че мъжете имат целулит. При мъжете, които секретират повече естроген се появява целулит в зоната на гърдите и вътрешната част на краката. Мъжката кожа е устроена по-различно и не изглежда толкова отпусната и неравна като женската.
 2. Целулитът е наследствен – Не е вярно. Вие може да имате предразположение към целулит, но начина ви на живот да не позволява неговото развитие. Просто не наследявайте семейните ястия и навици за да го избегнете.
 3. Масажът ще ви отърве от целулита – Не е възможно. Масажът може само да е част от цялостното лечение на целулит. Той усилва кръвообращението и подпомага придвижването на лимфата. Няма как да достигнете до най-дълбоките слоеве на кожата чрез масаж. Често тези, които се опитват, предизвикват болка и синини по третираните участъци.
 4. Целулитът е просто мазнина – Ако целулитът беше просто мазнина, защо нашето тяло не може да я изгори? Всички сме виждали много слаби хора с целулит. Това са онези, които се опитват да го премахнат с безумни диети и кардио упражнения. Нито диета, нито бягане в парка могат да променят нарушената структура на дермата.
 5. Целулитът е козметично състояние – Целулита е медицинско състояние. Проблемът е, че тук има нарушени функции на кожата, причинени от вътрешното състояние на организма. Засегнати капиляри, задържане на вода, липса на оросяване в зоните с целулит и нарушена структура на кожата не са козметични дефекти. Козметичен дефект е когато нечий нос е крив, но той си фунционира правилно.
 6. Липосукцията премахва целулита – Липосукцията премахва само симптомите, но не и причините за неговата поява. Затова след време, той се образува отново.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *