Днес, когато разнообразието от предлагана козметика е толкова голямо, мнозина често купуват и изпробват такава от най-различни производители и марки. Но колко от нас знаят как да четат и разбират етикетите им? Нека разгледаме тази тема по-подробно.

Как да четем етикетите на козметиката?

Едно от първите неща, които забелязваме при покупка на нова козметика, е списъкът със съставки. Какво всъщност означават те, споделят специалистите от Лили Дрогерие?

  • INCI – това е международен стандарт за обозначаването им в козметиката. Ако четете етикета и видите странни или научни имена, вероятно това е поради INCI номенклатурата;
  • сортировка – съставките обикновено се подреждат спрямо количеството им в разфасовката, като първа е тази, която е в най-голямо количество;
  • алергени – важно е да се обърне внимание на потенциалните алергени, особено ако имате чувствителна кожа. Обикновено се обозначават с техните познати или научни имена и са отделени от останалите или в скоби след веществото, в което се съдържат;
  • токсични съставки – въпреки че голяма част от магазините вече предлагат природни варианти, все пак е възможно да попаднете и на токсични такива. Те не се срещат по някакъв специален начин, затова е добре да сте запознати с различните вещества. Някои от най-често срещаните в козметиката са парабени, фталати, солвенти и други.

Четенето на етикетите на козметичните продукти и тяхното разбиране може да изглежда като задача, изпълнена със сложна терминология. 

Въпреки това, с правилната информация и осведоменост, всеки потребител може да научи на какво да обръща внимание. Това не само улеснява избора, но също така помага да се вземат информирани и безопасни решения за здравето и красотата на кожата.

Как да различим естествената от синтетичната козметика и коя да изберем?

Изборът между натурални и синтетични продукти може да бъде объркващ. Нека разгледаме основните различия:

  • натурални – тези продукти произхождат от природата и често се предпочитат от хора с чувствителна кожа или от тези, които искат да избегнат токсични вещества. Такива са алое вера, лавандула и масло от ший. Думи като „био“, „натурални“ или „органични“ може да ви дадат представа относно съдържанието, но въпреки това, не забравяйте да проверявате всички съставки индивидуално;
  • синтетични – те са произведени в лаборатория. Въпреки че може да са ефективни, някои хора ги избягват поради потенциални рискове от алергии или дразнене.

Изборът между естествена или синтетична козметика често зависи от личните предпочитания и нужди. Въпреки че естествените предложения са привлекателни заради своите биоразградими вещества и отсъствието на химически добавки, синтетичните също може да предложат ефективни решения, особено за специфични проблеми с кожата.

Веган и органична козметика: Какво точно означават?

Докато веган козметиката гарантира, че в продукта не се съдържат животински вещества и не е бил тестван върху животни, терминът „органично“ се отнася до начина, по който са отглеждани съставките. 

В този смисъл, думата “веган” върху козметиката означава, че е 100% без животински произход, а този с надпис “органично” – съставките са отгледани без използване на пестициди, хербициди или други химикали.

Разбирането на етикетите на козметиката е ключово за информирания избор. Винаги четете внимателно и търсете допълнителна информация онлайн или от специалист, ако не сте сигурни в някое вещество. Вашият тип кожа и предпочитанията ви определят какви продукти ще изберете, но информацията е вашата най-добра защита.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *