Заздравяване на ноктите

Когато имате слаби нокти, може да изглежда като постоянна (и невъзможна) битка да ги предпазите от счупване. Въпреки че честото почистване на ноктите ви или правенето им сами у дома може да изглежда като решение за поддържане на външния вид и здравето на ноктите ви, това може да нанесе повече вреда, отколкото полза, особено когато ноктите ви са забележимо слаби и тънки.

Това, което използвате, за да лакирате ноктите си, също може да ги отслаби. Гел лакът и акрилът могат да навредят на ноктите, както и използването на лакочистител на основата на ацетон.Това може да е последното нещо, което искате да чуете, ако редовно посещавате маникюрния салон, но добрата новина е, че ако сте забелязали, че ноктите ви стават по-слаби, има неща, които можете да направите, за да ги укрепите и да предотвратите по-нататъшно увреждане .

Какво причинява отслабването на ноктите ви?

Има няколко практики, които могат да отслабят или повредят ноктите ви. Прекомерното миене на ръцете или прекомерната употреба на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа може да изсуши ноктите и да ги направи крехки.

Правене на нокти в салонПравенето на ноктите ви в салон и непрекъснатото нанасяне на гел или акрил също не помага за здравето им. Акрилните и гел ноктите могат да намалят изпарението на вода от нокътя, което води до прекомерна хидратация на нокътя и прави нокътното легло по-вероятно да се отдели от нокътната плочка. В такъв случай, ако освежавате маникюра си с акрил или гел на всеки няколко седмици, може да е добре да давате на ноктите си кратка почивка от време на време.

Може също да забележите, че ноктите ви се чувстват малко по-слаби през зимата. Това е така, защото ръцете ви са изложени на екстремно студено време и ниски температури, което може да има отрицателен ефект върху ноктите ви.

Признаци, че ноктите ви са повредени

Признаците за повредени нокти могат да варират, но е добре да внимавате за следното:

 1. Обезцветяване (бели или тъмни петна/ивици).
 2. Промени в дебелината на ноктите (твърде дебели или тънки).
 3. Промени във формата на нокътя (извиване на нокътя).
 4. Белене или цепене на ноктите.

Вашите нокти също трябва да са гладки и без вдлъбнатини, както и без хоризонтални ръбове. Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че е добре да имате вертикални ръбове в ноктите, които са по-чести с напредване на възрастта.

Как да заздравите ноктите си

Всъщност има няколко неща, които можете да направите, за да направите ноктите си по-здрави. Един от най-лесните е да ограничите времето, през което ноктите ви се накисват във вода, така че винаги, когато можете, слагайте чифт ръкавици, преди да измиете чиниите или да почистите.

Ето още няколко трика:

 • Пилене на ноктиДръжте ноктите си подрязани: така ще намалите вероятността от закачане в остри ръбове, които могат да счупят нокътя. Пилeте редовно ноктите си с мека пила, за да предотвратите онези назъбени ръбчета, които могат да закачат или да причинят счупване. 
 • Овлажняване: Когато се грижите за ноктите си, важно е да мислите за влагата. Честото използване на лосиони, кремове за ръце и овлажнители е чудесен начин да предпазите ноктите от изсъхване. Когато използвате лосион за ръце, уверете се, че втривате лосиона и в ноктите, и кожичките. Маслото за нокти или кожички също е чудесен начин да поддържате ноктите си здрави и да ги предпазите от изсъхване.
   
 • Лакове за ноктиИзползвайте нетоксичен лак: когато лакирате ноктите си, важно е да търсите нетоксични лакове, които не са направени със съставки като формалдехид, DBP (дибутил фталат) и толуен. Добре е също да не се съдържат формалдехидна смола, камфор и ксилен.  

   

 • Направете си почивка от гел лака и акрила: освен това не гризете ноктите си и не чоплете кожичките си, тъй като това може да увреди нокътната плочка. 
 • Когато избирате лакочистител, потърсете продукт без ацетон, тъй като ацетонът може да изсуши ноктите. Ако имате акрилни нокти, знайте, че той е твърд за основния нокът и не му позволява да диша. Премахването на акрила също може да бъде трудно за ноктите, така че просто не забравяйте да бъдете нежни със себе си. 
 • Преразгледайте диетата си: уверете се, че менюто ви е пълно с хранителни вещества и витамини, които помагат за растежа на ноктите, включително калций, протеини, витамин С, биотин (витамин B7) и витамин Е. Не е задължително да приемате добавки за нокти, за да постигнете това, тъй като можете да включите в диетата си храни като ядки, зеленчуци и яйца, които са богати на тези витамини. По-скоро добавки за поддържане са колаген, еластин и кератин, които са основният протеин в ноктите и косата. 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *