Кремообразен, земен, понякога тропически, флорален или подобен на бонбони на вкус, медът от манука е вкусна добавка към сутрешния ви чай, смути или овесена каша. Но ако просто включвате суперхраната в закуската си, може да пропускате някои основни ползи. Когато се прилага локално, медът от манука предлага изобилие от ползи за укрепване на кожата. Медът е естествена съставка за грижа за кожата, която се използва от хиляди години. Първоначално е бил използван за грижа за рани и изгаряния и все още е популярен в традиционната медицина в много страни по света днес.

Оказва се, че медът от манука, създаден от пчелите в Нова Зеландия – от нектара на дърветата манука, има още по-мощни ползи за красота от обикновения си брат. Ще се спрем на три от тях, както и споделяме съвети как да превърнете съставката в звездата на вашата рутинна грижа за кожата.

Има доказани ползи за кожата

Лечебен и успокояващ е

Повечето видове мед съдържат водороден пероксид, който има антимикробни свойства. В допълнение, медът от манука съдържа метилглиоксал, което го отличава от другите видове мед и повишава антибактериалните му свойства. Това може да спомогне за цялостното здраве на кожата и може да подпомогне заздравяването на кожата. Освен това има противовъзпалителни свойства, което може да помогне при лечението на определени кожни състояния, като дерматит и екзема (наричани още атопичен дерматит).

Хидратиращ е

Друга причина, поради която медът от манука се препоръчва от докторите на своите пациенти с екзема: той е овлажнител, което означава, че увеличава съдържанието на вода в кожата и предотвратява загубата на вода. Това също го прави чудесен за всеки със сух тип кожа.

Има високо съдържание на антиоксиданти

Тъй като медът от манука е монофлорен – не е създаден от смес от различни цветни нектари, а само от дървото манука – смята се, че съдържа по-високи нива на антиоксиданти и витамини от традиционния мед. Това е сериозен плюс, тъй като антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на увреждането на кожата от свободните радикали, намалявайки появата на фини линии и бръчки.

Той е универсален

Има толкова много начини, по които медът от манука може да се включи във вашия режим. Може да се нанася директно върху кожата в сурова форма, намира се в различни продукти от водещи козметични марки и може да направи чудеса, когато се яде (повече за това след малко).

манука мед за лицеАко избирате „направи си сам”, препоръчва се нанасянето на тънък слой мед от манука върху лицето като ежедневна 10-минутна маска. Но не какъвто и да е мед от манука. Има две системи, използвани за оценка на качеството, ефективността и автентичността. Уникалният сертификат Manuka Factor (UMF) гарантира, че продуктът е оригинален и отговаря на строгите продуктови стандарти. А MGO измерва количеството метилглиоксал (естествено срещащото се съединение, отговорно за много от специфичните ползи на меда от манука). Колкото по-висок е MGO рейтингът, толкова по-висока е ефективността. Тези системи за оценка са важни поради потенциално подвеждащи твърдения или преобладаващ маркетинг на фалшив мед от манука.

Доверен избор за локално приложение (а също и за хранене) е Mānuka Health MGO 400+ Manuka Honey, който е сертифициран от UMF; има гладък, подобен на карамел вкус; и е с устойчив произход. След това се обработва и бутилира в специализирано съоръжение, което позволява на базираната в Нова Зеландия марка да следи отблизо качеството и целостта на всеки етап.

Още нещо: Преди да нанесете продукт с мед от манука върху лицето си, тествайте малко количество върху предмишницата си. Ако развиете зачервяване, дразнене или обрив, този продукт може да не е подходящ за вашата кожа. И ако имате известна алергия към ужилване от пчели, медът от манука също може да не е безопасен за вас.

Може да работи отвътре навън.

мед от манукаАнтимикробните и противовъзпалителните свойства на меда от манука могат да насърчат по-добро здраве и функция на червата, което от своя страна може да доведе до подобрения в кожата. Тази връзка се нарича ос черва-кожа, нововъзникваща област на изследване, фокусирана върху идеята, че здравето на червата оказва влияние върху кожата надолу по веригата. Според проучвания, ето как работи: вредните бактерии в червата могат да задействат имунната система, причинявайки възпаление и по този начин променяйки баланса на добрите кожни бактерии и засягайки свойствата на кожната бариера, намалявайки хидратацията и еластичността и изостряйки чувствителността. Намаляването на възпалението на червата означава, че по-малко микроорганизми могат да навлязат в кръвния поток и да имат отрицателни ефекти върху кожата.

В едно скорошно потребителско проучване Mānuka Health се опита да покаже как поглъщането на една чаена лъжичка мед от манука MGO 400+ дневно може да повлияе на кожата. След 28 дни 88 процента от участниците казват, че кожата им изглежда здрава, а 79 процента казват, че тенът им се е подобрил. Много също отбелязват по-мека, по-спокойна и по-гладка кожа; по-малко зачервяване и чувствителност; а и цялостно излъчване.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *