Маска за коса със зехтин

Определян от векове като „течното злато“, зехтинът вероятно ви кара да мислите за средиземноморска храна, брускети или нещо, което накапвате върху зеленчуци. Готвенето обаче не е единственото нещо, за което можете да използвате зехтин; всъщност е страхотно за постигане на копринена, блестяща коса и дори за укротяване на хвърчащи коси и къдрене.

Зехтинът е един от най-старите известни овлажнители. Бил е използван като продукт за грижа за кожата от кралските особи в древна Гърция и Рим. Все още се смята за една от най-мощните и ефективни съставки за грижа за кожата. Когато става дума за овлажняващи съставки, обикновено това, което е добро за кожата, е добро и за косата, тъй като по същество косата ни е продължение на нашата кожа.

Чудите се откъде идват тези хидратиращи свойства и как точно служат на скалпа и косата? Зехтинът е богат на мастни киселини и антиоксиданти, така че може да подхранва скалпа. Самата коса е съставена от мъртъв кератин, така че това масло помага да се покрие косата и да се създаде мекота и блясък.

Продължете, за да разберете как най-добре да използвате силата на зехтина, за какво да внимавате, когато го прилагате за най-добри резултати и в какви продукти за грижа за косата можете да го откриете. 

Какви са ползите от зехтина за косата?

 

Маска за коса със зехтин

Ако косата ви е суха или чуплива, малко от това масло може да ви помогне много. Пълен е с мастни киселини, антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да кондиционират, омекотят и хидратират косата. Тези с по-сух скалп може да открият, че той е успокояващ, тъй като може да помогне за облекчаване на сърбежа и сухотата.

Зехтинът или продукти на негова основата е нещо, което трябва да имате в арсенала си за превантивна борба с къдренето и хвърчането. Също така е спасител, когато става въпрос за защита срещу накъдряне за груба и непокорна коса. Типична основна храна в кухнята, също е сравнително евтин, особено когато се използва пестеливо, което е точно това, което професионалистите препоръчват да направите, за да избегнете мазен вид.

Кой не трябва да използва зехтин върху косата си?

Ако сте предразположени към пърхот (често свързан с дебели мазни люспи) или имате мазен скалп, използването на зехтин не би било идеален избор. Хората с много фини коси също може да искат да пропуснат зехтина. Маслото може да е тежко и да утежнява косата. Това лечение е добро за хора с по-дебела, груба, суха коса.

Има ли рискове, свързани с използването на зехтин за коса?

Няма известни рискове за косата, но винаги се препоръчва тест, преди да опитате нов продукт.

Що се отнася до косата ви, вие също ще искате да използвате зехтина в умерени количества – помислете за веднъж седмично или за приблизително същата честота, с която бихте използвали маска за коса или дълбок балсам. Прекомерната употреба на продукта може да доведе до натрупване, както и до неизмиване докрай, а ако използвате твърде много, това може да почувствате косата си натежала и трудна за оформяне.

Каквото и да правите, не — повтарям, не — използвайте зехтин, за да оформите косата си, особено за защита от топлина. Той не е стилизиращ продукт!

Кой е най-добрият начин за нанасяне на зехтин върху косата?

Грижа за косата

Това масло може да подхрани кичурите ви, но методът ви на нанасяне има значение за постигането на добър ефект. Ако тръгнете по пътя „направи си сам“, потърсете студено пресован, нерафиниран сорт зехтин, който според проучванията запазва повече хранителни вещества. Поставете достатъчно масло в ръцете си, за да ги покриете леко, след това го масажирайте в косата си, като фокусирате усилията си близо до по дължината и краищата, спрямо скалпа и дали се омазнявате бързо в корените.

За дълбоко кондициониращо лечение е добре да оставите маслото като маска за около 20 минути. Можете дори да го смесите с малко балсам и след това да го нанесете, като отново избягвате скалпа си. Това ще ви помогне да го изплакнете по-лесно, докато свикнете с количеството масло, което искате да използвате само по себе си. Можете също така да използвате зехтин като лечение през нощта, стига да е измито с шампоан старателно на следващата сутрин.

Продукти със зехтин

Той не е рядкост в продуктите за грижа за косата, има от какво да избирате: шампоани, маски за коса, масла, серуми.

Формулите, които съдържат нерафинирано масло или още по-добре екстракт от зехтин, са за предпочитане, защото имат още по-малко тегло и няма да накарат кичурите ви да се чувстват мръсни. 

На българския пазар има избор от такива продукти, представяме ви няколко:

шампоан със зехтин 4шампоан със зехтин 3

шампоан със зехтин 2

шампоан със зехтин

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *