методи за обезкосмяване

Откъде произлиза епилацията

Историята на епилацията е интересна и разнообразна, като традициите и практиките са варирали значително в различните култури и исторически периоди.епилация

 • Древен Египет: Епилацията датира още от древен Египет, където обезкосмяването било практикувано както от мъже, така и от жени. Египтяните свързвали отсъствието на косми с чистота и хигиена. Те използвали различни методи, включително бръснене с остри медни ножове и восък.
 • Древна Гърция и Рим: В древногръцката и римската култура, липсата на телесни косми също била смятана за знак на красота, благородство и цивилизованост. Скулптурите от този период често изобразяват жени без телесни косми. Римляните, например, използвали восък и пинсети за премахване на нежеланите косми.
 • Средновековна Европа: През Средновековието в Европа нагласите към епилацията се променят. Покриването на тялото и скромността стават доминиращи в културата, и макар че някои жени все още практикуват епилация на лицето (особено върху веждите и челото), обезкосмяването на тялото не е толкова разпространено.
 • 19-ти и началото на 20-ти век: През 19-ти век и началото на 20-ти век, със социалните промени и развитието на модата (като по-къси рокли и ръкави), жените започват отново да обръщат внимание на обезкосмяването на тялото. Първите бръсначи за жени се появяват на пазара в САЩ през 1915 година.
 • Средата на 20-ти век до днес: През втората половина на 20-ти век, с развитието на модата и появата на бикини, обезкосмяването става още по-разпространено. Появяват се нови методи като лазерна и фото епилация. Възгледите за епилацията продължават да се развиват, като в някои култури това е задължителна практика, докато в други се възприема като личен избор.

Обезкосмяването е било и остава въпрос на личен избор, културни норми, мода и възгледи за красота. В различни исторически периоди и култури, причините за епилацията и методите, използвани за това, са се променяли значително.

Разлика между епилация и депилация

Разликата между епилация и депилация се крие в методите и трайността на премахване на космите.

 1. Депилация: Депилацията включва премахване на космите на нивото на кожата или леко под нея. Най-честите методи за депилация са бръсненето и използването на химически кремове за премахване на косми. При бръсненето космите се отстраняват на повърхността на кожата, докато депилационните кремове разграждат кератиновата структура на косъма, което позволява лесното му отстраняване. Тези методи обикновено дават краткотрайни резултати, тъй като космите започват да растат отново след няколко дни.
 2. Епилация: Епилацията включва премахване на космите заедно с корените им. Това се постига чрез методи като восъчна епилация (коламаска), епилация с нишка, електролиза или лазерна епилация. Тези методи са по-трайни в сравнение с депилацията, тъй като космите се премахват от корена, което забавя техния растеж. Резултатите могат да продължат от няколко седмици до, в някои случаи при електролиза и лазерна епилация, постоянно намаляване на космената плътност.

С други думи, основната разлика е, че депилацията премахва космите само на повърхностно ниво, докато епилацията цели да отстрани косъма заедно с корена му, което води до по-дълготрайни резултати.

Методи за епилация

Епилацията може да бъде извършвана по различни нетрадиционни начини, освен стандартните методи като бръснене, восък или лазерна епилация. Ето пет алтернативи:обезкосмяване

 1. Епилация с нишка: Този метод е популярен в много страни, особено в Азия и Близкия изток. Използва се тънка нишка, която се усуква и плъзга по кожата, за да премахне косъмчетата от корена. Този метод е особено ефективен за лицето и е подходящ за хора с чувствителна кожа.
 2. Епилация със захарна паста (сугаринг): Състои се от прилагане на лепкава смес, направена от захар, вода и лимонов сок, върху кожата. След това сместа се отстранява бързо, като с това се издърпват косъмите. Този метод е по-малко болезнен от восъка и е идеален за чувствителна кожа.
 3. Ензимна епилация: Този метод използва ензими, които разграждат космените фоликули, забавяйки растежа на косъма. Ензимите обикновено се нанасят след традиционна епилация и работят върху остатъчните косми.
 4. Епилация със звукови вълни (ултразвукова епилация): Този метод използва ултразвукови вълни за унищожаване на космените фоликули. Той е сравнително нов и може да предложи по-дълготраен ефект в сравнение с други методи.
 5. Натурални средства за инхибиране на растежа на косъма: Въпреки че не са точно методи за епилация, съществуват различни натурални средства, които могат да забавят растежа на косъма. Такива са маслата от чаено дърво и лавандула или смеси с куркума, които при редовна употреба могат да намалят честотата на необходимостта от епилация.

Важно е да се отбележи, че ефективността и подходящостта на всеки метод зависи от индивидуалните характеристики на кожата и косъма, както и от личните предпочитания. При нови или алтернативни методи за епилация винаги е препоръчително да се консултирате с дерматолог или специалист по козметика.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *