Начини, по които настроението ви може да повлияе на кожата ви

Това не е само в главата ви – ежедневният стрес, разстройствата на настроението и дори водените от емоции изражения на лицето могат да повлияят на здравето и външния вид на кожата ви.

Стресът може да има голямо въздействие върху вашето здраве – и това се отнася и за здравето на кожата ви. Стресът може да доведе до обриви и да влоши състояния като екзема и псориазис, казват експерти, и това е само един пример за това как това, което чувствате отвътре, може да се покаже навън.

„Вашето настроение може абсолютно да повлияе на кожата ви и кожата ви може да повлияе на настроението ви“, казва сертифицираният дерматолог Дорис Дей, доктор по медицина, която практикува в Ню Йорк.

В допълнение, актът на грижа за вашата кожа може сам по себе си да донесе ползи за настроението. Стабилната рутинна грижа за кожата може да ви помогне да развиете внимание, да подобрите настроението си и да проявите доброта към себе си – понякога точно когато имате най-голяма нужда от това.

Вашето настроение и емоции също могат да окажат голямо влияние върху здравето на кожата ви. Ето пет начина, по които вашата психика може да се появи на повърхността на кожата ви.

1. Стресът може да затрудни контролирането на екзема, розацея и други кожни заболявания

Когато се чувствате напрегнати, тялото ви освобождава хормон, наречен кортизол, който предизвиква реакция на борба или бягство. Според клиниката в Кливланд кортизолът не е лош – той може да ни даде енергия през деня, например – но също така е свързан с набор от неприятни странични ефекти.

По отношение на кожата, това включва лошо зарастване на рани и влошаване на възпалителни кожни състояния, казва Джошуа Зийхнер, доктор по медицина, директор на козметичните и клинични изследвания в дерматологията в болница Маунт Синай в Ню Йорк.

„Знаем, че стресът има отрицателно въздействие върху кожата“, казва д-р Zeichner. „Мозъкът увеличава производството на хормон, наречен CRH. Хормонът казва на нашите надбъбречни жлези да произвеждат допълнителен кортизол, за да подготвят телата ни за бягство или битка.

Както отбелязват минали изследвания, CRH означава кортикотропин-освобождаващ хормон. Zeichner казва, че CRH се свързва с нашите мастни жлези, увеличавайки производството на масло, а допълнителното масло може да допринесе за кожни обриви.

кожа

Едно малко проучване, например, установи, че повишената тежест на акнето е значително свързана с по-високи нива на стрес. Друго проучване, публикувано през 2017 г. в Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, установи, че сред студентките по медицина на двадесет години по-високите нива на стрес също са свързани с тежестта на акнето.

Екземата (която понякога се нарича атопичен дерматит) може да причини симптоми като суха, сърбяща и чувствителна кожа, според Националната асоциация по екзема (NEA). NEA казва, че безпокойството и стресът обикновено причиняват обостряне на екзема (което, посочва организацията, след това може да доведе до още повече безпокойство и стрес).

Какво точно се случва? Физиологичният стрес отговор на нашето тяло ни наводнява с хормоните адреналин и кортизол, които в крайна сметка могат да причинят възпаление и да потиснат имунната система, обяснява NEA.

Стресът е част от ежедневието и неизбежен, разбира се. Така че си струва да се отбележи, че целта не е да елиминирате целия стрес, а да се научите как да го управлявате по продуктивни начини, така че да не излезе извън контрол.

Друго често срещано кожно заболяване, розацеята – което се характеризира със зачервяване на лицето и възпалителни лезии – също може да се разпали поради стрес, отбелязва клиниката в Кливланд. Някои пептиди, които нервната система освобождава в отговор на стрес, могат да причинят възпаление и разширяване на кръвоносните съдове, предизвиквайки зачервяване и зачервяване, според Националното дружество по розацея (NRS). По-ранно проучване на NRS показа, че две трети от запитаните казват, че управлението на стреса (промяната на реакцията ви към стреса в живота ви) е помогнало за намаляване на изблиците на симптомите.

кожа

Според Американската психологическа асоциация (APA), други проблеми, свързани с кожата, могат да бъдат изострени от стрес, като псориазис, сърбеж и копривна треска. Ето защо.

  • Тъй като стресът оказва влияние върху имунната система, той е известен отключващ фактор за псориазис, който е автоимунно състояние (при което свръхактивната имунна система кара тялото погрешно да атакува собствената си тъкан);
  • Стресът, безпокойството и сърбежът споделят общи пътища в нервната система и единият може да доведе до другия, както установиха изследванията в Neuroscience and Biobehavioral Reviews от април 2018 г.;
  • Когато стресът постави тялото ви в състояние на борба или бягство, хистамините се освобождават и някои хора откриват, че получават копривна треска в резултат на това, обяснява Американският институт по стреса.

Дебра Джалиман, доктор по медицина, сертифициран дерматолог в Ню Йорк и автор на Правила за кожата, препоръчва на пациентите си да се опитат да управляват стреса си, за да предотвратят проявата му върху кожата им. Някои от любимите й предложения: успокояваща музика, топла вана или масаж.

2. Безпокойството може да предизвика подбиране на кожата

Някои хора чоплят кожата си, за да се справят с чувството на безпокойство. Хроничното бране на кожата е фокусирано върху тялото повтарящо се поведение, свързано с обсесивно-компулсивно разстройство, според Mental Health America.

кожа

Това е психично заболяване, причинено от генетиката и промени в структурата на мозъка, свързани с формирането на навици, както и стрес и тревожност, според MHA. „Не се съдете и не бъдете строги към себе си, ако имате [това]“, казва д-р Дей. Лечението включва комбинация от антидепресанти, като SSRI, както и когнитивно-поведенческа терапия (CBT).

Анна Чакон, доктор по медицина, базирана в Маями сертифицирана дерматологка и писателка от MyPsoriasisTeam, казва, че често вижда пациенти, които са тревожни, като се занимават с поведение като дърпане на косата или чоплене на кожата си. Друг пример, казва тя, е acne excoriée, което се „наблюдава при хора, които често чоплят по своите акне“.

Изследванията са установили, че стресът и безпокойството влошават акнето excoriée – и „за съжаление, понякога може да остави белези“, казва д-р Чакон. В допълнение към белези, чопленето на кожата може да създаде рани или да отвори стари, което може да доведе до инфекция и може да създаде цикъл на срам и неудобство, отбелязва Cleveland Clinic.

Случайното безпокойство е напълно нормално. Но ако се задържи и се влоши и започне да пречи на ежедневното ви функциониране, добра идея е да потърсите помощ, според NIMH. Когато става въпрос за разстройства на подбиране на кожата, може да е трудно да се намери експерт, който да е запознат със състоянието. Платформата SkinPick разполага с директория на доставчици на лечение за отделни държави, както и ресурси за самопомощ, което е чудесно място за начало.

3. Депресията е свързана с нездравословни навици за грижа за кожата

Ежедневните навици като здравословна диета и много сън насърчават здравата кожа, според Mayo Clinic. Но хората с депресия може да имат проблеми със здравословното хранене или с достатъчно сън, казват от Mayo Clinic и Sleep Foundation.

„Когато си нещастен, може да не спиш добре“, казва Дей. „Може да не се храните толкова здравословно, колкото обикновено. Може да не пиете достатъчно вода. Може да не вдишвате дълбоко – вдишвате по-плитко и това е кислород, който не получавате. Всички тези неща могат да повлияят на здравето на тялото ви, което може да се отрази върху кожата ви – най-големият орган на тялото ви.

Chacon добавя, че хората, които имат депресия, може да не са склонни към навиците си за самообслужване, като например рутинните си процедури за грижа за кожата. Депресията е сериозно психично заболяване, един от аспектите на което може да е по-ниското желание за мерки за самообслужване, които поддържат кожата и тялото ви здрави.

Ако изпитвате симптоми на депресия, лечението може да подобри настроението ви, да ви помогне да възвърнете интереса си към дейностите, които ви харесват, и да подобри вашия сън, енергия и когнитивност, наред с толкова много други предимства. След като тези аспекти от живота се подобрят, може да се почувствате по-мотивирани да се грижите за себе си, включително упражнения, здравословно хранене и добра грижа за кожата.

4. Мръщенето причинява бръчки

Не приемайте това като предложение да не изразявате себе си, но знайте, че показването на гняв с намръщено лице може да се отрази на кожата ви.

„Постоянното мръщене създава бръчки, които са гравирани в челото“, казва Чакон.

Дей препоръчва да се научите да създадете навик да се усмихвате или съзнателно да влизате в отпуснато състояние на лицето. „Тогава по някакъв начин ще стимулирате емоциите, които ще помогнат на кожата ви да изглежда и старее по-добре“, казва тя.

5. Добрите чувства буферират негативните ефекти от стреса върху кожата

Все повече и повече дерматолози са започнали да признават връзката между психичното здраве и здравето на кожата през последните няколко десетилетия, според APA. Помислете как просто чувството на срам или неудобство може да ви накара да се изчервите.

Изследванията показват, че стресът е един от значимите двигатели на тази връзка и защо лошото или слабо психично здраве може да причини проблеми, които се показват на кожата (както е описано по-горе).

Така че би имало смисъл обратното – спокойно или позитивно психическо състояние – да осуети тези лоши ефекти от стреса върху кожата.

„Въпреки че се нуждаем от дългосрочни проучвания, за да преценим дали щастливите хора остаряват по-добре от тези, които са ядосани или стресирани, аз със сигурност насърчавам пациентите си да направят каквото могат, за да се отпуснат и да бъдат в добро настроение“, казва Zeichner.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *