Оризова вода за растеж на косата

Оризовата вода отдавна е известна като естествен начин да накарате косата си да расте и тя намери нов живот като нашумял хак за красота в TikTok (#ricewaterchallenge). Оригиналният начин включва изплакване или пръскане на косата с вода, в която е бил накиснат ориз, но сега се появяват продукти, които ви позволяват да пропуснете елемента „Направи си сам“ на тази модерна козметична процедура.

Но истинският въпрос е: наистина ли този трик с оризова вода помага на косата ви да стане по-плътна и по-дълга? Прочетете, за да разберете дали може да има ползи от тази практика и как да преминете през стъпките на измиване с оризова вода.

Каква е историята зад използването на оризова вода

оризова вода

Тази практика всъщност се използва от векове в азиатските култури и в това няма нищо учудващо предвид голямата консумация на ориз там.

И се свежда до точно това, което звучи: хората мият косите си с водата, останала след накисване на ориз. Във всеки магазин за хранителни стоки можете да закупите тази стока евтино и това за щастие прави тайната на красотата доста достъпна и рентабилна за всички.

Какви са ползите от използването на оризова вода

И така, наистина ли работи този хак за красота? В тази вода се намират витамини, минерали и хормонът инозитол, което може да направи косата ви по-гладка, плътна, по-малко заплитаща се и по-дълга. На теория витамините от група В и витамин Е могат да помогнат за защитата на косата срещу окисляване и стареене.

Въпреки че изследванията по темата са оскъдни, проучване в International Journal of Cosmetic Science обобщава ползите от използването на оризова вода. Според проучването изплакването с оризова вода намалява триенето на косата и повишава еластичността ѝ.

Косата може да се усеща и по-гладка заради нишестето в ориза, което се разполага върху космените фоликули и действа като покритие. Що се отнася до това дали може или не може да стимулира светкавичен растеж на косата: по-скоро не. Но витамините, съчетани с нишестеното покритие, могат да придадат блясък и да заздравят косата.

И все пак, не превръщайте оризовата вода в първото си решение за косопад. Ако основната ви грижа е загубата на коса, трябва да обмислите консултация с вашия дерматолог за лечение, вместо да използвате домашни средства.

Дали използването на оризова вода е от полза за вашата кожа

Подхранване на косата с оризова вода

Тъй като има толкова малко изследвания върху оризовата вода, няма ясен отговор дали тя помага и на кожата ви. Има антиоксидантни свойства, така че можете да спорите за теоретичните ползи“, но ще бъдете по-доволни от локален антиоксидантен серум без отмиване, като такъв с витамини С и Е.

 

Как се мие косата с оризова вода

Добре, сега да се заемем с това. Първо, подгответе половин чаена чаша суров ориз, голяма купа, в която да поберете ориза и водата, цедка и празна бутилка със спрей или шампоан.

  1. Поставете ориза в цедка или гевгир и го изплакнете добре, за да сте сигурни, че няма примеси. Водата трябва да тече бистра. Ще видите и видеоклипове на хора, които поставят ориза в купа с вода и след това прецеждат.
  2. Поставете ориза в купа или буркан заедно с една или една и половина чаши вода (за да съответства на вашата порция ориз) и го разбъркайте. В TikTok дори ще видите някои хора да го поставят в буркан и да го разклащат – това също работи. Най-вече искате да сте сигурни, че водата има малко млечен вид, преди да поставите капак на буркана или купата.
  3. Оставете оризовата смес да престои до 24 часа.
  4. Изсипете оризовата вода в чиста бутилка със спрей или шампоан за най-лесно нанасяне. Тази стъпка е препоръчително да се направи под душа, след като сте измили косата си с шампоан. Напръскайте обилно количество оризова вода върху косата си, като се уверите, че скалпът ви е напълно покрит и че е старателно сресан. Оставете да действа около 20 минути. Мислете за това като за маска за коса!
  5. Изплакнете косата си обилно от оризовата вода.

За кои типове коса е подходящо

Преди да отидете да се изплакнете с оризова вода, ще искате да проверите дали е необходимо за вас. Ако косата ви е здрава и няма много повреди, в действителност нямате нужда от изплакване с оризова вода. То е по-скоро за тези с увредена коса, изсветлявана и такава, която не задържа влага, сух тип.

Има ли странични ефекти

Вероятно не се замисляте за дългосрочни рискове, но оризовата вода може да причини остатъци, които се натрупват и правят косата да изглежда като матирана. Ако искате да избегнете потенциално натрупване на остатъци, правете това лечение само веднъж седмично. Говорете с вашия дерматолог, ако не сте сигурни дали е подходящо за вас.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *