Нокти

„Имам нужда от маникюр!“ никога не звучи толкова вярно, колкото когато погледнете надолу към ноктите си и забележите, че изведнъж те са оцветени в жълто. Но не се отчайвайте още. В тази статия ще разгледаме 4 възможни причини защо имате жълти нокти, за да помогнем това да не се случва отново.

Причина 1: Носите много тъмен лак за нокти

Тъмен лак за ноктиЗа разлика от конвенционалното мислене, че здравите нокти са здрави и твърди, реалността е, че ноктите всъщност са доста порести. Така че, когато върху нокътя се нанесе лак за нокти, особено по-тъмните нюанси, пигментът може да се абсорбира. Железните оксиди в тези лакове се окисляват и водят до временен цвят, подобен на жълта ръжда, който в крайна сметка ще изчезне.

За щастие, не е постоянно. За да избегнете оцветяването в бъдеще, нанесете прозрачен основен слой, преди да използвате силно пигментирани лакове. Също така, ако ви притеснява поява на жълти петна, свалете лака си след около седмица и се осмелете да походите и без лак отвреме навреме.

Причина 2: Имате гъбички

Ако сте склонни да използвате обществени душове – като тези във фитнеса, например – и обикновено не носите джапанки, имате по-голям шанс да получите гъбична инфекция на ноктите и пръстите на краката.

Определено има гъбички сред нас, особено когато ходим боси в съблекалнята. Гъбичките и бактериите могат да причинят ноктите да станат жълто-зелени и в крайна сметка да станат чупливи като тебешир. Ако смятате, че сте получили нещо от съблекалнята, препоръчваме да говорите с вашия дерматолог, тъй като лечението може да варира в зависимост от източника на обезцветяването. Съблекалнята е само пример – помислете добре какви обществени места сте посещавали напоследък като басейни, спа центрове и други.

Причина 3: Вие сте пушач (или имате недостиг на витамини)

Нокти на пушач

Въпреки че точната причина е неизвестна, жълтите нокти обикновено се наблюдават при тези, които страдат от хронично белодробно заболяване или лоша чернодробна функция, и дългогодишни пушачи (тъй като ноктите влизат в контакт с тютюневия дим. Някои дефицити на витамини като B-12 и цинк също могат да доведат до обезцветяване на ноктите с течение на времето.

Причина 4: Някой във вашето семейство също има жълти нокти

Това е изключително рядко и е известно като „синдром на жълтите нокти“. Започва на средна възраст и е свързано с очевидно пожълтели нокти на ръцете и краката, подуване на краката и респираторни признаци като хронично затруднено дишане. Ако това засяга вас или някой, когото познавате, лекуването на основните проблеми с белите дробове и подуването на краката е от решаващо значение за вашето здраве. Ноктите ви е възможно да не могат да се върнат към нормалното, защото промените се дължат на генетична мутация.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *