дерматит при бебе

Какво е атопична кожа при бебета и деца

Атопичната кожа при бебета обикновено се отнася до атопичен дерматит, който е често срещан тип кожно възпаление, известно още като екзема. Това заболяване е характерно със суха, зачервена и сърбяща кожа и често се появява на лицето, ръцете, краката и в гънките на кожата на бебето.

Атопичният дерматит при бебета може да бъде причинен от комбинация от генетични фактори (наследствена предразположеност към алергии) и външни фактори като алергени, климатични условия и дразнители като твърде силни сапуни или прахове за пране. Често състоянието се свързва и с други алергични състояния като астма и алергичен ринит, което се нарича „атопична триада“.

Лечението обикновено включва поддържане на кожата влажна с помощта на кремове и мехлеми, използване на меки почистващи продукти, избягване на известни алергени и дразнители, и понякога използване на медикаменти за контрол на възпалението и сърбежа, като например топикални кортикостероиди. Важно е да се консултирате с педиатър или дерматолог за подходящ план за грижа и лечение, особено при тежки случаи.

Опасно ли е за здравето

атопичен дерматит при детеАтопичният дерматит обикновено не е опасен, но може значително да засегне качеството на живот на детето и неговото семейство. Честият сърбеж може да наруши съня на бебето и да го направи раздразнително. Освен това, надраскването може да причини разраняване на кожата, което увеличава риска от инфекции.

Основният риск от атопичен дерматит е свързан с потенциални вторични кожни инфекции, които могат да се развият, ако кожата е повредена и стане входна врата за бактерии или вируси. Тези инфекции могат да изискват лечение с антибиотици или други медикаменти.

Правилната грижа за кожата и адекватното лечение могат значително да намалят симптомите и да подобрят качеството на живот. Редовното наблюдение от здравен специалист е важно за управлението на заболяването.

Често срещани съпътстващи заболявания

Децата с атопичен дерматит могат да бъдат по-предразположени към развитие на други алергични състояния и респираторни заболявания. Това е част от така наречената „атопична марширутка“, при която атопичният дерматит може да бъде първата проява на алергично състояние, последвана от други симптоми и заболявания. Ето някои от най-често срещаните заболявания:

 1. Астма – Много деца с атопичен дерматит са предразположени към развитие на астма. Астмата се характеризира с пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица, особено по време на нощта или рано сутрин.
 2. Алергичен ринит – Той е известен още като хрема и се проявява със симптоми като назална конгестия, кихане и сърбящи очи. Той често се среща при деца с атопичен дерматит.
 3. Бронхиолит – Това е респираторно заболяване, което често засяга бебета и малки деца. То се причинява обикновено от респираторен синцитиален вирус (RSV) и се характеризира с възпаление на малките дихателни пътища (бронхиолите). Децата с атопичен дерматит могат да бъдат по-уязвими към тежки форми на бронхиолит поради вече съществуващите алергични и възпалителни състояния.
 4. Хранителни алергии – Често срещано явление при деца с атопичен дерматит, като някои от тях могат да имат алергии към общи алергени като яйца, мляко, соя, пшеница, фъстъци и риба.

Ако подозирате, че вашето дете може да развива някое от тези заболявания или ако има симптоми, които ви притесняват, е важно да се консултирате с педиатър. Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за управлението на тези състояния и да подобрят общото здравословно състояние на детето.

Домашни средства за атопична кожа

Има няколко домашни средства, които могат да помогнат за поддържането на кожата на бебето с атопичен дерматит по-мека и хидратирана. Въпреки това, важно е да се знае, че при по-тежки случаи и винаги при бебета, е най-добре да се консултирате с лекар преди да приложите каквито и да е алтернативни методи. Ето някои често използвани домашни средства:

 1. Овесени трици: Добавянето на овесени трици към ваната може да помогне за облекчаване на сърбежа и успокояване на възпалената кожа. Овесената вода има успокояващи свойства и може да действа като естествен овлажнител.
 2. Кокосово масло: Кокосовото масло е естествен овлажнител, който може да помогне за поддържане на кожата мека. То също така има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при екзема.
 3. Алое вера: Гелът от алое вера може да облекчи сърбежа и да помогне при възпаление. Прилагайте чист гел от алое вера върху засегнатите участъци за облекчаване на симптомите.

Как да подтискаме симтомите

грижа за атопична кожаЗа да подтискате симптомите на атопичен дерматит при вашето бебе и да минимизирате появата им, може да предприемете няколко ключови стъпки:

 1. Поддържане на кожата хидратирана: Използвайте овлажнители редовно, особено след баня. Подбирайте продукти, които са специално формулирани за чувствителна или атопична кожа, и са без парфюми и алкохол.
 2. Контрол на температурата и влажността: Избягвайте екстремни температури и висока влажност, които могат да влошат състоянието. Поддържайте дома си прохладен и умерено влажен.
 3. Използване на меки почистващи средства: Избягвайте силни сапуни и шампоани, които могат да изсушат кожата. Предпочитайте меки, безалкохолни и без ароматизатори почистващи продукти.
 4. Избягване на известни дразнители: Облеклото трябва да е меко, предпочитано от естествени материали като памук. Избягвайте дрехи от синтетични материали и вълна, които могат да дразнят кожата.
 5. Пропускайте ежедневните къпания: Не къпете бебето всеки ден. Това само ще изсуши допълнително кожата му и ще допринесе за състоянието му. Специалистите съветват къпанията да се разредат до 3-4 в седмицата, дори и по-редки.
 6. Контролиране на стреса: Въпреки че това може да е по-трудно при бебета, поддържането на спокойна и релаксираща атмосфера може да помогне.
 7. Правилно хранене: Обсъдете с педиатър дали е необходимо да се избягват определени храни, ако се подозира хранителна алергия.
 8. Редовно преглеждане при специалист: Редовните прегледи при дерматолог или педиатър са важни за адекватно управление на атопичния дерматит.
 9. Обучение и подкрепа: Информирайте се за състоянието, говорете с други родители, които са се справяли с атопичен дерматит, и търсете подкрепа, когато ви е необходима.

Тези мерки могат да помогнат значително за подобряване на състоянието на кожата на вашето бебе и за намаляване на дискомфорта и симптомите на атопичен дерматит.

Добрите новини са, че много деца с атопичен дерматит могат да „израснат“ състоянието си с напредване на възрастта. Симптомите на атопичен дерматит често намаляват в интензивност или изчезват напълно през юношеските години. Въпреки това, това варира значително от индивид до индивид, и докато някои деца могат да имат значително подобрение, други могат да продължат да изпитват симптоми и в по-зряла възраст.

Приблизително 60% от децата с атопичен дерматит подобряват състоянието си до пубертета. Тези, които продължават да имат симптоми, обикновено забелязват, че те са по-леки в сравнение с детството.

Важно е да се поддържа адекватна грижа за кожата и да се следват всички препоръки от здравните специалисти, за да се минимизират симптомите и да се подобри качеството на живот. Някои хора може да продължат да имат определени чувствителности или склонности към суха кожа и да трябва да продължат с определени грижи през целия си живот.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *