бебешки шишета

Независимо дали давате кърма на бебето си, или го храните с адаптирано мляко, изниква въпросът какви шишета да изберете. Преди да го направите покупка, е необходимо да знаете по-съществените разлики предварително между моделите. Майките са много заети с грижите около децата си, особено в началото, така че онлайн пазаруването е удобен вариант, за да се сдобиете с всичко необходимо. В Интернет ще намерите бутилки, биберони и комплекти, които могат да бъдат както по-скъпи, така и по-евтини. Разнообразието е голямо и е добре да знаете силните и по-слабите страни на различните видове от този тип приспособления за хранене, за да се ориентирате правилно.

Защо да изберете пластмасови шишета?

Според мнението на голям процент от родителите, те са по-изгодни, по-леки, по-удобни, не се чупят и са лесни за пренасяне. Ще трябва обаче да бъдат подменяни с течение на времето особено ако се ползват редовно за хранене. Оглеждайте ги за пукнатини, драскотини, обезцветяване и проверявайте дали бутилките започват да излъчват неприятни миризми. Това е признак, че трябва незабавно да ги замените с нови. 

Предимства на стъклените бебешки бутилки

Те осигуряват спокойствие на родителите, защото стъклото е естествен материал, без съдържание на токсични химикали. Предимство е, че се мият в съдомиялна машина. Стъклените варианти се драскат по-малко от пластмасовите и издържат на високи температури. През стъклото не проникват замърсители в кърмата или адаптираното мляко. Те обаче са тежки и стават хлъзгави при почистване. За удобство, магазините предлагат силиконови предпазители. Стъклените, за разлика от пластмасовите модели, не се нуждаят от подмяна и ако не се счупят, могат да са годни за употреба с години.

Материал на биберона

Производителите на шишета за хранене се стремят максимално да се доближат до усещането на сучене от майчината гърда. По отношение на вложеният материал, изборът е между силикон и каучук. Каучукът е по-мек и приятен на допир, докато силиконът е по-траен и издръжлив. За каучукът трябва да имате предвид, че естественият такъв, може да предизвика алергични реакции. Силиконовите накрайници са направени от хранителен или медицински силикон. Могат да се употребяват повече време и не са токсични. Това е и причината повечето производители да залагат на силиконови биберони за бебешките шишета. Без значение от варианта, който ще изберете, сменявайте накрайника периодично и следете за изтъняване, обезцветяване и разкъсване.

Видове шишета

Когато разглеждате различните бебешки шишета, ще видите, че са с разнообразни форми и биберони. Биват:

  • стандартни – това са по-тънки шишета с тесни и по-дълги биберони;
  • широко гърло – при тях биберонът е по-широк и къс. Подходящ избор е за бебета, които се хранят в комбинация с кърмене, тъй като формата  им наподобява майчината гърда.

Шишетата за хранене се предлагат с различна вместимост, както и с биберони, подходящи за различна възраст, която трябва да съобразите.

Подготовка на бебешкото шише

За да приготвите бебешкото шише за употреба, независимо от неговото съдържание – дали е кърма, адаптирано мляко или вода, трябва на първо място да се погрижите за неговата дезинфекция За целта го почистете добре, като го измиете със специален препарат за почистване на посуда за бебета. За да бъдете сигурни, че достигнете добре до стените и дъното и ще премахнете остатъците от мляко, можете да използвате специална четка. За допълнителна дезинфекция и сигурност, че всички микроорганизми са успешно премахнати, използвайте средство за стерилизиране. Можете да извършите процеса чрез изваряване в гореща вода или да си закупите стерилизатор, който под действието на водна пара, в рамките на няколко минути превръща бебешкото шише в годно за употреба.

Защо и как трябва да почиствате бебешките шишета?

Те трябва да се почистват старателно, заедно с биберона, защото новородените имат крехка имунна система и са податливи на различни бактерии и микроби. Задължително го извършвайте след всяка употреба. Стерилизирайте заедно с биберона и винтовата капачка, за да се унищожат всички микроби и бактерии. Не мийте стъклените бутилки, заедно с други мръсни чаши и чинии в съдомиялната машина, тъй като могат да останат незабележими остатъци от тях в детските съдове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *