Бременност: 0-8 седмици

През първия триместър на бременността бебето преминава през много етапи на развитие, като започва като оплодена яйцеклетка след зачеването и след това се развива в бластоциста, ембрион и след това фетус.

Растежът и развитието на бебето до осмата седмица от бременността са описани по-подробно по-долу.

Седмици от 0 до 4

През първите две седмици от времето, което се нарича бременност, жената все още не е бременна.

Зачеването обикновено се извършва приблизително две седмици след първия ден от последната менструация на жената и лекарите включват времето от този първи ден като част от бременността.

През първите две седмици тялото на жената се подготвя за овулация и яйцеклетката се освобождава около 14-ия ден от менструалния цикъл. След това яйцето се вкарва във фуниевидния край на една от фалопиевите тръби, обичайното място за оплождане.

Ако яйцеклетката е оплодена от сперматозоид, тогава приблизително три седмици след първия ден от последната менструация на жената, оплодената яйцеклетка (зигота) се придвижва бавно по фалопиевата тръба към матката с помощта на малки реснички, които покриват тръбата.

Клетките на зиготата се делят многократно, докато се движи по фалопиевата тръба и зиготата отнема между 3 и 5 дни, за да влезе в матката.

След като влезе в матката, клетъчното делене продължава и в крайна сметка образува куха топка от клетки, наречена бластоциста. Тази бластоциста се вкопава в стената на матката (имплантиране) и се развива в ембрион.

Седмица 4

В седмици 4 до 5 ембрионът започва да расте и да се развива, като вътрешните клетки започват да образуват два и след това три слоя. Образува се вътрешен слой, наричан ендодерма, който се превръща в дихателната и храносмилателната система на бебето.

Средният слой, наричан мезодерма, се превръща в костите, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове, а външният слой, наречен ектодерма, се развива в мозъка и нервната система. През тези ранни седмици малка жълтъчна торбичка снабдява ембриона с храна, докато плацентата се оформи напълно няколко седмици по-късно и поеме ролята на осигуряване на храна и кислород.

Седмица 5

Именно през тази седмица от бременността жената пропуска цикъла си. В този момент ембрионът е дълъг около 2 mm и вече развива нервна система. С развитието на ектодермата слой от клетки започва да се сгъва, за да образува невралната тръба, която по-късно се превръща в мозъка и гръбначния мозък.

Друга структура, подобна на тръба, която ще стане сърцето, също започва да се формира и някои кръвоносни съдове вече присъстват. Някои от тези кръвоносни съдове свързват бебето с майката и в крайна сметка образуват пъпната връв.

Седмица 6

През шестата седмица растежът на бебето е бърз, като невралната тръба започва да се затваря и сърцето започва да изпомпва кръв. На този етап понякога може да се види сърдечен ритъм при ултразвуково сканиране.

Основните характеристики на лицето започват да стават очевидни, включително канали, които ще образуват вътрешното ухо и арки, които ще съставляват част от челюстта.

Има и удебелени области, където ще се образуват очите. Тялото започва да придобива извита форма и стават видими малки пъпки на крайниците, които ще се развият в краката и ръцете.

В края на невралната тръба се образува издатина, която ще се развие в мозъка и главата.

Седмица 7

До 7-ма седмица ембрионът е с размери около 10 mm и мозъкът, главата и лицето започват да се развиват бързо. Нервните клетки претърпяват непрекъснато развитие, докато мозъкът и гръбначният мозък започват да се оформят. Челото е голямо и започват да се оформят лещите на очите.

Вътрешното ухо също започва да се развива и пъпките на ръцете се удължават и придобиват форма на гребло. Те в крайна сметка ще се превърнат в ръце.

Седмица 8

До 8 седмица бебето се нарича фетус. Краката образуват хрущял и се увеличават на дължина, въпреки че частите на краката като коленете, бедрото и пръстите все още не са различни. Пръстите започнаха да се оформят, ушите започнаха да придобиват форма на мида и очите се виждат.

Тялото на майката

Бременната жена вероятно няма да забележи никакви признаци на бременност през първите четири седмици. Първият признак, който жената обикновено забелязва, е, че е изпуснал цикъла си. До осмата седмица от бременността жената ще е пропуснала друга менструация, въпреки че някои жени получават малко кървене през ранните седмици, наричано имплантационно кървене.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *