докога се стерилизират шишета

Навлизайки в света на майчинството, ние се сблъскваме с безкрайни задачи и решения, които трябва да вземем за доброто на нашите най-малки. Една от тези задачи е стерилизацията на бебешките шишета – жизненоважна стъпка за защита на здравето и благополучието на нашите бебета. Въпреки това, много от нас с нетърпение очакват момента, когато най-накрая могат да махнат стерилизатора и да си освободят място на кухненския плот.

Кога можем да спрем да стерилизираме шишетата

Стерилизацията на бебешките шишета е важна стъпка за поддържане на хигиената и предотвратяване на разпространението на бактерии, които могат да предизвикат инфекции при бебетата. Общоприетата практика е да се стерилизират шишетата, бибероните, капачките и други части, които директно влизат в контакт с устата на бебето, до края на първата му година. Това се препоръчва, защото до около 12-месечна възраст имунната система на бебетата все още се развива, и те са по-уязвими към инфекции.

Стерилизацията може да стане по няколко начина, включително:шишета за стерилизация

 • Използване на специализиран стерилизатор, който работи с пара.
 • Варене на шишетата и аксесоарите във вода за около 10 минути.
 • Използване на микровълнова печка със специални контейнери за стерилизация.
 • Химическа стерилизация с помощта на стерилизиращи таблетки или течности, разредени във вода.

След като бебето навърши една година, редовното миене на шишетата и аксесоарите с топла сапунена вода и тяхното изплакване с чиста вода обикновено е достатъчно за поддържане на добра хигиена. Все пак, ако бебето има намалена имунна функция или по специални препоръки от здравен специалист, може да се наложи да продължите стерилизацията и след първата година.

Може ли по-рано да се спре

Препоръката за стерилизация на бебешки шишета и аксесоари до първата година от живота на бебето е насочена към максимално намаляване на риска от инфекции, тъй като през този период имунната система на бебето все още се развива и е по-уязвима. Въпреки това, дали е нужно да продължите стерилизацията за този период зависи от няколко фактора, включително индивидуалните нужди на бебето, съветите на педиатъра и конкретната ситуация в дома.

мръсни шишета за стерилизиранеНякои експерти предлагат по-гъвкав подход след първите няколко месеца от живота на бебето, особено след като започне да пълзи и по естествен начин влиза в контакт с повече микроби, което може да помогне за укрепване на имунната система. По този начин, някои родители могат да решат да намалят честотата на стерилизацията след 6-месечна възраст или когато педиатърът прецени, че това е подходящо.

Важно е да се подчертае, че добрата хигиена винаги трябва да бъде приоритет при храненето на бебето. Редовното и темелно почистване на шишетата и аксесоарите с топла сапунена вода и тяхното изплакване с чиста вода след всяко хранене е критично за предотвратяване на растежа на бактерии.

Ако имате специфични въпроси относно здравето на вашето бебе или ако бебето има здравословни проблеми, които могат да наложат продължаване на стерилизацията след едногодишна възраст, най-добре е да се консултирате с педиатър за персонализирани съвети.

Какво друго трябва да стерилизираме

Освен бебешките шишета (тук включваме и бибероните), има и други предмети, които е добре да се стерилизират през първата година от живота на вашето бебе, за да се намали рискът от инфекции. Ето списък на някои от тях:

 1. Изкуствени зърна, ако още кърмите и използвате – Те влизат в пряк контакт с устата на бебето и могат лесно да съберат бактерии.
 2. Капачките на шишетата – Тъй като те също влизат в контакт с зърната, е важно и те да бъдат стерилизирани.
 3. Бебешки прибори за хранене – Включва лъжички, чинийки и други прибори, които се използват за хранене на бебето.
 4. Играчки, които бебето поставя в устата си, залъгалки и гризалки – Меки играчки могат да се перат редовно, докато за твърдите играчки и особено гризалките и залъгалките подлежат на стерилизация.
 5. Помпи за кърма – Частите, които влизат в контакт с кърмата и бебето, трябва редовно да се почистват и стерилизират, за да се предотврати растежът на бактерии.
 6. Контейнери за съхранение на кърма – Ако използвате такива, те също трябва да се поддържат чисти и стерилизирани.
 7. Ножици и пили за нокти на бебето – Въпреки че не влизат директно в устата на бебето, тези инструменти трябва да се поддържат във възможно най-хигиенично състояние.
 8. Термометри – Особено ако използвате устни или ректални термометри, те трябва редовно да се дезинфекцират.

Разбираме колко е ценно времето ви и колко задачи трябва да съчетаете в ежедневието си. Въпреки това, препоръчително е да продължите с редовната стерилизация на бебешките шишета поне до първата годишнина на вашето бебе, за да гарантирате, че те остават свободни от вредни бактерии и вируси.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *