как да накараме детето да се изака

Кога детето има запек


Концепцията за запек може да варира значително при бебета и деца в зависимост от тяхната възраст, типа хранене (кърмене, адаптирано мляко или твърда храна) и индивидуалните характеристики на храносмилателната система. Ето някои общи насоки за това кога може да се счита, че бебе или дете има запек:

За бебета:

 • Кърмени бебета често могат да имат изпражнения след всяко хранене, но е нормално това да намалее до един път на всеки няколко дни, тъй като техните тела стават по-ефикасни в усвояването на кърмата. Някои кърмени бебета могат дори да нямат изпражнения за период от 7-10 дни, което може да е нормално, стига изпражненията да са меки и бебето да не изглежда, че се мъчи докато ака.
 • Бебета, хранени с адаптирано мляко, обикновено се изхождат по-често, и липсата на изпражнение за повече от 2 до 3 дни може да се счита за запек, особено ако изпражненията са твърди и изглежда, че бебето изпитва дискомфорт при изхождането.

За по-големи деца:дете ака на гърне

 • При деца на възраст над 1 година, обичайната честота на акане може да варира от 3 пъти на ден до 3 пъти на седмица. Важно е да се обърне внимание не само на честотата, но и на консистенцията на изпражненията и на усилията, необходими за изхождането. Твърдите, сухи изпражнения, които са трудни за изхождане, могат да бъдат признак на запек.
 • Промени в честотата и консистенцията на изпражненията, както и видим дискомфорт при изхождане, са ключови фактори за идентифициране на запека при деца.

Важно е да се отбележи, че консистенцията на изпражненията и поведението на детето (например, ако изглежда, че се напъва прекалено, напряга се или изпитва болка) са по-важни индикатори за запек от самата честота на изпражненията. Ако имате притеснения относно запек при вашето бебе или дете, най-добре е да се консултирате с педиатър за индивидуална оценка и съвет.

Защо детето има запек

Запекът при бебетата и децата може да се дължи на множество фактори, и е важно да се идентифицират специфичните причини, за да се намери подходящо лечение. Ето някои от най-честите причини за запек при бебета и деца:

1. Хранене

 • Промени в диетата: Преходът от кърмене към адаптирано мляко или от течна към твърда храна може да доведе до запек. Също смяната на марката адаптирано мляко може да се отрази по сходен начин.
 • Недостатъчен прием на фибри: Диета с ниско съдържание на фибри може да предизвика запек.
 • Недостатъчна хидратация: Недостатъчният прием на течности е сред основните причини за запек, тъй като може да доведе до по-твърди и сухи изпражнения.

2. Физическа активностфизическата активност при детето е важна за изхождането

 • Недостиг на активност: Недостатъчната физическа активност може да забави храносмилателния процес.

3. Психологически фактори

 • Стрес или промени в рутината: Промени в ежедневието, като например началото на училище, могат да причинят стрес и да доведат до запек.
 • Страх или отказ за използване на тоалетната или гърнето: Децата понякога отлагат отиването до тоалетната поради страх или други причини, което може да доведе до запек.

4. Медицински състояния

 • Хормонален дизбаланс: Намалената функция на щитовидната жлеза може да забави метаболизма, включително и храносмилането.
 • Здравословни проблеми: Състояния като Хиршпрунгова болест (липса на нервни клетки в части от дебелото черво) могат да причинят запек.
 • Лекарства: Някои лекарства, включително определени видове антиациди, могат да причинят запек като страничен ефект.

5. Дехидратация

 • Недостатъчен прием на течности може да доведе до по-сухи и по-твърди изпражнения, което затруднява тяхното изхождане.

6. Развитие и учене

 • Учене за тоалетната: Периодът, в който детето се учи да използва тоалетната, може също да доведе до временен запек поради колебания в интереса или готовността да участва в този процес.

Ако запекът продължава или е съпроводен с други симптоми, като болка, трябва да се консултирате с педиатър за оценка и съвет. Педиатърът може да предложи специфични препоръки за диета, начин на живот или лечение, ако е необходимо.

Как да накараме детето да се изходи

За да насърчите детето да използва тоалетната и да предотвратите или преодолеете запек, може да следвате няколко стратегии. Тези методи целят да създадат здравословни навици, да намалят стреса около използването на тоалетната и да подобрят храносмилането:

1. Настройка на рутинни посещения на тоалетната

 • Опитайте да насърчите детето редовно да посещава тоалетната, например на всеки 2-3 часа и особено след хранене, когато храносмилателният тракт е най-активен.

2. Осигуряване на удобна среда

 • Уверете се, че краката на детето могат да достигат до пода или стъпало, когато седи на тоалетната, за да се чувства стабилно и комфортно.

3. Настройка на диетатахрана с фибри при запек

 • Увеличете приема на фибри чрез плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и бобови растения. Фибрите помагат за омекотяване на изпражненията и улесняват тяхното изхождане.
 • Насърчавайте детето да пие повече вода и други течности през деня, за да предотвратите дехидратацията, която може да допринесе за запек.

4. Физическа активност

 • Насърчавайте редовните физически активности, тъй като те могат да помогнат за стимулиране на храносмилателната система.

5. Използване на поощрения

 • Ползвайте похвали или малки награди, за да насърчите детето, когато то използва тоалетната / гърнето успешно.

6. Подходяща комуникация

 • Обсъждайте с детето важността на редовното използване на тоалетната по подходящ и разбираем за него начин. Използвайте книги или образователни видеоклипове за деца, за да обясните процеса.

7. Търпение и подкрепа

 • Бъдете търпеливи и поддържайте положително отношение. Натискът или наказанията могат да имат обратен ефект и да увеличат стреса и проблемите с използването на тоалетната.

8. Консултация с лекар

 • Ако запекът продължава въпреки домашните интервенции, или ако имате притеснения относно здравето на детето, консултирайте се с педиатър. В някои случаи може да се наложи използването на лекарства за облекчаване на запека под медицинско наблюдение.

Храни, които подпомагат изхождането

Храните, които съдържат високо количество фибри, вода или имат естествени слабителни свойства, могат да помогнат за облекчаване на запек и насърчаване на редовното изхождане. Ето няколко примера за такива храни:

1. Плодовеплодове с фибри

 • Сливи и сушени сливи: Известни са със своите естествени слабителни свойства благодарение на високото съдържание на фибри и сорбитол, естествен захарен алкохол, който има слабително действие.
 • Круши: Съдържат високо количество фибри и вода, което помага за омекотяване на изпражненията.
 • Банани: Зрелите банани също могат да помогнат за стимулиране на храносмилателната система благодарение на съдържанието си на фибри и пектин.

2. Зеленчуци

 • Броколи и карфиол: Богати на фибри, тези зеленчуци могат да помогнат за подобряване на чревното здраве.
 • Пащърнак и цвекло: Техният висок прием на фибри и вода също допринася за по-добро изхождане.

3. Бобови растения

 • Леща, нахут, боб: Богати на фибри, бобовите растения могат значително да подобрят храносмилането и да облекчат запека.

4. Зърнени храни

 • Пълнозърнест хляб, овесена каша, киноа: Целите зърна са богати на фибри, които помагат за увеличаване на масата на изпражненията и облекчават тяхното изхождане.

5. Семена

 • Ленено семе и чиа семена: Съдържат високо количество фибри и омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за облекчаване на запека. Ленените семена са особено ефективни, когато се накиснат или се смелят преди консумация.

6. Течности

 • Вода и натурални сокове: Поддържането на добра хидратация е ключово за предотвратяване на запек. Натуралният сок от круши или банан може да помогне за стимулиране на храносмилателната система.

Приемът на тези храни трябва да бъде балансиран и адаптиран към възрастта и храносмилателната способност на детето.. За деца с хроничен запек или храносмилателни разстройства е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог, за да се разработи подходящ хранителен план.

Изхождане на бебе с термометър

термометър при запек на бебеИзползването на термометър за стимулиране на изхождането при бебета и малки деца при запек е метод, който някои родители и понякога здравни специалисти могат да препоръчат като временно решение. Тази практика включва внимателно въвеждане на върха на ректалния термометър (намазан с вазелин за лесно въвеждане) в ануса на детето, за да се стимулира рефлексът за изхождане. Този метод трябва да се използва с голяма предпазливост и само при специални обстоятелства, тъй като съществува риск от нараняване.

Важно е да се имат предвид следните аспекти:

 • Безопасност: Използването на термометър за облекчаване на запек трябва да става много внимателно, за да се избегне нараняване на чувствителната ректална област на детето.
 • Консултация с лекар: Преди да прибегнете към такъв метод, е критично важно да се консултирате с педиатър или медицински специалист. Те могат да предложат безопасни алтернативи или да одобрят използването на такъв подход в конкретни случаи.
 • Използване като последна инстанция: Този метод обикновено се счита за подходящ само когато други безопасни мерки за облекчаване на запека, като промени в диетата или увеличаване на приема на течности, не са дали резултат.
 • Риск от зависимост: Редовното използване на механични стимули като термометър за предизвикване на изхождане може да доведе до зависимост от тази практика и да намали естествената способност на детето да контролира изхождането.

Помнете, че развиването на здравословни навици от ранна възраст може да помогне на детето да избегне проблеми като запек и да поддържа добро храносмилане и общо здраве.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *