Един от най-трудните и деликатни периоди при новородените са коликите. При някои могат да започнат по-рано и да бъдат с по-голяма продължителност, а при други да преминат почти незабележимо. От онлайн аптека Galen.bg споделят, че съществуват ефикасни методи, чрез които да намалите дискомфорта при детето.

Какво трябва да знаете за коликите на бебетата?

Коликите обикновено започват в първите няколко седмици след раждането на бебето и спират до третия или четвърти месец от живота му. В някои случаи се наблюдава появата на това неразположение още през първите дни след раждането.

В този период най-малките често изпитват болка в коремчето, която може да бъде съпроводена от симптоми, като непрестанно плачене, трудности при успокояването и заспиването.

Колкото и да е трудно за родителите, това обикновено е временен проблем и коликите изчезват сами с времето. Количеството и интензивността на състоянието може да варира в зависимост от организма. Ако усещането е силно, е добре да вземете мерки за облекчението му. Някои бебета могат да изпитват неприятното чувство само през някои часове на ден, докато други може да имат почти постоянни симптоми през целия ден. 

За да облекчите това неразположение, може да приложите някои от народните практики, както и да се доверите на специални средства.

Какви са причините за появата им?

Това е общо срещан проблем при най-малките и предизвиква голямо безпокойство на родителите. Точната причина за появата им е неясна, но се предполага, че това се дължи на незрялата храносмилателна система, която все още е в процес на развитие. Това създава проблеми при усвояването на храната.

Кои средства ще ви помогнат да облекчите коликите на бебето?

Има някои ефикасни методи, чрез които да облекчите неприятното чувство за вашето дете:

  • Масаж – нежен масаж на коремчето може да помогне да се разпуснат напрежението и газовете. Масажирайте с кръгообразни движения в посока на часовниковата стрелка, за да облекчите.
  • Топли или студени компреси – поставете топъл или студен компрес върху коремчето на бебето за няколко минути. Това може да помогне за облекчите и успокоите болката.
  • Промяна в позицията – може да опитате да го полагате върху корема си. Някои новородени се успокояват от различни позиции и движения.
  • Грижа за доброто храносмилане – уверете се, че храните детето си правилно. Правилното прикрепване към гърдата или точнотро смесване на формула за хранене може да помогне за намаляване на газовете и болките.
  • Използвайте специални шишета против колики – съществуват бебешки шишета, специално създадени с клапа, която пречи на излишния въздух и неговото поглъщане.
  • Избягване на храни, които предизвикват газове – някои храни, които майката приема, могат да предизвикат газове и дразнене на чувствителната храносмилателна система на бебето. Някои потенциални дразнители, като кафеин, газирани напитки, лук, чесън и други трябва да бъдат намалени.
  • Капки против колики – те са едни от най-използваните продукти, чрез които да облекчите състоянието. Тези капки за колики
    обикновено съдържат съставки, като симетикон, който помага за разпръскване на газовете в коремчето на бебето и намаляване на неприятните симптоми.

Винаги е препоръчително да се консултирате с педиатър, преди да започнете да използвате капки или други продукти. Те могат да ви дадат съвет и да препоръчат най-подходящите опции, чрез които да облекчите неприятното чувство. Важно е да спазвате препоръките и указанията на педиатъра, когато използвате такива продукти, както и указанията от производителя, напомнят от онлайн аптека Galen.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Съдържание