Имате бебе, което плаче с часове и се противопоставя на всяко ваше усилие да успокоите сълзите му? Прочетете за признаците на коликите, причините за тях и средствата, които ще ви помогнат да ги преодолеете.

колики при бебе

Прибирате новороденото вкъщи и в продължение на седмици се възхищавате на бебето, което не прави нищо друго, освен да спи, да яде, да пишка и да плаче.

Един ден, няколко седмици по-късно, той избухва в продължителни, раздиращи ухото стенания, придружени от стиснати юмруци, размахани крака и нещастно зачервено лице.

Колкото и да се опитвате, не можете да успокоите плачещото си бебе – и това не е всичко: то повтаря тези сърцераздирателни, стресиращи епизоди всяка вечер по едно и също време, сякаш завинаги. Добре дошли в света на коликите.

Един от най-трудните и деликатни периоди при новородените са коликите. При някои могат да започнат по-рано и да бъдат с по-голяма продължителност, а при други да преминат почти незабележимо. От онлайн аптека Galen.bg споделят, че съществуват ефикасни методи, чрез които да намалите дискомфорта при детето.

Какво трябва да знаете за коликите на бебетата?

Истината е, че всички бебета плачат. Това е най-добрият (и единствен) начин да изразяват нуждите си в тази крехка възраст. А ние, родителите, сме биологично програмирани да реагираме така, че тези нужди да бъдат удовлетворени. Но при бебетата с колики плачът започва внезапно, без видима причина… и няма видимо лечение.

Коликите не са болест или диагноза, а комбинация от озадачаващи поведения. Всъщност това е просто събирателен термин за прекомерен плач при иначе здрави бебета – проблемът е, че за него няма решение, освен че минава време. И това е често срещано явление – среща се при приблизително 1 на всеки 5 бебета.

Тези нервни периоди могат да продължат с часове, а понякога и до късно през нощта. Най-лошото е, че колкото и да се опитвате – и ще се опитвате – е изключително трудно да успокоите бебето с колики, което само засилва вашето собствено разочарование, тревога и изтощение.

Лекарите обикновено поставят диагноза за бебешки колики въз основа на „правилата на трите“. Плачът на бебето:

 • Общо поне три часа на ден
 • Среща се поне три дни в седмицата
 • Продължава поне три седмици подред

Коликите обикновено започват в първите няколко седмици след раждането на бебето и спират до третия или четвърти месец от живота му. В някои случаи се наблюдава появата на това неразположение още през първите дни след раждането.

колики при бебе на 1 седмица

В този период най-малките често изпитват болка в коремчето, която може да бъде съпроводена от симптоми, като непрестанно плачене, трудности при успокояването и заспиването.

Колкото и да е трудно за родителите, това обикновено е временен проблем и коликите изчезват сами с времето. Количеството и интензивността на състоянието може да варира в зависимост от организма. Ако усещането е силно, е добре да вземете мерки за облекчението му. Някои бебета могат да изпитват неприятното чувство само през някои часове на ден, докато други може да имат почти постоянни симптоми през целия ден. 

За да облекчите това неразположение, може да приложите някои от народните практики, както и да се доверите на специални средства.

Какви са причините за появата им?

как да разберем че бебето има колики

Това е общо срещан проблем при най-малките и предизвиква голямо безпокойство на родителите. Точната причина за появата им е неясна, но се предполага, че това се дължи на незрялата храносмилателна система, която все още е в процес на развитие. Това създава проблеми при усвояването на храната.

Въпреки че точната причина за коликите е загадка, експертите знаят, че те не са резултат от генетични фактори или от нещо, което се е случило по време на бременността или раждането. Тя не е и отражение на родителските умения. И също така никой не е виновен за това.

Ето и някои теории за възможните причини за плача с колики:

 • Свръхстимулирани сетива. Едно от обясненията: Това им позволява да спят и да се хранят, без да бъдат обезпокоявани от околната среда. В края на първия месец обаче този механизъм изчезва и бебетата стават по-чувствителни към стимулите в заобикалящата ги среда. С толкова много нови усещания, които ги връхлитат, някои бебета се претоварват, често в края на деня. За да се освободят от стреса, те плачат (и плачат, и плачат). Теорията твърди, че коликите приключват, когато бебето се научи да филтрира някои стимули от околната среда и по този начин избягва сензорното претоварване.
 • Незряла храносмилателна система. Храносмилането на храната е голяма задача за съвсем новата стомашно-чревна система на бебето. В резултат на това храната може да премине твърде бързо и да не се разгради напълно, което води до болка от газове в червата.
 • Киселинен рефлукс при бебета. Изследвания са установили, че ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) при кърмачетата може да предизвика епизоди на колики, въпреки че тя не причинява колики. ГЕРБ при кърмачетата често е резултат от недостатъчно развит долен езофагеален сфинктер – мускулът, който не позволява на стомашната киселина да се върне обратно в гърлото и устата, което може да раздразни хранопровода. Симптомите включват често изплюване, лошо хранене и раздразнителност по време и след хранене. Добрата новина е, че повечето бебета преодоляват ГЕРБ до 1-годишна възраст (а коликите обикновено изчезват много преди това).
 • Хранителни алергии или чувствителност. Някои специалисти смятат, че коликите са резултат от алергия към протеините на кравето мляко (или непоносимост към лактоза) при хранените с адаптирано мляко бебета. По-рядко коликите могат да бъдат реакция към определени храни в диетата на майката при кърмените бебета. Така или иначе, тези алергии или чувствителност могат да причинят болки в корема, които могат да предизвикат колики.
 • Излагане на тютюн. Няколко проучвания показват, че майките, които пушат по време на или след бременността, са по-склонни да имат бебета с колики, а пасивното пушене също може да е виновно за това. Въпреки че съществува връзка, не е ясно как цигареният дим може да бъде свързан с коликите. Изводът за много по-важни причини за здравето: Не пушете и не позволявайте на други хора да пушат около бебето ви.

Кои средства ще ви помогнат да облекчите коликите на бебето?

кога започват коликите при бебета

Има някои ефикасни методи, чрез които да облекчите неприятното чувство за вашето дете:

 • Масаж – нежен масаж на коремчето може да помогне да се разпуснат напрежението и газовете. Масажирайте с кръгообразни движения в посока на часовниковата стрелка, за да облекчите.
 • Топли или студени компреси – поставете топъл или студен компрес върху коремчето на бебето за няколко минути. Това може да помогне за облекчите и успокоите болката.
 • Промяна в позицията – може да опитате да го полагате върху корема си. Някои новородени се успокояват от различни позиции и движения.
 • Грижа за доброто храносмилане – уверете се, че храните детето си правилно. Правилното прикрепване към гърдата или точнотро смесване на формула за хранене може да помогне за намаляване на газовете и болките.
 • Използвайте специални шишета против колики – съществуват бебешки шишета, специално създадени с клапа, която пречи на излишния въздух и неговото поглъщане.
 • Избягване на храни, които предизвикват газове – някои храни, които майката приема, могат да предизвикат газове и дразнене на чувствителната храносмилателна система на бебето. Някои потенциални дразнители, като кафеин, газирани напитки, лук, чесън и други трябва да бъдат намалени.
 • Капки против колики – те са едни от най-използваните продукти, чрез които да облекчите състоянието. Тези капки за колики
  обикновено съдържат съставки, като симетикон, който помага за разпръскване на газовете в коремчето на бебето и намаляване на неприятните симптоми.
 • Приближете се. Прегръщането, носенето на бебето не само му доставя удоволствие от сигурността и физическата близост с вас (а след 9 месеца на постоянна близост бебето може да плаче точно за това), но и може да ви помогне да се настроите по-добре към неговите нужди. Притеснявате се, че прекалено честото държане на бебето ще го направи разглезено или прилепчиво? Оставете тези страхове настрана. Не можете да разглезите едно новородено – така че ако държането му изглежда го успокоява, гушкайте го.
 • Опитайте с бял шум. Бръмченето на прахосмукачката или на сушилнята може да бъде успокояващо за бебетата (напомня им за утробата). Машината за бял шум също може да помогне.
 • Пуснете успокояваща музика. Плачещото бебе може да реагира и на тихото пеене на приспивна песен или на тихото пускане на класическа музика. Други бебета се наслаждават на звуците на природата или на свистенето на вентилатор. Повтарянето на „шшш“ или „ахш“ на вашето бебе също може да помогне. Експериментирайте, за да откриете нещо, което изглежда харесва на вашето бебе.
 • Раздвижете се. Опитайте да се люлеете. Новородените намират лекото движение за успокояващо, тъй като то наподобява това, което са изпитвали в утробата на майката.
 • Предложете биберон. Някои бебета, страдащи от колики, изглежда искат да ядат през цялото време – и това може да е защото смученето ги успокоява, а не защото са гладни. Така че, ако детето ви изглежда често гладно и адекватното хранене не го задоволява, биберонът може да помогне. Все пак се консултирайте с Вашия лекар, ако не сте сигурни дали бебето получава достатъчно храна по време на хранене.
 • Излезте от къщата. Понякога само едно преместване на открито магически променя настроението на бебето. Движението също може да помогне. Изведете бебето си на разходка с количката, или го качете на столчето за кола, за да се повозите (но се обърнете и тръгнете към вкъщи, ако плачът продължава и в колата – в противен случай може да отвлече вниманието ви от пътя).

Не забравяйте, че никога не трябва да давате на бебето си лекарства, независимо дали са билкови или други, без да сте се консултирали с педиатъра си. Винаги се консултирайте с лекаря си, преди да направите сериозни промени в диетата си или тази на бебето си.

Винаги е препоръчително да се консултирате с педиатър, преди да започнете да използвате капки или други продукти. Те могат да ви дадат съвет и да препоръчат най-подходящите опции, чрез които да облекчите неприятното чувство. Важно е да спазвате препоръките и указанията на педиатъра, когато използвате такива продукти, както и указанията от производителя, напомнят от онлайн аптека Galen.bg.

Каква е разликата между коликите и нормалния плач?

Не съществува ясна дефиниция за това какво точно представляват коликите и как (и дали) се различават от другите видове плач.

Но лекарите обикновено са единодушни, че плачът при колики е по-силен, по-интензивен и с по-висок тон от нормалния плач – понякога почти като писък.

Бебетата с колики също изглеждат неутешими и са склонни да плачат повече през целия ден, отколкото бебетата без колики. (Може да се окаже, че плачът е денонощен, за ужас на уморените и изнервени родители, но в действителност той може да е общо няколко часа.)

Най-често периодите на колики се повтарят всеки ден, въпреки че някои бебета от време на време почиват през нощта.

Кога започват и свършват коликите?

Добрата новина е, че бебешките колики не продължават вечно. Повечето пристъпи започват, когато бебето е на около 2-3 седмици (по-късно при недоносените бебета), достигат своя пик на около 6 седмици и след това обикновено започват да намаляват към 10-12 седмици.

До 3-месечна възраст (макар че при недоносените бебета това обикновено става малко по-късно) повечето бебета с колики изглеждат чудодейно излекувани. Коликите могат да спрат внезапно – или да приключат постепенно, с няколко добри и няколко лоши дни, докато повечето от тях са добри и е ясно, че етапът е преминал.

Междувременно малко знания и много търпение ще ви помогнат да оцелеете, докато бурята отмине.

Съвети за родители за справяне с коликите

силни колики при бебета

Въпреки че спокойно може да се каже, че дори часовете ежедневен плач не нараняват бебето, те със сигурност оставят своя отпечатък върху родителите. Слушането на бебешките писъци може да бъде сърцераздирателно, разстройващо и предизвикващо безпокойство и да се отрази физически и емоционално.

За да се справите с коликите, които не спират, опитайте следното:

 1. Разделете го. Свежите ръце понякога успокояват плачещото бебе. Ако вкъщи има двама родители по време на часовете, когато бебето плаче, уверете се, че дежурството за коликите се разпределя поравно между двамата (час на работа, час на почивка, вечер на работа, вечер на почивка или каквото и да е друго споразумение).
 2. Вземете си почивка. Важно е да реагирате на плача, който е единственият начин за комуникация на бебето. Но от време на време, ако си вземате 10-15 минути почивка по време на особено тежък маратон на плач, това няма да навреди – и може да помогне и на двама ви да преминете през този труден етап от бебешкото развитие.
 3. Настройте се малко. Използвайте тапи за уши, шумоизолиращи слушалки или слушайте музика, за да намалите ефекта от плача на бебето. Не настройвайте бебето си толкова, че да не го чувате изобщо или за дълги периоди от време, но поне за известно време пристъпите на плач няма да са толкова силни.
 4. Говорете за това. Поплачете си малко – на някое готово рамо: на съпруга ви, на педиатъра, на член на семейството, на приятел. Само знанието, че не сте сами в света на неутешимите бебета, може да промени ситуацията.
 5. Потърсете помощ. Ако сте на края на силите си, не се колебайте да потърсите помощ – независимо дали от партньора си, майка си, приятел или детегледачка. А ако установите, че постоянно се чувствате претоварени или трудно се справяте, поговорете с вашия лекар или със специалист по психично здраве. Не само ще се почувствате по-добре – действително е доказано, че родителските консултации намаляват бебешкия плач.

Кога да се обадите на лекаря за колики при бебета

Въпреки че има вероятност ежедневните писъци на бебето ви да се дължат на колики, ако ви се струва, че бебето ви плаче прекомерно, посетете педиатър.

Лекарят може да прегледа бебето ви, за да изключи други потенциални причини за прекомерния плач. А ако прецени, че определено имате колики? Добре е да получите успокоение и може би няколко допълнителни успокояващи стратегии.

Описването на плача (неговата продължителност, интензивност, начин на протичане, отклонения от нормата и съпътстващи симптоми) също ще помогне на лекаря да изключи някакво основно заболяване (като рефлукс, инфекция или алергия към мляко), което може да е причина за плача.

Имайте предвид също, че това ще премине: Точно когато си мислите, че не можете да издържите още една нощ, плачът ще намалее – и след това ще изчезне завинаги.

Колкото и да сте изчерпани, потупайте се по гърба заслужено. Току-що сте преодолели първото голямо предизвикателство на родителството!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *