Как да приспим бебето

Бебетата се нуждаят от достатъчно сън, за да растат и да се развиват. Някои бебета спят повече от други. Някои спят продължително, а други – на кратки интервали. С напредването на възрастта бебето ви ще спи по-малко през деня и повече през нощта.

Вашето бебе ще има свой собствен модел на събуждане и заспиване и е малко вероятно той да е същият като този на другите бебета, които познавате.

Освен това е малко вероятно да се съобрази с нуждата ви от сън. Опитайте се да спите, когато бебето ви спи.

Ако кърмите, през първите седмици бебето ви вероятно ще задрямва за кратки периоди по време на хранене. Продължавайте да кърмите, докато прецените, че бебето е свършило, или докато заспи напълно. Това е добра възможност да се опитате да си починете и вие.

Ако не спите по едно и също време с бебето, не се притеснявайте, че докато то спи, в къщата ще цари тишина. Добре е бебето да свикне да спи при определен шум.

Този списък показва средното количество сън, от което се нуждаят бебетата и малките деца в рамките на 24 часа:

 • от раждането до 3 месеца – 15 до 18 часа;
 • 3 до 6 месеца – 15 до 16 часа;
 • 6 до 12 месеца – 13 до 14 часа, включително по-дълъг сън през нощта;
 • от 1 до 2 години – 12 до 14 часа, включително 1 или 2 дневни съня;
 • 2 до 3 години – 12 до 13 часа, включително 1 дневна дрямка;
 • 3 до 5 години – 12 до 13 часа, евентуално с дневна дрямка.

Как се различават моделите на сън на бебетата от тези на възрастните?

Всеки човек има цикъл на сън, при който се променя типът на съня му. Циклите на съня на възрастните обикновено са около 90 минути. Циклите на сън на бебетата обикновено са около 40 минути, така че те са склонни да се събуждат по-често.

Съществуват 2 различни вида сън:

 1. Сън с бързи движения на очите (REM) – наричан още „активен“ или „лек“ сън.
 2. Не-REM сън – наричан още „дълбок“ или „спокоен“ сън.

Възрастните и юношите са склонни да заспиват повече не-REM сън, при който лежат неподвижно и дишат дълбоко.

В същото време бебетата по природа спят по-леко. Те прекарват по-голяма част от времето си в REM сън вместо в non-REM сън. Това е така, защото REM сънят е важен за:

 • развитие на мозъка;
 • формиране на паметта.

По време на REM съня бебетата могат да:

 • да диша плитко;
 • мърдат ръцете и краката си;
 • трептят с очи под клепачите си;
 • издават звуци.

Бебетата могат лесно да бъдат събудени от REM сън. С израстването на бебето активният му сън ще намалее и ще се увеличи дълбокият сън.

Как мога да помогна на бебето си да придобие добри навици за сън?

здравословен сън на бебето

Безопасно спане

Препоръчва се през първите 6 месеца бебетата да спят в детско креватче или кошара в една и съща стая с възрастен.

Винаги слагайте бебето да спи по гръб, с непокрита глава и лице, всеки път, когато спи – през деня или през нощта. Дръжте стаята чиста от тютюнев дим.

Помогнете на бебето си да свикне, че денят и нощта са различни

ден и нощен сън на бебето

Може да е полезно да покажете на бебето, че нощното време е различно от дневното от самото начало.

През деня говорете и играйте с бебето си, когато то е будно.

През нощта може да ви бъде от полза да:

 • намали светлините;
 • да не говорите много и да запазите гласа си тих;
 • сложете бебето си да легне веднага след като е нахранено и преоблечено, без да си играете.

Внимавайте за признаци на умора

признаци на умора на бебето

Бебето ви ще покаже признаци, че се уморява, като например:

 • гримасничене и мръщене;
 • прозяване;
 • раздразнителност или плач;
 • зяпане;
 • отривисти движения и извиване на гърба;
 • стискане на юмруци;
 • търкане на очите.

Опитайте се да сложите бебето си да спи веднага щом започне да показва тези признаци на умора. Това предотвратява разстройването на бебето и улеснява заспиването му.

Създаване на ежедневен режим

Новородените бебета трябва да се хранят и да спят през деня и нощта. Може да е полезно да имате определен модел, но е важно да бъдете гъвкави. Можете да се опитате да съобразите дейностите на бебето с графика си, но може да отнеме време, за да влезете в рутина.

През деня е добре да се спазва схемата „хранене-игра-сън„. След хранене и смяна на памперса бебето вероятно ще бъде бодро и щастливо. Това е добър момент да поиграете с него, преди да го сложите да спи.

През нощта можете да опитате да събудите бебето си за хранене точно преди да си легнете. Това може да помогне на него – и на вас – да спите малко по-дълго.

Бъдете готови да промените режима си, когато бебето расте и се развива. Не се притеснявайте, ако има дни, които не вървят по план. Не забравяйте, че скоковете в растежа, никненето на зъби и болестите могат да повлияят на начина, по който бебето спи.

Създаване на режим за лягане

Може да се почувствате готови да въведете режим за лягане, когато бебето ви е на 4 до 6 месеца. Използването на прост, успокояващ режим за лягане може да помогне на бебето да се чувства сигурно и да разбере кога е време да заспи.

Можете да опитате:

 • топла вана;
 • четене на приказка преди лягане;
 • кърмене или хранене от бутилка;
 • целувка за лека нощ и прегръдка;
 • пеене на приспивна песен или пускане на тиха музика.

Как да успокоя бебето си?

Преди да сложите бебето си да спи, се уверете, че то е нахранено и има чиста пелена. Проверете дали не му е прекалено горещо или студено.

Бебето ви може да се нуждае от помощ, за да се отпусне и да заспи. Ето някои съвети, които можете да опитате

Възраст от 0 до 6 месеца

Повиването на бебето може да му помогне да се успокои. Безопасно е да повивате бебето си, докато то не започне да се преобръща. Безопасният спален чувал за бебета е алтернатива на повиването на бебето.

За да приспивате малко бебе, опитайте една от следните идеи:

 • Дръжте бебето си на ръце и го потупвайте, люлейте или галете, докато му говорите или пеете тихо. След като се успокои, го поставете в креватчето му. Много малките бебета може да имат нужда да заспят в ръцете ви, преди да ги сложите да спят;
 • Поставяне на бебето в креватчето, когато то е будно, но спокойно и сънливо. Нежно го потупвайте или галете, докато заспи, като го успокоявате с нежни звуци „шшшшш“;
 • Люлейте бебето в количката му, докато се успокои, след което го преместете в креватчето му. Може да ви помогне да люлеете количката напред-назад върху нежна неравност, например ръба на килим;
 • Пуснете фонов шум, например тиха музика или бръмченето на пералнята (има много видове бял шум);
 • Дръжте бебето си по корем в скута или на предмишницата си;
 • Направете масаж на бебето си.

Ако бебето ви се разстрои, вземете го и го гушнете, докато се успокои или заспи, преди да го поставите обратно в креватчето му. Останете с него, докато заспи.

През годините много майки са установили, че кърменето на бебето за сън, особено през първите месеци, е естествен и бърз начин за успокояване на бебето (ако сте избрали този начин на хранене). Това дава на бебето храна, комфорт и му помага да се отпусне. Няма доказателства, които да сочат, че това ще му създаде „лоши навици“ или ще му попречи да се успокои по други начини, когато порасне и нуждите му от сън се променят.

Възраст от 6 до 12 месеца

Опитайте тези идеи с по-големи бебета:

 • Опитайте „успокояване с ръце“ – сложете бебето в креватчето му и го потупайте или погалете, като издавате звуци „шшшшшшшш“, след което се отдалечете от креватчето или напуснете стаята, когато бебето се успокои. Ако бебето се разтревожи, върнете се и го успокойте, след което опитайте да се преместите отново;
 • Ако бебето ви се притеснява, когато излезете от стаята, опитайте се да се настаните навън. Сложете бебето в креватчето му и го успокойте, докато се успокои, след което седнете или легнете до креватчето, така че да ви вижда. Престорете се на заспал. Ако бебето се събуди или заплаче, издайте успокояващи звуци, за да знае, че сте там. След като заспи за дълъг период от време, опитайте се да излезете от стаята, преди да е заспало;
 • Прекарайте известно време, за да се отпуснете и да се занимавате със спокойни дейности, като четене на приказка, топла вана или масаж на бебето.

Какво трябва да направя, когато бебето ми се събуди през нощта?

Новородените бебета трябва да се събуждат за хранене няколко пъти през нощта. Често те заспиват бързо след това.

Опитайте се да се въздържите от желанието да се втурнете, ако бебето ви издаде звук през нощта. То може да се успокои и да заспи само. Ако започне да плаче, то има нужда да сте близо до него, за да го успокоите.

Когато бебето ви открие как да заспива само (обикновено на около 4-6 месеца), то ще стане по-добро в това да се успокоява, когато се събуди през нощта.

Как да си осигуря достатъчно сън?

Смущаващите нощи могат да бъдат много трудни за преодоляване. Опитайте се да си почивате, когато бебето ви спи.

Ако се храните с адаптирано мляко, може да насърчите партньора си да споделя храненето. Ако кърмите, можете да помолите партньора си да поеме преобличането и обличането рано сутрин, за да можете да заспите отново. След като въведете добър режим на кърмене, партньорът ви би могъл да дава шише с изцедена кърма през нощта.

Кога трябва да потърся помощ?

Ако бебето ви плаче много и има проблеми със съня, посетете лекар. В повечето случаи няма нищо нередно, но има някои здравословни проблеми, които могат да нарушат съня на бебето ви и да причинят страдание. Лекарят на бебето ви може да провери за евентуални проблеми и да ви успокои, че всичко е нормално.

Посъветвайте се с лекар или детска медицинска сестра, ако смятате, че не можете да се справите с плача на бебето си, или ако той се отразява на настроението ви или на отношенията ви с бебето или партньора ви.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *