грижа за пъпа на новородено

Продължителният или бавен процес на отделяне на пъпчето при новородено бебе зависи от местоположението, здравето и хигиената. Чистата грижа за пъпната връв веднага след раждането и през първите няколко дни след раждането е ефективна за предотвратяване на инфекции на пъпната връв.

1. Веднага след раждането на бебето

Почистване на пъпа на бебето След раждането пъпната връв ще бъде захваната, за да се поддържа пъпната връв чиста. Ако скобата за пъпна връв е отворена или пада, трябва да обърнете внимание на почистването на пъпната връв на бебето поне веднъж на ден. С помощта на мека кърпа внимателно избършете областта на пъпа на бебето.

Внимавайте, когато къпете бебето. Много хора смятат, че трябва само да избършете тялото си, а не да го къпете, докато пъпната връв не падне. Въпреки това няма нищо лошо в къпането на вашето бебе, стига да поддържате пъпната връв суха и да избягвате да докосвате вода.

Ако пъпната връв е мокра, подсушете я с мека кърпа. Понякога пъпната връв на вашето бебе може да се замърси, ако има движение на червата. Моля, почистете внимателно с вода, почистете с физиологичен разтвор и подсушете.

Внимавайте, когато обличате бебето Пъпът е частта, на която трябва да обърнете най-голямо внимание, но също така ви създава много трудности при обличането на бебето.

Увийте пелената под пъпа, като поддържате пъпната връв суха. Когато е изложена на въздух, пъпната връв ще изсъхне бързо.

Обърнете внимание на областта на пъпа, когато носите дрехи и дръжте областта на пъпа отворена колкото е възможно повече (някои лекари препоръчват памперсът да бъде върху пъпа. Поради тази причина трябва да се следвате инструкциите, които са ви дадени от родилното).

Оставете пъпната връв да падне по естествен път. Ако е минало известно време и пъпната връв не е паднала, не се притеснявайте. Понякога пъпната връв ще падне доста късно. В този случай вие все още чакате пъпната връв да падне естествено, вместо да действате върху нея. Ако на мястото на пъпната връв има необичайни признаци като кървене (кървенето е нормално), жълто течение, заведете бебето си на лекар за преглед и подходящ съвет.

След като пъпната връв падне, ще видите пъпа на бебето. Понякога пъпът може да се зачерви и дори да кърви. Не трябва да се притеснявате много, това е напълно нормално и пъпът трябва да заздравее до 2 седмици (кървенето може да бъде около 40 дни).

Пелените трябва да са сгънати под пъпа. Обикновени марли или пелени не трябва да се използват за превързване на пъпната връв на бебето, защото превръзката на пъпната връв, ако не се използва със стерилни продукти, ще създаде благоприятна среда за бактерии и ще попречи на заздравяването.

2. След падане на пъпчето – какво да правим

падане на пъпчето

Пъпната връв обикновено се отделя в рамките на седмица или две. Нормално е мама да види петно от суха, зачервена кожа на пъпната връв.

Понякога може да излезе малко количество тъмна кръв – не се притеснявайте, това е нормално. Но ако кървенето продължава повече от две седмици, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.

Какво да правя с пъпната връв, след като падне?

Изцяло зависи от майката дали ще запази или изхвърли пъпната връв. Но ако искате да го запазите за спомен, можете да изберете една от следните опции:

  • Направете искряща гривна: Някои местни бижутери или онлайн магазини; Можете да направите искрящи гривни от тази паднала пъпна връв.
  • Съхранява се в червена опаковка за спомен или се смята, че е благословия.

3. Симптоми на инфекция на пъпа

Ако пъпната връв не се обгрижва внимателно, тя лесно ще се зарази. Ако установите, че бебето ви има следните симптоми, незабавно го заведете в болницата:

  1. Бебето има температура.
  2. Пъпната връв има неприятна миризма или от пъпа тече гной.
  3. Кожата около пъпа е зачервена и нежна
  4. Бебето плаче, когато леко докоснете пъпа
  5. Подуване и кървене.

Освен да се грижите за състоянието на пъпната връв на бебето, при етап от 0-1 месеца майката трябва да се грижи внимателно за бебето, защото бебето е податливо на много заболявания поради незрялата имунна система. Това е и златният период за извършване на тестове и прегледи за откриване на опасни заболявания.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *