как се събира стерилна урина от бебе

Разлика между стерилна и обикновена урина

Термините „стерилна урина“ и „обикновена урина“ се отнасят до метода на събиране и чистотата на урината, а не до физиологичните свойства на самата урина. Ето основните разлики:

 • Стерилна урина:
  • Метод на събиране: Стерилната урина се събира по начин, който минимизира или изключва контаминацията с бактерии от кожата, гениталиите или външната среда. Често използван метод е „средноструйната“ техника, при която първата и последната част от урината се отделят, а средната част се събира в стерилен съд.
  • Използване: Този метод се използва обикновено при медицински изследвания, когато е необходимо да се определи наличието на инфекции на пикочните пътища или други заболявания. Точността на резултатите от лабораторните анализи зависи от чистотата на събраната проба.
 • Обикновена урина:
  • Метод на събиране: Обикновената урина може да се събира по всякакъв начин, без специални стерилни процедури. Това може да включва просто уриниране в нестерилен съд или дори на памук.
  • Използване: Този тип събиране обикновено е достатъчен за рутинни изследвания като определяне на наличието на захар, белтъци или други вещества в урината, които не изискват стерилност на пробата.

Важно е да се отбележи, че урината, когато се отделя от тялото, обикновено е стерилна (не съдържа бактерии), но може бързо да се контаминира с бактерии от кожата или външната среда. Затова методът на събиране е ключов за определяне дали пробата е „стерилна“ в медицинския смисъл на думата.

Изследвания със стерилна урина

стерилна урина при момчеСъс стерилна урина обикновено се извършват по-подробни и специфични лабораторни изследвания, които изискват висока степен на точност и надеждност. Ето някои от основните анализи, които се правят с нея:

 1. Култура на урина: Този тест се използва за идентифициране на бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища (ИПП). Стерилната урина е важна за точността на този тест, тъй като присъствието на микроорганизми от външната среда може да доведе до фалшиви резултати.
 2. Анализ за клетъчни елементи: Този анализ включва изследване на урината под микроскоп за наличие на клетки, кристали, цилиндри и други елементи, които могат да сочат към различни състояния, като например инфекции, камъни в бъбреците или бъбречни заболявания.
 3. Чувствителност на антибиотици: В случай че културата на урина идентифицира бактерии, често се провежда тест за чувствителност към антибиотици, за да се определи кои антибиотици са ефективни срещу конкретните бактерии.
 4. Биохимични тестове: Включват измерване на различни химични вещества в урината, като глюкоза, протеини, кетони, електролити и други, които могат да помогнат за диагностицирането на различни заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания и други.
 5. Цитологични изследвания: Тези тестове изследват клетките в урината за промени, които могат да са индикатори за рак на пикочните пътища или други сериозни състояния.

Събирането на стерилна урина е особено важно, тъй като присъствието на външни замърсители може да повлияе на резултатите от тестовете и да доведе до грешна диагноза или ненужно лечение.

Как се взима стерилна урина на бебе момиче

За взимане на стерилна урина от бебе момиче, обикновено се следват следните стъпки:

 1. Подготовка: Преди вземането на урината, е важно бебето да бъде добре почистено и сухо. Най-добре е да измиете областта около гениталиите с топла вода и мек сапун, след което да изсушите внимателно.
 2. Стерилни материали: Използвайте стерилен съд за събиране на урината. Такива се предлагат в аптеките и често са предназначени специално за събиране на урина от бебета.
 3. контейнерче с бебешка уринаТехника за събиране: При бебета момичета, събирането на урина може да е малко по-сложно отколкото при момчетата поради анатомичните особености. Един от методите е да държите бебето под мишниците така, че гениталиите да са над стерилния съд и да чакате бебето да уринира, но това определено е доста сложно. Друг вариант е да поставите специална уриноприемна торбичка, която се залепва върху кожата около уретрата. В аптеките се продават такива колектори за урина за бебета. При този начин нашият съвет е да сложите бебето на чиста постелка, да прилепите колектора и да чакате. Можете да давате течности на бебето да пие, с идеята да се изпика по-бързо. Някои майки слагат колектора и обуват памперс, но така рискът торбичката да се размести е много по-голям отколкото да го придържате и наблюдавате процеса. Трети иновативен метод, за който от скоро разбрахме и ние, е чрез използването на специални памперси, които имат колекторна торбичка.
 4. Събиране на пробата: Важно е да съберете „средноструйна“ урина, т.е. не първата урина, която изтече, тъй като тя може да съдържа бактерии от кожата. Затова, ако е възможно, изчакайте няколко секунди след началото на уринирането, преди да съберете урината в стерилния съд.
 5. Съхранение и транспорт: След като съберете урината, затворете стерилния съд добре и го съхранявайте на хладно, ако не го предавате веднага в лабораторията, но ви съветваме веднага да занесете пробата.

Ако имате притеснения или затруднения при събирането на урина от вашето бебе, най-добре е да се консултирате с педиатър или медицински специалист.

Как се събира стерилна урина при бебе момче

За взимане на стерилна урина от бебе момче, горната процедура е сходна, но разбира се при бебета момчета, можете да държите бебето така, че пенисът да е насочен към стерилния съд и по-лесно да ви се случат нещата. Алтернативно и тук, можете да използвате специална уриноприемна торбичка, която се залепва върху кожата около гениталиите или специален памперс за събиране на урина.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *