запек при бременността

Запекът е често срещана и неприятна част от бременността. Но има прости и ясни промени в начина на живот, които можете да направите, за да се облекчите. Вашият лекар може да ви препоръча и лекарства, които могат да помогнат. Обикновено симптомите ви ще отшумят, след като родите бебето си.

какво помага при запек при бременност

Запекът – по-малко от три изхождания седмично – е често срещано явление по време на бременност. Според Американската асоциация по бременност (АПА) около половината от бременните жени имат запек в някакъв момент от бременността си. Често срещаните симптоми на запек могат да включват:

 • Трудно преминаване на изпражненията (какавиди)
 • Твърди, бучки и малки изпражнения
 • Нередовни или редки движения на червата
 • Леки спазми
 • Болки в долната част на корема
 • Изпускане на газове (пукане)
 • Неприятно, подуто или вяло усещане

Повишаването на нивата на хормона на бременността прогестерон може да повлияе на храносмилането и да забави движението на червата през първия и втория триместър. Най-вероятно е да получите запек през третото тримесечие. Матката ви става по-тежка, което увеличава натиска върху червата ви.

Напъването по време на изхождане и продължителният престой в тоалетната могат да увеличат риска от хемороиди, които представляват неудобни, подути вени в и около ануса.

Запекът е неприятен за вас, но няма да навреди на бебето ви. Въпреки това се обадете на Вашия лекар веднага, ако изпитвате силна болка в корема или ако Ви се отделя кръв или слуз – това може да е признак на инфекция, която се нуждае от лечение.

Добавяне на фибри към диетата

Здравословното хранене ускорява храносмилателната система и може да ви помогне да запазите редовността си. Опитайте се да приемате 25-30 грама фибри всеки ден, докато сте бременна. Помислете за тези питателни, богати на фибри храни, за да допълните диетата си.

Продукт Размер на порцията Грамове фибри
Ябълка 1 средно голяма 4.4 g
Авокадо 1 средно голяма 10 g
Банани 1 средно голяма 3.1 g
Трици 1 чаша 14 g
Брюкселско зеле 1 чаша 3.3 g
Моркови 1 чаша 3.3 g
Нахут 1 супена лъжица 3.4 g
Едамаме 1 чаша 2.2 g
Картофи 1 средно голяма 8 g
Сушени сини сливи 1 чаша 4.7 g
Киноа 1 чаша 12 g
Ягоди 1 чаша 5 g
Сладък грах 1 чаша 2.9 g
Сладка царевица 1 средно голяма 1.6 g
Сладки картофи 1 чаша 2.4 g
Пълнозърнест хляб 1 филийка 4 g
Пълнозърнест кускус 1 чаша 3 g
Пълнозърнести макаронени изделия 1½ чаши, варени 7 g

Големите хранения могат да претоварят храносмилателната ви система. Опитайте се да приемате пет или шест по-малки хранения през деня, за да облекчите натоварването на храносмилателния тракт.

Пийте много вода

запек по време на бременността

Дехидратацията е една от най-честите причини за запек. По време на бременността организмът ви се нуждае от повече вода, за да произвежда допълнително кръв за бебето.

Опитайте се да пиете по 8-12 чаши вода на ден. Водата омекотява отпадъците в червата, което улеснява изхождането им.

Ако стомахът ви е разстроен или искате да смените обикновената вода, опитайте да добавите чаша газирана вода към рутинната си програма за хидратация. Обикновената газирана вода е също толкова хидратираща, колкото и водата. Можете също така да опитате да обогатите диетата си с богати на вода храни, като напр:

 • Моркови: 86-95% вода.
 • Целина: 95% вода.
 • Маруля: до 96% вода.
 • Пъпеши: До 90% вода.
 • Портокали: 86% вода.
 • Ягоди: 92% вода.

Бъдете активни с редовни упражнения

Постоянните физически упражнения по време на бременността могат да помогнат за облекчаване на запека. Кардиоупражненията помагат на храната да се придвижва по-бързо през дебелото черво, ускоряват храносмилането и помагат да се изхождате по-редовно.

Опитайте се да се занимавате с 30 минути умерена активност през повечето дни. Когато сте бременна, избирайте дейности с нисък риск от падане или нараняване, като бърза разходка, каране на колело или плуване. Като цяло избягвайте многото скачане или подскоци, включително дейности с голямо въздействие или контактни спортове.

Пренаталната йога и разтягането са безопасни, но избягвайте гореща йога с температура 100 градуса или по-висока, тъй като тези високи температури не са безопасни.

Пациенти с определени здравословни състояния или усложнения по време на бременност трябва да се консултират с лекар или акушерка, преди да започнат нова дейност. Вашият лекар ще разговаря с вас за видовете и интензивността на активността, които са безопасни за настоящата ви бременност.

Говорете с Вашия лекар или акушерка за хранителните добавки

Желязото е изключително важно хранително вещество за здравословна бременност. По време на бременността се нуждаете от допълнително количество желязо – 27 mg на ден или повече. Но това допълнително желязо може да предизвика запек. Ако приемате добавки с желязо и имате запек, кажете на лекаря по време на следващия пренатален преглед.

Вашият лекар може да Ви помоли да намалите количеството на добавката с желязо и да увеличите приема на богати на желязо храни (като боб, зелени или кореноплодни зеленчуци или постно месо). Вашият лекар може също така да Ви помоли да разпределите приема на желязо през целия ден.

Пробиотиците могат да ви помогнат да ходите до тоалетна по-често. Тези добавки съдържат полезни бактерии като Lactobacillus или Bifidobacterium, които могат да помогнат на храната да се придвижва по-бързо през тялото. Освен това по естествен начин омекотяват изпражненията, като ги правят по-лесни за изхождане.

Може ли запекът да навреди на бебето по време на бременност?

Не. Натискът, който се натрупва в корема ви поради запек, може да ви накара да се притеснявате за бебето си. Но не се притеснявайте. Запекът може да е неприятен за вас, но няма да навреди на бебето ви.

Може да се наложи да направите някои промени, за да се справите със запека по време на бременността. Но има простички неща, които вие и вашият лекар можете да направите, за да ви помогнат да се облекчите. Храните, които консумирате, течностите, които пиете, физическите упражнения, които правите, и лекарствата, които приемате, имат значение, когато дойде време да посетите тоалетната. Създайте си добри навици, така че спомените ви за бременността да не включват необходимостта да страдате от неприятни изхождания.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *