Книги за бременни

Всяка жена, която е или е била бременна, ще потвърди какво изобилие от информация за бъдещи майки ни заобикаля. Много често дори тази информация си противоречи една с друга и колкото повече четеш, толкова повече се объркваш. Затова често чуваме решения, че жените са предпочели да не четат, а да се водят по детето. Това се случва, защото не може да се отсее полезната информация от целия информационен шум по всяка една тема свързана с раждането и отглеждането на деца.

Категорично не можем да се съгласим с това, че няма полезна информация за бъдещите майки. Важно е да има кой да те насочи към нея, да чуеш препоръка. Разбира се, че не може 100% от написаното да бъде приложено за всяко дете, но в тази наша класация целим да препоръчаме книги, които наистина имат полезно съдържание, което би могло да помогне.

Как спят бебетата

Как спят бебетата

В „Как спят бебетата“ София Акселрод, д-р – невролог, консултант по съня и майка на две деца – представя първия метод за сън на бебето, който наистина се корени в науката за съня. След като ражда първото си дете, Акселрод осъзнава, че типичните съвети за бебешкия сън са в конфликт с действителната наука за съня, включително откритията от лабораторията за сън на нейния ментор, спечелил Нобелова награда в тази част от науката. 

Тя разработва своя трансформиращ метод въз основа на най-новите открития за циркадния часовник на нашето тяло и как той се нарушава от светлина и други външни стимули. След като е видяла невероятни резултати със собствените си бебета, оттогава тя е консултирала безброй семейства по своя новаторски метод, който работи с нуждите на бебетата и помага на малките да се научат да се самоуспокояват, да заспиват по-лесно и най-важното: да спят през нощта.

Всичко за кърменето – или почти всичко, но практично

Всичко за кърменето - или почти всичко, но практично

Безспорно една от най-полезните и изчерпателни книги на тема „кърмене“. Христина Янева-Хедра дава изчерпателни отговори на най-често задаваните въпроси на бъдещите и настоящи мами като:

 • Как правилно да суче бебето;
 • Как да увеличим количеството на кърма;
 • Как да разберем дали бебето е поело достатъчно мляко;
 • Какво е препоръчително да консумираме в хранителното си меню докато кърмим.

Авторката разглежда целия процес: от започването на кърменето в родилния дом до отбиването на детето. Един страхотен наръчник!

Рецепти за щастлива бременност

Рецепти за щастлива бременност

Маги Пашова дава идеи за 66 страхотни и най-вече бързи рецепти за забързаните бременни жени. Книгата е разделена на раздели: закуски, супи, салати и разядки, основни и десерти. Подбора на продуктите е такъв, че да осигури максимално полезните вещества, които всяка бременна жена трябва да си набавя всекидневно. Рецептите са различни, иновативни, вкусни и най-важното: здравословни и полезни. Хранейки се по тези предложения, със сигурност няма да достигнете до легендите за 20-30 килограма натрупани по време на тези 9 месеца.

Първите месеци на моето бебе. Наръчник за оцеляване на млади родители

Първите месеци на моето бебе. Наръчник за оцеляване на млади родители

Колкото и да копнеете и планирате бебе, никой не е напълно подготвен за въздействието, което то ще окаже в живота му. Бебетата имат навика да не се държат както пише в учебниците, а тази книга ви казва какво наистина да очаквате. Тя е пълна с практически съвети и дребни съвети за това как да се справите с обичайните проблеми, които е вероятно да срещнете, включително как да:

 • Разрешете дилемата гърди срещу шише;
 • преодолеете проблемите с кърменето;
 • успокоите плачещото си бебе;
 • се справите с леки заболявания.

Чудесна книга за бременните, които искат да се подготвят предварително и да знаят какво да очакват.

300 въпроса и отговора за бебето

300 въпроса и отговора за бебето

„300 въпроса и отговора за бебето“ предлага отговори на най-класическите въпроси, които всички родители си задават за своето бебе, но и на по-деликатните въпроси, които хората се колебаят да зададат на околните. Това ръководство ще ви предостави ясни отговори, като същевременно ще ви подпомогне да научите новата си роля.

Майчинство, събуждане, храна, хигиена, грижи: книгата обхваща теми, свързани с живота на бебето от раждането до 3-годишна възраст. Много леко четиво с кратки, но изчерпателни отговори, подходящо за бременните, в чиито глави плуват стотици въпроси.

Монтесори за бебето

Монтесори за бебето

Време е да променим начина, по който виждаме бебетата. Въз основа на принципите, разработени от педагога д-р Мария Монтесори, „Монтесори за бебето“ показва как да отгледате бебето си от раждането до една година с любов, уважение, проницателност и изненадващо чувство за спокойствие. Tова е книга, пълна със стотици практически идеи за разбиране какво всъщност се случва с вашето дете и как можете съзнателно да помогнете в неговото учене и развитие. 

 

Бебето – Ръководство за употреба

Бебето - ръководство за употребаТази книга изследва стотици често задавани въпроси като:

 1. Кой е най-добрият начин за повиване на бебе? 
 2. Как мога да накарам новороденото си да спи през нощта? 
 3. Кога трябва да заведа бебенцето на лекар? 
 4. Коя е най-добрата позиция за сън на детето?

В това заглавие авторите предоставят много полезни съвети за всеки, който иска да научи основите на отглеждането на деца. Полезността на книгата се потвърждава с това, че са продадени повече от 500 000 копия, преведени на повече от 25 различни езика.

Грижи за бебето и детето

Грижи за бебето и детето

Това е една класика бестселър с над 50 милиона печатни тиража. В продължение на шестдесет и пет години родителите разчитат на експертните съвети на известния педиатър д-р Бенджамин Спок. Д-р Робърт Нидлман, самият той първокласен педиатър, наскоро актуализира и разшири тази вечна класика, за да говори с всеки родител, който отглежда деца в нашия бързо променящ се свят. Въпреки че все още предоставя успокояващи съвети по стари теми като грижа за новороденото, както и злополуки, болести и наранявания, тази книга също така съдържа разширена информация в много нови области, включително: 

 • Справяне със семейния стрес;
 • децата и влиянието на медиите;
 • ваксините;
 • здравословно хранене и други.

Най-щастливото бебе

Най-щастливото бебе

Притичвайки се на помощ, д-р Карп предоставя в ръцете на родителите, бабите и дядовците и всички гледачи на деца инструментите, от които се нуждаят, за да могат да успокоят бебетата си почти толкова лесно, колкото… да изгасят светлината. Известният педиатър, казва, че неговият метод „пет S“ може да успокои нервните новородени и да им помогне да заспят. Петте S са повиване, позиция настрани или по корем, мълчане, люлеене и сучене. Тези пет неща могат да ви помогнат да пресъздадете средата на утробата, която може да бъде утешителна за вашето бебче.

Да оцелееш като родител

Да оцелееш като родител

И ако ви стигат толкова сериозните четива със съвети, то оставете малко време и място за хумора на създателките на сайта „Майко Мила!“. Отново ще придобиете опит и знания, но поднесени по коренно различен начин от горните четива: доста по-леко, забавно и през призмата на откровени и вълнуващи истории. И това е само първата част от поредицата, която скоро се сдоби с трета част. А ако книгите са ви харесали, то може да си купите и настолната весела игра, която са създали.

 

 

И нека не забравяме: всяко дете е индивидуално и изисква различно и специално отношение. Книгите са вашият компас, но пътя, по който да се движите, избирате само вие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *