кога се дава белтък на бебето

Въвеждането на белтък в диетата на вашето малко съкровище е важна стъпка към разнообразяването на хранителния му режим. Пълно с жизненоважни хранителни вещества, белтъкът е съществена част от балансираното хранене на всяко дете, подпомагайки неговия растеж и развитие. Въпреки това, поради високата си алергенност, неговото въвеждане изисква внимание и постепенност.

Кога се въвежда белтък при бебетата

Въвеждането на белтък в менюто на бебето трябва да стане след като то навърши една година, поради повишения риск от алергии. Жълтъкът обаче може да бъде въведен по-рано, като се започва от 6-месечна възраст. Жълтъкът е предпочитан първоначално, защото има висока хранителна стойност и малка вероятност за алергични реакции​​. Въпреки това, важно е да се наблюдава за всякакви признаци на алергия след въвеждането на жълтъка и белтъка в храненето на бебето. При поява на симптоми като атопичен дерматит, копривна треска, стомашно-чревни разстройства, е необходимо временно да се преустанови предлагането на тези продукти и да се консултирате с педиатър или алерголог​​.

захранване с белтък Количеството и честотата на даване на яйца също трябва да бъдат внимателно контролирани. До 2-годишна възраст се препоръчва да не се предлага яйце на детето повече от 2-3 пъти седмично. След третата година, яйцата могат да бъдат включвани в менюто по-често, ако детето не проявява алергични реакции​​.

Общото мнение сред специалистите е, че за деца с предразположение към алергии или при деца под една година, яйчният белтък трябва да бъде избягван. При такива деца, запознаването с яйчни протеини е препоръчително да се отложи за по-късна възраст​​.

С какво е полезен белтъка за бебешкия организъм

Яйчният белтък е важен за бебешкия организъм поради няколко причини:

 1. Източник на животински протеини: Белтъкът е богат на животински протеини, които имат ключова роля за растежа и развитието на детето. Тези протеини помагат за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото.
 2. Съдържа всички аминокиселини: Включва всички незаменими аминокиселини, които са необходими за здравето и правилното развитие на бебето. Тези аминокиселини трябва да се приемат чрез храната, тъй като тялото не може да ги синтезира самостоятелно.
 3. Нискокалоричен и диетичен продукт: Белтъкът съдържа много малко мазнини, което го прави подходящ за консумация по всяко време от деня без риск за телесното тегло на детето.
 4. Съдържа витамини от група В: Тези витамини са важни за множество функции в тялото, включително за енергийния метаболизъм и нервната система.
 5. Има антибактериално действие: Благодарение на съдържащите се в белтъка вещества като лизозим и овотрансферин, той има антибактериални свойства, които могат да помогнат за защитата на бебето от инфекции​​.

Въпреки тези ползи, важно е да се отбележи, че яйчният белтък е силен алерген, и затова трябва да се въведе в диетата на бебето внимателно.

Защо е по-силен алерген от жълтъка

Яйчният белтък е по-голям алерген от жълтъка поради няколко основни причини:

 1. Съдържание на алергенни протеини: В белтъка се съдържат специфични протеини, които често са причина за алергични реакции. Някои от тези протеини, като овалбумин, овомукоид и овотрансферин, са идентифицирани като основни алергени в яйцата. Овалбуминът, по-специално, е най-големият алерген, присъстващ в яйчния белтък.
 2. Имунологична реакция: Имунната система на някои бебета може да реагира на тези протеини, като ги разпознае като чужди вещества и се опита да се защити срещу тях, което води до алергични реакции. Тъй като жълтъкът съдържа по-малко от тези специфични протеини, рискът от алергия е съответно по-нисък.
 3. Устойчивост на топлинна обработка: Протеините в белтъка са по-устойчиви на топлинна обработка в сравнение с тези в жълтъка, което означава, че алергенността им може да се запази дори след готвене. Въпреки че някои алергени в жълтъка могат да станат по-малко алергенни след като се сготвят, протеините в белтъка често запазват своята алергенност дори след топлинна обработка.
 4. Възрастови фактори: Бебетата и малките деца имат незряла имунна система, която е по-склонна към алергични реакции към определени храни, включително яйчния белтък. Това е особено вярно през първите години от живота, когато подлагането към алергени може да предизвика развитието на хранителни алергии.

Поради тези причини, въвеждането на яйчен белтък в диетата на бебето обикновено се отлага до по-късна възраст, за разлика от жълтъка, който може да бъде въведен по-рано. 

Как се въвежда белтъкът

въвеждане на белтък при бебеПри въвеждането на белтък в храненето на бебето след навършването на една година, можете да следвате определена схема за постепенно включване, за да намалите риска от алергични реакции и да улесните усвояването му от организма. Ето една примерна схема, която може да използвате:

 1. Начало с малки количества: Започнете с малка част от белтъка, например, четвърт или половин чаена лъжичка, и наблюдавайте за всякакви реакции през следващите 24 до 48 часа.
 2. Постепенно увеличение: Ако бебето понася добре първоначалното количество, можете постепенно да увеличите до цяла чаена лъжичка след няколко дни.
 3. Честота на предлагане: В началото предлагайте белтъка веднъж на всеки няколко дни. След като сте сигурни, че бебето понася добре белтъка, можете постепенно да увеличите честотата до 2-4 пъти седмично.
 4. Наблюдение за алергични реакции: Внимателно наблюдавайте за всякакви признаци на алергия, като например обриви, диария или повръщане. При поява на такива симптоми, спрете предлагането и се консултирайте с педиатър.
 5. Вариации в подготовката: След като бебето започне да понася добре белтъка, можете да включите разнообразие от ястия, които съдържат белтък, като омлети, палачинки или печени ястия, за да обогатите диетата му.
 6. Увеличаване на количеството: С времето и при добра поносимост можете да увеличите количеството на предлаганите яйца до 1 цяло яйце, разпределено в рамките на седмицата, според препоръките за възрастта.

Помнете, че тези указания са ориентировъчни и могат да се адаптират според индивидуалните нужди и реакции на вашето бебе. Важно е да следите отблизо за всякакви реакции и при необходимост да се консултирате с педиатър за съвет и насоки.

Вашият педиатър може да бъде ценен съюзник в този процес, предоставяйки насоки и подкрепа. Не забравяйте, че всяко дете е уникално, и въпреки общоприетите препоръки, най-добрият подход винаги ще бъде индивидуален. Вие, като майка, познавате най-добре вашето бебе и неговите нужди. С любов и грижа, въвеждането на нови храни може да се превърне в позитивно приключение за вас и вашето дете

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *