12 неща, които не Ви казват за бременността

Бременността, особено първата, е период, когато се подготвяте усилено за предстоящата новост в живота си и същевременно опознавате тайните на това да носите дете. Има някои подробности от предстоящите месеци, за които никой не обича да говори или просто изглеждат маловажни. Случва се да останете изненадани, когато ви „връхлетят”, затова по-долу ще Ви предложа списък с тези неща, които изненадаха мен и моите познати. Дано са Ви полезни!

Изтощение през първите три месеца

1. Не помня дали някой ми беше споменавал изобщо, нито дали съм чела, но бях много изненадана от невероятно силното изтощение през първите три месеца. Не просто ми се подремваше, не просто исках да си повдигна краката на високо – едвам изкарвах работния ден, прибирах се, лягах и заспивах – дори не ме интересуваше вечерята. На няколко пъти сериозно обмислях да си постеля кашони на пода в офиса. Вероятно при повечето жени, по-паметно е гаденето, но защо никой не ми каза колко ще ми се спи?!

Относно гаденето

Може да се появи нощес, през деня, може да е през цялото време. Това странно усещане за празен стомах, който обаче не иска да чуе за храна. Така че – не очаквайте неразположението да мине сутрин за кратко – може да се появи в най-неподходящия момент! Успокояваше ме искрената радост на моята лекарка, като й обяснявах, че вече ми е лошо (защото в първите седмици тази „хубавина” ме отмина). Тя се усмихваше и ми казваше „Това е добре” – за бебето.

Промените в тялото

Промените в тялото не са само в нарасналия корем и гърди – ще се измени пигментацията, кожата ще стане по-чувствителна към слънцето, косата и ноктите обаче ще са в много добро състояние (после „ще ви го върнат”). Ареолите на гърдите например стават по-тъмни, за да може бебето да се ориентира по-лесно, когато започне да суче, жлезите около зърната изпъкват. При някои жени се появява т.нар. „линеа негра” – тъмна линия по корема, която изчезва скоро след раждането. Може да се появи мъхче на някои места по тялото – около пъпа например, но после изчезва без дори да забележите кога.

Целият метаболизъм на бременната жена се променя

Целият метаболизъм на бременната жена се променя и това се отразява и на начина, по който функционират храносмилателната и отделителната система. Ще се измени обичайния Ви ритъм на изпразване на стомаха и ако това Ви причинява дискомфорт или притеснения – можете да опитате да коригирате диетата си, а при по-сериозни смущения се обърнете към лекаря, следящ бременността за помощ. Освен това ще имате повече газове.

Промяна на центъра на тежестта

Логично, но някак не го очаквате. С нарастването на корема и разхлабването на ставните връзки на таза имате чувството, че всеки момент може да се строполите на земята, защото сте доста нестабилни. Естествено, че всичко това става постепенно, но е добре да сте подготвени и да проявявате повече внимание – затова не е препоръчително да ходите на ски например, колкото и да сте сигурни, че няма да паднете.

Психологически промени

Нивата на хормоните, когато носите дете се променят значително. Възможно е да Ви обземат резки и крайни промени на настроението, които са необясними за самата Вас. Може да изпаднете в униние и притеснение за това дали сте готова и ще се справите с родителството (това е почти неминуемо) или пък да сте в еуфория. Може да започнете да крещите на шефа си и после да се чудите къде Ви е бил акъла.

Макар да е ясно, че бременната жена е по-чувствителна, хубаво е да не очаквате всички да се съобразят с настроението Ви. За самата бъдеща майка и нейното бебе е добре да се опита максимално да запази доброто си настроение и психическа устойчивост – доставяйте си, когато е възможно, хубави гледки, четива и емоции и си напомняйте, че всичко, което Ви предстои не идва наведнъж – ще се учите заедно с детето си и ще се справите прекрасно.

Ето и друг интересен феномен – истина е, че жената, носеща дете мъничко „оглупява”. Не, това не значи, че коефициентът на интелигентност спада, това е начина на природата да Ви накара да се съсредоточите върху по-малко неща (много любими теми може да се окажат безинтересни за Вас през тези няколко месеца), да не мислите твърде много (и съответно да се плашите) за предстоящото раждане и майчинство и да пестите силите си.

Отеклите крака (или цяло тяло)

Отеклите крака (или цяло тяло), подутите стави и разширен ханш не се наместват веднага след раждането. Но се оправят! Обещавам! Същото важи и за коремчето. Разбира се, не при всички жени е така. А някои имат късмета да „пораснат” само около талията. За всички останали – въоръжете се с малко търпение и вложете старание, ако ли не – когато малкия човек проходи, със сигурност ще възстановите фигурата си. Брачната халка ми влезе на пръста около 4 месеца след като родих. Тук трябва да спомена, че наистина подпухват неподозирани части от тялото Ви – устните (хубаво?), гърдите (ясно), гениталиите (не толкова хубаво), а ще трябва да мине и известно време преди да влезете отново в старите си обувки.

Появата на стрии

Появата на стрии не може да бъде напълно контролирана от Вас. Неприятно, но факт – зависи предимно от това какво е генетично заложено за кожата Ви. Разбира се, отдаденото мазане от коленете до гърдите и разумното следене на това колко килограма ще качите може да помогнат, но промените си остават.

Може би няма да сте толкова очарована от бременността

Има майки, които са родени да носят деца. Те сияят, изглеждат прекрасно и са толкова красиви с новите си форми, купуват си дрехи за бременни от първия месец и нямат търпение да ги напълнят. Ето една тъмна моя тайна – исках това да свърши възможно по-скоро. Исках си моето тяло!

Плашеше ме, че вътре в мен има цяло човешко същество. Живо! Със собстено съзнание и бъдеще… И ми беше омръзнало да се потя толкова много. С няколко думи – бременността не е любимата ми част, преживяването й си струва заради последствията. Толкова! Това, че не се харесвате бременна не Ви прави чудовище и не означава, че не обичате детето си.

Изпускане на урина

Бързам с успокоението – не си представяйте реки. Става въпрос за няколко капки, но се случва в последния триместър бебето да Ви ритне по-силничко по пикочния мехур или просто да кихнете. И липсата на място в тялото Ви изиграва номер. Можете да ползвате превантивно ежедневни превръзки, да правите упражнения за тазовото дъно, да не кихате.

Вагинално течение

Очаквайте да имате досадно течение – воднисто, белезникаво или друго през цялата бременност. Често е нормално. Но задължително го обсъдете с лекаря си, защото може да трябва да се третира. Ако всичко е наред, просто ще се наложи да се примирите (по-късно тялото Ви отново ще си го върне).

Понякога през последните седмици на бременността, от гърдите Ви изтича коластра

Това всъщност ме радваше, защото го приемах за сигурен знак, че ще имам кърма. Знаете, че коластрата е много гъста и хранителна течност, която предшества появата на същинската кърма. През бременността я „намирах” в сутиена си под формата на малки кристалчета. Няма да усетите изтичането й или да се намокрите, защото количеството е много малко.

Макар, описани наведнъж, тези подробности от началото на майчинството да изглеждат притеснителни те все пак не се появяват накуп и с малко повече чувство за хумор и оптимизъм, ще се справите леко.

Очаквайте скоро! Статията ще има продължение – 12 неща, които не Ви казват за раждането и 12 неща, които не Ви казват за отглеждането на бебето 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *