носене на бебето

Носенето на бебето има множество ползи както за самото бебе, така и за неговите родители. То може да бъде абсолютно безопасно, при условие, че се спазват някои основни правила. Ще разгледаме най-важните принципи на правилното носене в слинг или друг вид ергономично приспособление за носене. Въпреки, че споменавам някои стряскащи потенциални рискове като позиционна асфиксия и дисплазия на тазобедрените стави, в никакъв случай целта ми не е да плаша майките. Напротив, надявам се, да се почувствате по-спокойни и по-уверени, защото ще знаете за кои неща да внимавате и ще сте сигурни, че правите всичко както трябва.

И така най-важните принципи, ABC на правилното носене, които важат за всички видове носилки, накратко са:

А – Airway – Свободни дихателни пътища

B – Body positioning – Ергономична позиция и адекватна подкрепа на тялото на бебето

C – Comfort – Бебето и носещият родител трябва да се чувстват комфортно.

А сега нека да поговорим за всеки от тях по-подробно.

Свободни дихателни пътища

Най-важното нещо при безопасното носене е да сме сигурни, че бебето диша свободно. В първите месеци то не може добре да контролира главичката си заради слаби мускули на вратлето. Затова трябва да внимаваме винаги да има два пръста разстояние между брадичката на бебето и гърдичките му, за да сме сигурни, че дихателните пътища няма да бъдат блокирани. В противен случай съществува риск от позиционна асфиксия (задушаване).

Позиционната асфиксия (positional asphyxia) е вид асфиксия, при която позата на някой му пречи да диша адекватно. При новородено бебе това означава, че дихателните му пътища са прегънати, когато относително тежката главичка лежи върху гърдичките му. Рискът е най-висок при бебета под 4 месеца, както и при недоносени бебета, бебета с ниско тегло, бебета с нисък мускулен тонус и бебета, които имат запушен нос или други дихателни проблеми.

Когато носите бебето си в какъв то и да е вид носилка, трябва по всяко време да можете да видите личицето му. Върху лицето не трябва да има плат, а нослето не трябва да е забито във вашето тяло. Когато бебето заспи, можете да фиксирате главичката му с единия край на слинга, като отново проверите, че има два пръста разстояние между брадичката и гърдите му.

Наблюдавайте бебето си често – не трябва да чувате грухтящи, хъркащи звуци или затруднено дишане. Трябва да виждате, че бебето е спокойно и диша нормално. За всичките тези неща трябва да внимавате не само когато е в слинг, но и в столче за кола и други приспособления за бебета.

Ергономична позиция на бебето

Най-безопасно е бебето да се носи във вертикална позиция, плътно притиснато с гърдичките и коремчето към гърдите на носещия родител. Бебето може да се носи във вертикална позиция от раждането. Докато не може да държи главичката си стабилно, слингът трябва да осигури адекватна подкрепа на вратлето (до ушичките). Когато бебето вече държи главичката си стабилно (обикновено над 3 месеца) е достатъчно платът на слинга да достига до подмишничките му.

Крачетата на бебето трябва да са в ергономична позиция, а именно широко отворени в поза „жабка” под ъгъл около 100 градуса. Коленцата са на нивото или по-високо от дупето и са свити под ъгъл от около 40 градуса. Така крачетата образуват буквата М. Ако вдигнете новородено бебе под мишничките, то само застава в тази позиция. Не е нужно да насилваме бебето да се разкрачи повече, отколкото то е готово. Крачетата не висят надолу и не се клатят. Ако са разтворени достатъчно широко, няма да ги подритвате докато вървите.

Тази позиция се препоръчва, защото е оптимална за развитието на тазобедрените стави. Когато крачетата не са широко разкрачени и висят надолу се увеличава рискът от дисплазия на тазобедрените стави. Това е проблем с образуването на тазобедрената става при бебетата. Тазобедрената става включва топката на тазобедрената става (бедрената глава) и гнездото на тазбедрената става (ацетабулум).

По време на първите няколко месеца от живота на бебето е по-вероятно топката да бъде хлабава, защото бебетата са естествено гъвкави и защото ръбовете на гнездото са изградени от мек хрущял. Ако тазобедрените стави се държат в изправена позиция твърде рано, има риск, че топката ще деформира трайно ръбовете на гнездото (дисплазия) или постепенно ще се измъкне от гнездото (дислокация).

За да може да се развиват правилно тазобедрените стави, е добре крачетата на бебето да бъдат максимално разкрачени и свободни, така че бедрената глава да влезе добре в гнездото. Ергономичната позиция в слинг е чудесна профилактика на дисплазията, а освен това пелени, които държат крачетата разтворени и избягването на стегнатото повиване с изправени крака.

За да се постигне оптималната позиция на крачетата, платът на слинга трябва да е равномерно разпределен от едното до другото коляно на бебето. В идеалния вариант крачетата на бебето са извън приспособлението за носене. При новородените бебета понякога се налага те да бъдат прибрани вътре, например в ергономична раница с по-широка база. Ако крачетата са вътре, трябва да се внимава те да са разтворени доколкото е възможно широко, без да ги насилвате. Също така внимавайте да не се притискат, да не пада тежестта върху стъпалата, а пръстчетата да сочат навън.

Гръбчето на бебето е леко извито, тази лека С-образна извивка е физиологична при малките бебета. Не се опитваме да го изправим насилствено в приспособлението за носене. Бебето е разположено симетрично – не се накланя в едната или другата посока.

Слингът трябва да бъде достатъчно, но не прекалено стегнат, така че бебето да не се свлича надолу. Дали това е така можете да проверите с простичък тест – сложете ръката си върху гръбчето на бебето и го притиснете към вас. Ако то видимо се изправи и дойде по-близо към вас, значи платът не е достатъчно стегнат. В идеалния вариант, след като махнете ръката си бебето трябва да остане на същата височина. Позицията на бебето трябва да е същата, както когато го държите на ръце без слинг. Това важи за всички приспособления за носене.

Комфорт

Освен всичко избоено дотук, за комфорта и на двамата е важно бебето да бъде разположено на правилната височина. Главичката му трябва да е разположена достатъчно високо – така, че да можете да я целунете.

Най-ниската му част т.е. дупето трябва да се намира най-ниско на нивото на пъпа (талията) на родителя. Ако е по-ниско, центърът на тежестта неминуемо ще се измести и това ще доведе до болки в раменете и кръста. Когато бебето порасне и главичката му започне да ви пречи на гледката (след 4 месеца), можете да го преместите на хълбок или на гръб.

Ако поради някаква причина не се чувствате комфортно или не сте сигурни как да носите бебето, се обърнете към опитен консултант, който да ви помогне.

Подходяща ли е поза „Люлка”?

Хоризонталната позиция не се изключва напълно и има как да се направи безопасно, но не е оптимална поради две причини:

 1. При нея има по-голям риск бебето да потъне в слинга и брадичката му да се окаже притисната към гърдичките. Когато бебето се носи в хоризонтална позиция, е нужно повече внимание, за да се осигурят проходими дихателни пътища, което може да се окаже по-трудно, особено за начинаещи. Поради тази причина Babywearing International препоръчва хоризонталната позиция да се използва само когато бебето суче активно, а след това да се премести отново във вертикално положение. Ако това не е удобно, има начин да се кърми във вертикална позиция.
 2. Хоризонталната позиция не е оптимална и от гледна точка на тазобедрените стави т.к в нея крачетата на бебето няма как да бъдат широко разкрачени в ергономичната позиция.

Може ли да се носи с лице напред?

Не, не е желателно. Позицията с лице напред трябва да се избягва поради много причини:

 • Крачетата на бебето не са в ергономична позиция. В правилната позиция коленцата на бебето са на нивото на или по-високо от дупето, а това е възможно само ако платът на слинга стига от едното до другото му коляно. Когато се носи с лице напред, крачетата висят надолу и се клатят, това увеличава риска от дисплазия на тазобедрените стави.
 • Тежестта пада върху най-долната част на гръбнака (опашната кост) и на слабините. Променя се естествената С-образна извивка на гръбнака и натоварването върху него се увеличава.
 • Няма добра подкрепа на главичката и вратлето. Рискът от позиционна асфиксия се увеличава при бебета, които все още нямат добър контрол върху главичката и мускулите на врата.
 • Бебето може да се умори от прекалено многото стимули. Нервната система на бебето се нуждае от почивка от впечатленията. Когато е обърнато с гръб към родителя, то реално няма възможност да се скрие от многото неща, които се случват наоколо. Много е лесно едно малко бебе да се превъзбуди и това да доведе до проблеми със съня. Освен това бебето се чувства сигурно, когато вижда лицето на мама.
 • По-трудно е да откликвате на нуждите на бебето – да усещате неговото дишане, да забележите, че е гладно, да практикувате естествена бебешка хигиена или просто да се усмихвате и да общувате с бебето.
 • Не е удобно за носещия родител. Центърът на тежестта се измества, а висящите надолу крачета се клатят и пречат при ходене. Несъзнателно извиваме гърба си назад, а това причинява умора и болки в кръста. Всъщност е много по-удобно да носиш бебе, което обгръща твоето тяло, отколкото ако тялото му е извито в обратната посока.

Ако бебето ви е над 3 месеца, има добър контрол над главичката си и иска да го носите с лице напред, можете да опитате следния начин, препоръчан от д-р Сиърс. Бебето е притиснато към гърдите на родителя така, че там да се намират неговите глава и гръб, крачетата са вътре в слинга, кръстосани по турски и притиснати към коремчето.

Кратък чек-лист за безопасно носене

 1. Виждам лицето на бебето
 2. Има два пръста разстояние между брадичката и гърдите
 3. Мога да целуна главичката на бебето
 4. Има подкрепа на вратлето (за новородени)
 5. Слингът стига до подмишничките (за бебета над 3 месеца)
 6. Крачетата са разкрачени така, че коленцата са по-високо от дупето
 7. Телцето на бебето е притиснато плътно към мен
 8. Ако притисна гръбчето с длан и след това го пусна, бебето остава на същата височина
 9. Най-ниската част на бебето е не по-ниско от нивото на пъпа ми
 10. Платът е достатъчно, но не прекалено стегнат
 11. Възелът е сигурно вързан, закопчалките, ако има такива, са закопчани

Безопасно приспособление за носене

Безопасно приспособление за носене е това, в което са спазени всички принципи на безопасност и е осигурена ергономичната позиция. Т.е трябва да можете да изпълните всички точки от чек-листа по-горе.

Бебето винаги трябва да бъде притиснато към носещия родител с цялото си тяло, все едно го носите на ръце а не да виси някъде в пространството като дамска чанта. Не са безопасни слинговете тип чанта, в които бебето се поставя в изгърбена позиция, потъва в слинга и брадичката му се притиска гърдите. Приспособленията тип кенгуру, в които крачетата на бебето висят надолу и се клатят не са оптимални за тазобедрените стави и е желателно да се избягват.

Други съвети и правила за безопасност:

 • Проверете целостта на приспособлението за носене – всичките шевове, халки, закопчалки трябва да бъдат цели и изправни
 • Използвайте приспособлението за носене само ако сте абсолютно сигурни как точно става това. Ако не сте сигурни, се обърнете към опитен инструктор.
 • Докато свикнете слагайте бебето в слинга над мека повърхност. Когато го носите придържайте с ръце докато не станете по-уверени
 • Придържайте врата на бебето при слагане и изваждане от слинга.
 • Задължително извадете бебето преди да развържете слинга
 • Чак след като добиете достатъчно опит и увереност да носите бебето пред гърдите си, опитайте позиция на гърба
 • Не обличайте бебето прекалено топло. Главичката и крачетата може да имат нужда от допълнителна топлина. През лятото пазете откритите части на тялото от слънчевите лъчи
 • Внимателно заобикаляйте мебелите, ъглите, вратите, особено докато свикнете с новите си габарити
 • Не се навеждайте с бебето в слинга. Ако се налага да вземете нещо от пода, по-добре клекнете. Избягвайте резки движения.
 • Внимавайте със слинга до печката – натуралният плат е лесно запалим.
 • Не пийте горещи напитки и не яжте гореща храна с бебето в слинга
 • По време на разходка носете удобни обувки без токчета, избирайте равен път и познат маршрут
 • Бъдете внимателни на обществени места – хората може да не забележат, че носите бебе
 • По възможност избягвайте пътуванията в градския транспорт, ако все пак се налага, седнете с гръб към движението
 • Слинговете и ергономичните раници не са приспособени да се използват в автомобила или колелото. Използвайте само предназначени за това седалки
 • Помнете, че по-големите бебета се интересуват от всичко и протягат ръчички. Не доближавайте опасни предмети с бебето в слинга.

Когато слагате бебето за първи път в слинг изберете момент, в който бебето не е гладно и е в добро настроение. Не бързайте! Нагласете всичко така, че да ви е удобно при по-продължително носене. След като сложите бебето, веднага започнете да се движите. В началото го придържайте с ръце. Бъдете готови да му предложите гърдата. Ако бебето не желае да е в слинга, изчакайте малко преди да опитате пак.

Носене на бебето – често задавани въпроси

Кога мога да започна да нося бебето си в слинг?

По принцип от първия ден нататък, ако няма заболяване или физически недъг. Ако случаят е такъв, моля консултирайте се с вашия лекар или физиотерапевт.

Колко дълго мога да нося бебето си в слинг?

Можете да носите бебето си до тогава, докато ви харесва – на вас и на бебето. Бебето ще се погрижи да разберете, ако не иска да прави нещо повече, а и вие ще забележите, ако нещо ви е прекалено. Жените, които токущо са родили, трябва да започнат да носят бебетата си само за кратки периоди и да увеличават времето постепенно, така че тазовото дъно или раната от цезаровото сечение да не се натоварва директно след раждането. Можете да използвате слинга докато и вие и бебето ви искате, до три години или повече, ако е необходимо.

Мога ли да започна да нося бебето в слинг, ако е малко по-голямо?

Разбира се! Понякога може да откриете, че бебето ви се нуждае от време, за да свикне с новото чувство за ограниченост. Това може да изисква малко търпение и от двете страни. В такъв случай трябва да увеличите постепенно времето за носене. Колкото по-късно започнете, толкова по-трудно ще е за бебето и за вашите собствени мускули – те трябва да се адаптират към новата тежест и разпределянето й постепенно.

На какво трябва да обърна внимание при носенето в слинг?

a) Трябва да използвате добър, качествен слинг – диагонална еластичност при тъканите слингове, двойно обшиване на ръбовете, тестван за вредни субстанции.

b) Изберете цвят, който ви харесва и ви отива, защото слингът също така е и моден аксесоар и трябва да подхожда на останалите ви дрехи и на характера ви. В противен случай ще свърши в ъгъла или в шкафа.

c) Слингът трябва да е вързан достатъчно стегнато, така че да нямате чувството, че е необходимо да придържате или държите детето допълнително с ръце.

d) Трябва да използвате варианти на връзване, които отговарят на степента на развитие на вашето бебе, а от тях само тези, които доставят удоволствие на вас и детето ви.

e) Ако сте решили да носите бебето си в слинг инстинктивно, тогава трябва да следвате вътрешния си глас и да не се оставяте да ви подведат незнанието и/или предразсъдъците на другите.

Къде и как мога да се науча да връзвам слинг?

Първо с помощта на инструкциите за носене, които са представени с всеки HOPPEDIZ® Baby Sling. Всички методи на връзване са подробно описани и илюстрирани. Необходимо е да направите няколко опита преди да добиете тренинг.

Вторият начин е да посещавате курс, провеждан от квалифицирани съветници по носене.

От кой момент нататък мога да нося бебето си в различните варианти на връзване?

Не даваме идеи за определен брой месеци или седмици за различните индивидуални варианти на връзване, защото всяко бебе си има свой собствен ритъм на развитие. Някои бебета след пет месеца едва могат да държат главата си изправена, докато други могат след три месеца. По тази причина сме разделили методите за носене, както следва (като приемаме, че няма налични заболявания или физически недъзи):

 • Носенето започва от раждането нататък
 • Методи за носене на бебето, когато може да си държи главата изправена
 • Методи за носене, когато бебето може да седи само
 • Методи за носене, когато бебето може да си държи главата само – за експерти

Също бихме искали да кажем, че не всяко бебе се чувства удобно във всеки от вариантите, и че бихме ви препоръчали просто да опитате описаните варианти и да използвате тези, които вие и бебето намирате за удобни.

Кой размер слинг е подходящ за мен?

Размерът на слинга зависи от ръста и теглото на човека, който ще го носи. Естествено има смисъл слингът да подхожда/да е удобен на човека, който ще го носи най-често.

Ако например жената е по-ниска от 1.75 м или тежи под 70 кг, но партньорът и е много по-висок и по-едър, не е необходимо да си купите макси слинг. Макси слингът ще е подходящ само, ако партньорът ще помага доста в носенето. В противен случай препоръчваме дългият слинг (приблизително 4.60 м). Дори много едър мъж (например 1.95 м / 95 кг) може да връзва слинга в лесно кръстосано връзване или лесна раница – на гръб.

Ще получава ли бебето достатъчно въздух в слинга?

Да, ако носът на бебето е открит и може да поема достатъчно свеж въздух. Вашите движения също ще осигуряват циркулация на въздух в слинга и ще допринясат за смяната на въздуха. Също така е важно да не обличате твърде много бебето в слинга, защото бебетата страдат доста по-често от прегряване от колкото от измръзване.

Причинява ли слингът увреждане на гърба (и за бебето и за майката)?

За почти 10 месеца гръбнакът на бебето е извит в майчината утроба. Първо трябва да се изправи бавно (между една и две години), за да получи S-образна форма. Точно за това гърбът на бебето трябва да е леко извит вътре в стегнат слинг (благодарение на позицията с широко разтворени крака). Това е доста по-добре за бебето от позиция, при която то лежи по гръб и гърбът е изпънат или се извива поради недобре поставени колани за носене и други помощни срества.

Разглезвам ли детето, ако го нося твърде често?

Не! Не може да разглезите малко дете, което може да привлече вниманието ви като плаче, ако не го носите. Нуждата за близост, допир и сигурност е едно от основните изисквания и трябва по най-прост и естествен начин да бъде удовлетворена.

Когато детето започне да пълзи или ходи може да не иска да бъде носено често в слинга. Неговата естествена жажда за движение и откриване на света става по-силна и естествено за тях е по-вълнуващо да вършат нещатата по свой начин.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *