Ранни признаци на бременност

Бременността е събитие в живота (разделено на три триместъра от по 13 седмици всеки), което води до значителни физиологични и психологически корекции за майката. В рамките на всеки триместър се случват множество адаптации с крайната цел да се улесни растежа на плода.

Най-очевидните са физическите и физиологичните промени, за да се приспособи растящият плод и да се подготви за родителство. Традиционно признаците и симптомите на бременността се групират в три категории: предполагаеми, вероятни и положителни. Единствените признаци със 100% точност са положителните признаци, докато повечето ранни признаци на бременност принадлежат към категорията на предполагаемите.

Ранни клинични признаци на бременност

ранни симптоми бременност

Най-очевидният ранен признак на бременност е липсата на цикъл или загубата на менструация. Въпреки че пропускането на цикъл не е надежден признак за бременност (особено ако жената има нередовен менструален цикъл), бременността трябва да се има предвид, ако е придружена от гадене и повръщане (сутрешно гадене), чувствителност на гърдите, умора и често уриниране .

Въпреки това, гореспоменатите ранни признаци представляват предполагаеми промени, които не се считат за надеждни индикатори за бременност, тъй като всеки един от тях може да бъде признак на състояния, различни от бременност. Например, загубата на менструация може да бъде причинена от ендокринна дисфункция, ранна менопауза, недохранване, захарен диабет, анемия, бягане на дълги разстояния или стрес.

Освен това гаденето и повръщането могат да бъдат причинени от хранително отравяне, стомашно-чревни разстройства, хранителни разстройства или остра инфекция. Чувствителността на гърдите може да произтича от предменструални промени, хроничен кистозен мастит или употребата на орални контрацептиви, докато умората може да е резултат от стрес, анемия или вирусни инфекции.

И накрая, честото уриниране може да има множество различни причини, различни от бременността, най-вече инфекция, цистоцеле, структурни нарушения, тумори на таза или дори емоционално напрежение. По този начин, въпреки че комбинация от ранни признаци може да предполага бременност, те не са надеждни при потвърждаване на това състояние.

Ето защо използването на домашни тестове за бременност (базирани на откриване на човешки хорионгонадотропин в урината) се препоръчва като начална стъпка, когато има съмнения. Със съвременните, клинично чувствителни тестове за бременност в урината, бременността може да бъде открита до четири дни преди очакваната менструация.

Сонографски признаци на ранна бременност

Някои признаци на ранна бременност също могат да бъдат наблюдавани с диагностичен ултразвук или сонография. Ранният стадий на ембриона, известен също като бластоциста, се имплантира приблизително една седмица след оплождането и се имплантира напълно в лигавицата на матката на около 9,5 дни. Последвалото уголемяване на ранния гестационен сак се вижда на ултразвуково изображение.

Маточната кухина остава относително права (неизкривена), което може да се види с ултразвук. Това води до наблюдение на гестационния сак в съседство с такава права маточна кухина в дебела маточна лигавица – сонографски признак, известен също като интрадецидуален знак.

Най-ранното доказателство за вътрематочна бременност е ехогенна област вътре в дебелата лигавица на матката, която се наблюдава около 25-ия ден от менструалния цикъл. Две седмици по-късно може да се наблюдава първото доказателство за присъствие на ембрион, след прикрепването на двете малки мехурчета – амниотичния сак и жълтъчния сак – към стената на гестационния сак.

Между тези два мехурчета може да се намери ембрионалния диск и цялата структура е известна като знака за двойно мехурче. Заедно с интрадецидуалния знак, знакът за двойно мехурче представлява най-забележителният сонографски признак на ранна бременност.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *