Табутата по време на бременност

Веднъж щом стане ясно, че очаквате бебе, около Вас започват да се сипят загрижени съвети – от роднини, познати, колеги и лекари. Голяма част от тях са медицински обосновани, други са почерпени от опита на жени, минали по Вашия път и неизменно ще бъдат полезни. Има обаче една особена категория народни вярвания, предавани през поколенията и отчасти спазвани и днес, с които ще Ви запозная и позабавлявам в следващите редове.

В общи линии всички поверия, свързани с бъдещата майка, се състоят в това да опазят нея и бебето, да осигурят леко износване и раждане. В случаите, когато нещо се развие неблагоприятно, при невъзможността да бъде медицински обяснено, се вярвало, че за това са виновни различни нечисти сили. В същото време Богородица пази и закриля бременните и родилките и е причината детето да се появи на бял свят леко и благополучно.

Бидейки обект на интерес и от лоши и от добри сили, бъдещата майка, според разнообразните тълкувания носи късмет или точно обратното. На едно място се радват да я срещнат, а на друго не я допускат до ловците например, за да не им се похабят пушките.

Последното показва и отношение към жената, която от мома се превръща в майка, „похабява” се тялото й (без непременно в това да се влага отрицателен смисъл, все пак самата Богородица е също майка). Любопитно е да се потърсят практическите обяснения зад всяка една практика или забрана през бременността.

Ще се опитам да направя това в долните редове, като оставям на Вас сами да прецените дали ще спазвате някои от тези „магически” съвети.

Съдържание

Пазете бременността си в тайна, докато това е възможно

Известно е, че в първите месеци се случва плодът да не се задържи в матката. Според някои теории това е един от начините на тялото и природата да „отсеят” жизнеспособните и здрави индивиди. Официалната регистрация на бременността от лекар и в днешно време се прави след установяване на стабилен сърдечен ритъм. Смята се, че тогава рискът от спонтанен аборт вече е намалял значително.

И в по-стари времена, както и сега, чаканото дете е голяма радост, затова е обяснимо, че първо трябва да мине „трудният” период, преди бременността бъде „обявена”.

Не бива да плетете, шиете, прескачате въже или жици, убивате змия

Общото в тези суеверия е, че формата на предметите и съществата-табу наподобява пъпната връв (наричана и „пъпно черво”). – В това поверие е скрито разбирането, че бъдещата майка влияе на детето в утробата си – нещо, което днес е напълно ясно. В този случай влиянието е прието буквално – майката, работеща с прежда „кара” детето също да работи, а като няма с какво друго, то се захваща с пъпната връв.

Ако видите някой да яде нещо и той не Ви даде, може да се роди недоносено бебе/ да пометнете.

Знае се, че се случва силно да ни се дояде нещо, дори и когато не очакваме бебе и да се окаже, че то съдържа вещества, нужни на организма ни в момента. Задоволявайки определена потребност или както е наричана едно време „пощянка”, бъдещата майка по вероятност реагира на нуждите на бебето. Във времената, когато оскъдицата на трапезата не е била рядкост, лесно може да се появи такова поверие.

Когато чакате дете, не трябва да ядете месо от заек, за да не се роди то с дефекти/страхливо

Според християнския календар, постните дни в годината достигат до 200. Би могло да се допусне, че консумацията на дивеч, особено когато се е наложило месото да бъде съхранявано известно време, носи известен риск от внасяне в организма на бременната на бактерии, които биха могли да навредят на бебето. Също така бъдещата майка трябва да бъде опазена от изкушението да съгреши в постен ден, а ако види месото „пощянката” може да я накара да си вземе.

Когато сте бременна не трябва да ритате куче или коте

Когато сте бременна не трябва да ритате куче или коте (мисля си, че и през останалото време не е хубаво да го правите), за да не е болнаво бебето. В някои случаи това вярване е по-конкретно и свързано с болестта песци (по-силно окосмяване на новороденото). – Вероятното тълкувание е, че споменатите домашни животни са преносители на различни болести, заразни и опасни за хората и досегът с тях може да стане причина за заразяването на майката, а оттам и на бебето. Въпреки, че в съвремието любимците биват обезпаразитени, бременните жени са съветвани най-малкото да не почистват тоалетната на котето, като застраховка срещу пренасяните микроорганизми.

Преди раждането не бива да подготвяте нищо за бебето, за да се роди живо и здраво.

Това поверие лесно може да бъде обяснено. Надали са се влагали сериозни суми в подготовката за новия член на фамилията, а и момата обичайно е носила нужното в чеиза си, но би било тежко, а и излишно ако бременността не завърши благополучно и трябва да се прибере приготвеното. Освен това всичко, от което новороденото се е нуждаело е своята майка – семействата са спяли заедно, люлката е представлявала парче плат, вързан на тавана (може да се видят такива в редица етнографски музеи из страната). „Играчките” са били в двора и градината, пелени надали са били нужни през топлите сезони.

Не трябва, когато чакате дете да се присмивате на болни и сакати

Бих допуснала, че по някакъв подсъзнателен начин, хората в стари времена също са обръщали внимание на психологическото състояние на бременната жена. В съвременна форма този съвет (даден ми от баба), гласеше: „Сега да си мислиш и да гледаш само хубави неща!”. Много е изписано за пренаталното влияние над детето, а една бъдеща майка, която не проявява злост и излъчва доброта е по-вероятно да въздейства положително на детето си.

Ако ходите на погребение или гледате уродливи хора, детето може да се роди недъгаво.

В случая отново става въпрос за това как психологическото състояние на майката може да има сериозни последици за плода в утробата – било то положителни или не. Всяка неприятна, тъжна, страшна гледка (включително нечия друга тъга) дава своето отражение, особено на обичайно по-чувствителната жена „в положение”. Обичаят бъдещата майка да не ходи на гробища (както и младоженците впрочем, защото в по-старо време сватбата и бременността са били по-близки отколкото сега, та момата може да не е знаела, че е „трудна”) е твърдо запазен в България и до днес, макар да е ясно, че не на всички жени това би се отразило толкова негативно.

Не бива да режете косата си, защото детето ще има къси мигли

Дългата коса е символ на красотата и здравето на жената в по-стари времена. Само болните или много бедните са я режели, а булките е трябвало да изглеждат и да се държат като че не очакват дете, сиреч – здрави са.

Не бива да стоите на прага на дома, защото той се смята за място, което е част от друг свят.

Хм, вероятно това поверие може да се обясни с течението, което става близо до вратата и неразположението, което може да предизвика заседяването там.

Не трябва да взимате нищо, без да сте поискали от него или да сте обявили, че ще си вземете.

Например – не е разрешено да хапнете от сервираното, ако домакините не са в стаята или да откъснете плод от съседския двор. В противен случай, детето ще се роди с белег по тялото, във формата на „откраднатото”. – Любопитно е, че това вярване все още е силно разпространено. Дали целта му е да пази от кражби или пък да кара бъдещите майки да бъдат по-добри – често около мен се разказват истории какво си била хапнала нечия майка и как храната е „изписана” на тялото му.

Не бива да се вглеждате в икони, за да не се роди детето сляпо

Но пък има и точно обратното вярване – колкото по-дълго се възхищавате на светците, изписани в черквата, толкова по-красиво ще е бебето. – Вероятно отново става въпрос за психологическото състояние на майката – нейно е усещането дали светците я съдят или благославят и как погледа към тях я кара да се чувства.

Почивайте си колкото можете повече, защото после няма

Това е доста по-нов съвет, в по-старо време е било обичайно булката да работи до раждането на детето (приведената позиция на полето всъщност е много добра при бременност) и да роди направо на нивата (това се смята за хубаво – далеч от хорските очи) – Много жени разбират този съвет буквално и спират почти всякаква физическа активност.

В действителност е добре да се вслушвате в тялото си – първите месеци то само ви кара да поспивате повече, а в последните – понатежава и не ви дава да правите доста неща, които сте вършили до момента. Все пак – определени спортове (пилатес, плуване, йога) и разходки са силно препоръчителни като физическа подготовка за раждането, стига износването на детето да протича без усложнения и да се чувствате добре.

Те могат да помогнат да намалите някои от оплакванията, свързани с бременността (отекли крака, болка в гърба, лош сън…) Да не забравяме, че възстановяването след раждането зависи и от начина на живот по време на бременността. Що се отнася до почивката – обърнете внимание на себе си, правете любимите си неща, почетете хубави книги – после ще сте ангажирани с друго.

Носете червено конче „против уроки”

Произходът на това вярване е толкова стар, че не може да се проследи със сигурност от къде идва, още повече, че е разпространено под различни форми в много страни по света. Червеният конец се явява своеобразна бариера срещу това, което може да причинят на бременната „лошите” очи, завистта или нечистите сили. И до днес много хора носят този „амулет”, без това да има рационално обяснение, освен че ако се чувствате предпазени и спокойни това би се отразило на цялостното Ви психологическо състояние.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *