никнене на зъби

Кога растат зъбите на бебето? Това е въпрос, който вълнува всеки родител. Поникването на зъбки при бебетата е важно събитие, но често и стресиращо както за самите малчугани, така и за техните родители. Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за зъбите на бебетата: от процеса на формиране до симптомите, които може да очаквате, и как да облекчите дискомфорта при поникването на зъби.

Кога се появяват първите зъбки

зъби при бебета

Появата на първите зъбки при бебетата е важен етап от тяхното развитие, който може да носи вълнение за родителите, но и предизвикателства, свързани с дискомфорт за малчуганите. Обикновено този процес започва около шестия месец, но може да варира значително от едно дете към друго. Важно е да се знае, че има широк спектър от нормалност по отношение на времето за никнене на зъбите.

Първите зъбки на бебето обикновено се появяват между 4-тия и 7-ия месец, но е напълно нормално това да се случи и по-късно, дори след първия рожден ден.

Първите зъби, които най-често се появяват, са долните централни резци, следвани от горните централни резци. След това, зъбите продължават да никнат в посока назад към задната част на устата.

До третата година обикновено всички 20 млечни зъба се появяват.

Никненето може да бъде болезнен процес за някои бебета, докато други може да не изпитват осезаем дискомфорт. Често срещани симптоми включват:

 • Прорязване на венците;
 • Повишена дразнимост или плачливост;
 • Потребност от дъвчене на твърди предмети;
 • Леко повишение на температурата;
 • Повишено слюноотделяне, което може да доведе до обриви по лицето;
 • Промени в храненето или съня.

Съвети за управление на дискомфорта:

 • Използване на Прорезвачки: Твърди, безопасни прорезвачки могат да помогнат на бебето да облекчи дискомфорта от никненето;
 • Масаж на венците: Нежен масаж на венците с чист пръст може да предостави временно облекчение;
 • Хладни продукти: Подаването на хладни храни или напитки, ако бебето вече е започнало да приема такива, може да помогне.

Въпреки че никненето е естествен процес, ако забележите, че вашето бебе изпитва изключителен дискомфорт, има висока температура, или показва знаци на заболяване, е важно да се консултирате с педиатър.

Появата на първите зъбки е значим момент в развитието на всеки човек и варира широко между отделните деца. Важно е родителите да подходят с разбиране към дискомфорта, който може да съпровожда този процес, и да предприемат подходящи стъпки за неговото облекчаване.

Ред на поникване

никнене на зъби при бебе

Редът на поникване на млечните зъби е предвидим процес, който следва определена последователност, въпреки че може да има индивидуални разлики от дете до дете. Обикновено, млечните зъби започват да се появяват около 6-ия месец, но това може да варира. До третата година от живота на детето, обикновено всичките 20 млечни зъби вече са поникнали. Ето общ преглед на реда и приблизителните времеви рамки за поникване на млечните зъби:

 • Централни долни резци (инцизиви): Първите зъби, които обикновено се появяват, са долните централни резци. Те обикновено никнат около 6-10 месеца;
 • Централни горни резци (инцизиви): След това се появяват горните централни резци, което обикновено става на възраст между 8-12 месеца;
 • Латерални горни резци (инцизиви): След горните централни резци, латералните горни резци обикновено никнат на възраст между 9-13 месеца;
 • Латерални долни резци (инцизиви): Следват латералните долни резци, които обикновено се появяват между 10-16 месеца;
 • Първи молари (горни и долни): Горните и долните първи молари обикновено никнат между 13-19 месеца;
 • Кучешки зъби (канини): Кучешките зъби (канините) на горната и долната челюст обикновено поникват между 16-23 месеца;
 • Втори молари (горни и долни): Последните млечни зъби, които никнат, са вторите молари на горната и долната челюст. Те обикновено се появяват между 23-33 месеца.
 • Кътници – Първи долен (14-18 месеца), втори долен (23-31 месеца), първи горен (13-19 месеца), втори горен (25-33 месеца).

Има деца, при които зъбите могат да поникнат в леко различен ред, което също е нормално.

Никненето може да съпровожда дискомфорт за детето, включително дразнене на венците, повишено слюноотделяне и нужда от дъвчене на предмети.

Въпреки че млечните зъби накрая ще бъдат заменени с постоянните, поддържането на тяхната хигиена е важно за общото здраве на устната кухина и правилното развитие на постоянните зъби.

Разбирането на този процес помага на родителите да подготвят подходяща грижа и да облекчат евентуалния дискомфорт, свързан с никненето на зъбите у техните деца.

Симптоми на никнене на зъби

ранно никнене на зъби при бебета

Никненето на зъби при бебетата е естествен, но често неудобен процес, който обикновено започва около 6-ия месец от живота на бебето, макар че може да варира значително между различните деца. Този период може да бъде труден както за бебетата, така и за техните родители поради различните симптоми на дискомфорт, които може да се проявят. Ето детайлно разглеждане на симптомите, които могат да съпътстват никненето на зъбите:

 • Дразнене на венците: Един от най-очевидните симптоми е зачервяване и подуване на венците там, където зъбът е на път да пробие.
 • Повишено слюноотделяне: Бебетата могат да започнат да произвеждат повече слюнка, което понякога води до обриви около устата, брадичката и гърдите.
 • Дъвчене на предмети: Усещането за натиск и дискомфорт във венците може да накара бебето да иска да дъвче твърди предмети или играчки.
 • Раздразнителност: Бебетата могат да станат по-плачливи или раздразнителни поради болката и дискомфорта.
 • Промени в храненето: Някои бебета могат да покажат намален апетит или да се хранят по-малко от обичайното заради болката в устата.
 • Проблеми със съня: Дискомфортът и болката могат да нарушат обичайния сънен режим на бебето.
 • Лека температура: Понякога никненето може да бъде съпроводено с леко повишение на температурата, макар че висока температура не е типичен симптом и изисква лекарска консултация.

Въпреки че някои родители съобщават за леко повишение на температурата по време на никненето, високата температура не се счита за нормален симптом на никнене и може да указва на друго заболяване.

Симптоми, които Не са свързани с никненето: Въпреки че родителите често приписват различни симптоми на никненето, тежка диария, висока температура и общо неразположение обикновено имат друга причина.

Никненето е нормален, но понякога труден етап от развитието на вашето бебе. Подходящите грижи и внимание могат значително да помогнат за облекчаване на дискомфорта по време на този процес. Ако обаче забележите симптоми, които ви предизвикват притеснение, или състоянието на вашето бебе не се подобрява, е препоръчително да се консултирате с педиатър.

Ред на поникване на млечните зъби:

Група зъби Долна челюст (месеци) Горна челюст (месеци)
Централни резци 6-10 8-12
Странични резци 10-16 9-13
Кучешки зъби 17-23 16-22
Първи кътници 14-18 13-19
Втори кътници 23-31 25-33

Симптоми на никнене на зъби:

Симптом Описание
Обилно слюноотделяне Бебето може да се лигави обилно, което може да раздразни кожата около устата.
Дразнене на венците Подуване, зачервяване и чувствителност на венците, където ще се появят зъби.
Желание за гризане Бебето ще търси предмети, които да гризе, за да облекчи дискомфорта във венците.
Раздразнителност Бебето може да стане по-плачливо, капризно и да има проблеми със съня.
Лека температура Понякога може да се наблюдава леко повишение на температурата (до 37,8°C).

 

Как да успокоим бебето при никнене на зъби

как да успокоим бебето при никнене на зъби

Облекчаването на дискомфорта, свързан с никненето на зъби при бебетата, е важен аспект от грижата за тях през този често труден период. Въпреки че никненето е естествен процес и се случва при всички деца, начините за облекчаване на симптомите могат значително да подобрят както тяхното, така и вашето благосъстояние. Ето няколко проверени метода за облекчаване на дискомфорта по време на никненето:

 1. Масаж на венците – Масажирайте венците на вашето бебе с чист, мек пръст или малка, чиста кърпичка. Лекият натиск може да облекчи дискомфорта.
 2. Хладни прорезвачки и играчки – Използвайте хладни прорезвачки или хладни храни, ако бебето ви е започнало да приема твърда храна. Хладът може да намали възпалението и да донесе облекчение. Уверете се, че прорезвачките са безопасни за употреба и не могат да се разпаднат на малки части, които представляват риск от задавяне.
 3. Хладни храни – Давайте хладна храна като пюре от плодове, ако вашето бебе вече е започнало да приема твърда храна. Това може да помогне за облекчаване на възпалението на венците и да предложи утеха.
 4. Поддържане на суха кожа – Поддържайте кожата суха, тъй като повишеното слюноотделяне може да причини обриви. Често подсушавайте областта около устата, брадичката и гърлото с мека кърпа.
 5. Аналгетици – Обсъдете употребата на болкоуспокояващи с педиатъра на вашето бебе. В някои случаи, лекарят може да препоръча употребата на парацетамол или ибупрофен за бебета, за да облекчи болката, особено ако бебето изпитва значителен дискомфорт. Винаги спазвайте препоръчаната дозировка и инструкции.
 6. Избягване на определени продукти – Избягвайте използването на продукти с бензокаин или алкохол, които се съдържат в някои гелове и спрейове за никнене на зъби, тъй като те могат да бъдат вредни за бебетата.
 7. Внимание и утеха – Предлагайте повече утеха и прегръдки, тъй като бебетата могат да бъдат по-раздразнителни и да търсят повече внимание по време на никненето.
 8. Наблюдение за симптоми – Наблюдавайте за други симптоми, които не са типични за никненето, като висока температура, продължително разстройство или летаргия. В такива случаи се консултирайте с лекар.

Облекчаването на дискомфорта при никненето изисква търпение и опит, като различните методи могат да работят по-добре за различни деца. Важно е да наблюдавате как вашето бебе реагира на различните подходи и да адаптирате грижите според неговите нужди.

Често задавани въпроси:

Как да разбера, че на бебето му никнат зъби?

Разбирането, че на бебето започват да му никнат зъби, може да бъде основано на наблюдение на редица характерни симптоми и поведенчески промени. Важно е да се отбележи, че въпреки че много от тези признаци са типични за никненето, те също могат да бъдат симптоми на други здравословни състояния. Ето някои ключови индикации, които могат да ви помогнат да разберете, че на вашето бебе му никнат зъби:

 • Подути и зачервени венци: Един от най-очевидните признаци е подуване или зачервяване на венците, особено в областта, където се очаква да пробие зъб.
 • Прорез на зъб: В някои случаи, можете директно да видите или почувствате върха на зъба, който пробива венците.
 • Повишено слюноотделяне: Може да забележите, че бебето започва да произвежда повече слюнка от обичайното.
 • Нужда от дъвчене: Бебетата често търсят предмети, играчки или дори собствените си пръсти за дъвчене, за да облекчат натиска и дискомфорта във венците.
 • Раздразнителност или плачливост: Дискомфортът от никненето може да направи бебето по-раздразнително или плачливо от обичайното.
 • Промени в храненето: Бебетата могат временно да загубят апетита си или да покажат нежелание към хранене поради болка в устата.
 • Проблеми със съня: Дискомфортът може също да причини нарушения в съня, като прави бебето по-неспокойно през нощта.

Други възможни принзаци:

 • Леко повишение на температурата: Въпреки че висока температура не е типичен симптом на никненето, някои бебета могат да изпитат леко повишение на температурата.
 • Обриви около устата: Повишеното слюноотделяне може да причини влажност около устата, водеща до обриви на кожата.

Ако забележите тези признаци и се чудите дали на вашето бебе му никнат зъби, това може да е доста вероятно. Въпреки това, ако се появят симптоми като висока температура, продължителна диария или значително неразположение, е препоръчително да се консултирате с педиатър, тъй като те може да са индикация за друго здравословно състояние.

Какви гризалки са най-подходящи?

Изборът на подходящи гризалки е важен за облекчаване на дискомфорта при никненето на зъби у бебетата. Правилните гризалки могат да предложат значително облекчение, като нежно масажират възпалените венци и помагат на бебето да се справи с болката и раздразнението. Когато избирате гризалка, има няколко важни аспекта, които трябва да се вземат предвид:

 • Безопасност – Търсете гризалки, които са специално проектирани за бебета, с безопасни материали и размери, които намаляват риска от задавяне. Гризалката не трябва да има малки части, които могат да се откъснат.
 • Материали:
  • Силикон: Мек и гъвкав, силиконът е популярен материал за гризалки, защото е мек за венците и лесен за почистване.
  • Природен каучук: Каучукът е друг безопасен избор, предлагащ мекота и устойчивост, подходящ за дъвчене.
  • Плат: Някои гризалки са направени от специални тъкани, които могат да се охлаждат в хладилник и да предложат облекчение чрез хлад.
  • Избягвайте материали, които съдържат BPA, фталати и други потенциално вредни химикали.
 • Текстура и Форма:
  • Гризалките с различна текстура могат да масажират венците по-ефективно и да предоставят допълнително облекчение.
  • Изберете такива, които са лесни за хващане от малките ръце на вашето бебе и имат форма, която позволява на бебето безопасно да достига до областите на венците, които го болят.
 • Лесни за Почистване – Гризалките трябва лесно да се почистват или да са подходящи за стерилизация, за да се поддържа хигиената и да се предотвратява развитието на бактерии.
 • Хладещ Ефект – Някои гризалки могат да се охлаждат в хладилник, което предоставя допълнително облекчение на възпалените венци. Избягвайте замразяването на гризалките, тъй като твърде студените могат да наранят венците на бебето.

Помнете, че докато гризалката може да предостави облекчение, никоя гризалка не трябва да се използва без надзор. Винаги наблюдавайте вашето бебе, докато използва гризалка, за да се уверите, че играе с нея безопасно.

Може ли да дам на бебето аспирин за облекчаване на болката?

Даването на аспирин на бебета и деца за облекчаване на болка или треска е строго противопоказано поради асоциирания риск от Рей синдром (Reye’s syndrome) – рядко, но сериозно заболяване, което може да засегне мозъка и черния дроб. Рискът от Рей синдром се увеличава при използването на аспирин при деца и юноши, които се възстановяват от вирусни инфекции, включително грип или варицела.

Алтернативи за облекчаване на болка и треска при бебета:

 • Парацетамол (Ацетаминофен): За бебета и деца, парацетамолът обикновено се счита за безопасен избор за облекчаване на лека до умерена болка и треска, ако се използва според указанията на опаковката или предписанията на лекар.
 • Ибупрофен: За деца на възраст над 6 месеца, ибупрофенът също може да се предпише за облекчаване на болка или треска. Ибупрофенът трябва да се използва съгласно указанията на опаковката или препоръките на педиатър, като се вземат предвид възрастта и теглото на детето.

Преди да дадете каквото и да било лекарство на вашето бебе или дете, важно е да се консултирате с педиатър за подходящата дозировка и продукт.

Винаги спазвайте препоръчаната дозировка и не използвайте болкоуспокояващи по-често, отколкото е указано.

Прочетете внимателно етикетите на лекарствата и се уверете, че разбирате активните съставки, за да избегнете риск от предозиране, особено когато използвате повече от един продукт.

Аспиринът не трябва да се дава на бебета и деца за облекчаване на болка или треска поради риска от Рей синдром. Вместо това, безопасни алтернативи като парацетамол или ибупрофен, приложени при правилна дозировка, могат да се използват за облекчаване на тези симптоми при деца. За всяко лечение или медицинска препоръка, винаги е най-добре да се консултирате с педиатър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *