кога се дава жълтък на бебето

Сред множеството храни, които предстои да въведете в диетата на вашето малко съкровище, един от ключовите компоненти е жълтъкът. Той е не само вкусен, но и изключително полезен, като представлява ценен източник на хранителни вещества, необходими за здравословното развитие на вашето дете.

Кога да включим жълтък в менюто на бебето

Въвеждането на жълтък в диетата на бебето е важен етап и обикновено се препоръчва да се стартира след 6-месечна възраст, когато бебетата започват да приемат твърда храна освен майчиното мляко или адаптираното мляко. Ето няколко насоки за това кога и как да въведете жълтък:

Подходяща възраст

 • След 6-месечна възраст: Най-добре е да започнете с въвеждането на жълтък след като бебето е на 6 месеца, тъй като до този момент детският стомах и храносмилателна система са достатъчно развити за обработка на твърда храна.
 • Постепенно въвеждане: В началото може да бъде с малки количества, като 1/4 или 1/3 от жълтъка, за да се наблюдава за алергични реакции и да се даде време на организма да се адаптира.

Съображения преди въвеждане

 • Проверка за алергии: Важно е да се наблюдава за всякакви признаци на алергия към яйца, като зачервяване на кожата, обриви или стомашни проблеми след консумация на жълтък.
 • Консултация с педиатър: Преди да започнете да въвеждате жълтък или всяка нова храна, е препоръчително да се консултирате с педиатъра на вашето бебе.

Колко минути да варим яйцето

За да се получи меко сварен жълтък, който да е безопасен и подходящ за хранене на бебе, обикновено се препоръчва яйцето да се вари между 8 и 10 минути. Времето може леко да варира в зависимост от размера на яйцето и желаната степен на твърдост на жълтъка. 

Схема на въвеждането на жълтъка

 • Начало: Смята се за безопасно да започнете с въвеждането на малки количества жълтък (например 1/4 жълтък) след 6-месечна възраст на бебето, ако други твърди храни вече са въведени успешно.
 • Количеството: Постепенно увеличаване на количеството до 1/2, след това до цял жълтък, може да отнеме няколко седмици до месеци, в зависимост от индивидуалната толерантност и храносмилателната готовност на бебето. Най-често 1-2 седмици се дава ¼, след което се увеличава на ⅓ за още 2 до 4 седмици и след това се преминава на ½, което количество се запазва до първата годинка.бебе ядящо жълтък
 • Възраст за цял жълтък: Консенсусът за предлагане на цял жълтък често е около 9-12 месеца, като някои експерти препоръчват пълното въвеждане на цели яйца около първата годишнина на бебето.
 • Честота на хранене: Можете да започнете с предлагане на жълтък веднъж седмично, след което постепенно да увеличите до 2-3 пъти седмично, в зависимост от приема и реакцията на бебето. Това осигурява възможност за наблюдение на всякакви алергични реакции или непоносимости.

Ползи от въвеждането на жълтък при бебетата

Включването на жълтъка в диетата на бебето, особено след 6-месечна възраст, е важно по няколко причини:

 1. Богат източник на хранителни вещества

Жълтъкът е богат на много жизненоважни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на бебето. Той съдържа високи нива на желязо, витамини A, D, E и B комплекс, особено витамин B12, които са съществени за развитието на мозъка и нервната система.

 1. Източник на холин

Жълтъкът е отличен източник на холин, който е важен за развитието на мозъка. Холинът подпомага развитието на мембраните на мозъчните клетки и може да влияе положително на учебните способности и паметта.

 1. Подпомага абсорбцията на минерали

Жълтъкът съдържа лецитин, който помага за абсорбцията на мазноразтворими витамини и минерали, като по този начин подобрява храносмилателната система на бебето и улеснява усвояването на важни хранителни вещества.

 1. Важен за зрението

Витамините A и E, намиращи се в жълтъка, са изключително важни за здравето на очите. Те помагат за предотвратяване на различни проблеми със зрението и поддържат доброто здраве.

 1. Поддържа имунната система

Витамин D и селенът в жълтъка са ключови за поддържането на здрава имунна система, като помагат на тялото да се бори с инфекции и поддържат общото здраве на бебето.

 1. Източник на желязо

сварено яйце за захранване

Желязото е критично важно за развитието на бебето, особено за предотвратяване на железодефицитна анемия. Жълтъкът предоставя леснопоемаема форма на желязо, която може да помогне в поддържането на оптимални нива на хемоглобин.

Въведението на жълтък в диетата на бебето трябва да става внимателно и постепенно, за да се избегнат потенциални алергични реакции и да се наблюдава толерантността на бебето към продукта. Винаги е добра идея да се консултирате с педиатър преди да въведете нови храни в хранителния режим на вашето бебе.

5 рецепти, с които да въведете жълтък

1. Зеленчуково пюре с жълтък

Съставки:

 • 1 малък картоф
 • 1 морков
 • 1/4 чаша броколи
 • ¼ до 1/3 жълтък

Инструкции:

Сварете картофа, моркова и броколите до омекване. Смесете зеленчуците с варения жълтък и пасирайте до получаване на гладко пюре.

2. Овесена каша с жълтък

Съставки:

 • 1/4 чаша фини овесени ядки
 • 1 чаша вода
 • ¼ до 1/3 жълтък
 • Малко пюре от плодове за подслаждане (по избор)

Инструкции:

Сварете овесените ядки във водата до готовност. Оставете да се охлади малко и добавете варения жълтък. Разбъркайте добре и добавете плодовото пюре.

3. Пюре от батат с жълтък

Съставки:

 • 1 среден батат
 • ¼ до 1/3 жълтък

Инструкции:

Сварете или изпечете сладкия картоф до омекване. Смесете мекия батат с варения жълтък и пасирайте до гладкост.

4. Пюре от круша с авокадо и жълтък

Съставки:

 • 1 зряла круша
 • 1/2 зряло авокадо
 • ¼ до 1/3 жълтък

Инструкции:

Обелете и нарежете крушата. Сварете я на пара за 5 минути или я предложете сурова. Смесете с варения жълтък и авокадото и пасирайте до гладкост.

5. Пюре от тиква с жълтък

пюре от тиква с жълтъкСъставки:

 • 1 чаша нарязана на кубчета тиква
 •  ¼ до 1/3 жълтък

Инструкции:

Сварете тиквата до омекване. Смесете сварената тиква с жълтъка и пасирайте до получаване на гладко пюре.

За всички рецепти, уверете се, че храната е охладена до подходяща температура преди подаване на бебето. Също така, винаги наблюдавайте за възможни алергични реакции при въвеждането на нови храни.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *