здрави по време на бременност

Здравословната диета и упражненията могат да намалят риска от усложнения.

Здравословната бременност е един от най-добрите начини за насърчаване на здравословно раждане. Ранните и редовни пренатални грижи могат да помогнат за предотвратяване на усложнения и да образоват жените за нещата, които могат да направят, за да имат здравословна бременност. Ето няколко области, които трябва да имате предвид:

Пренатална грижа

Жените, които подозират, че може да са бременни, трябва да планират посещение при техния доставчик на здравни услуги, за да започнат пренатални грижи. Тези посещения обикновено включват физически преглед, проверка на теглото и предоставяне на проба от урина. Доставчиците на здравни услуги могат също да извършват кръвни и образни тестове, като ултразвукови прегледи. Пренаталните посещения включват и разговори за здравето на майката, здравето на плода и всякакви въпроси относно бременността.

Здравословна диета и упражнения

С редовни пренатални грижи жените могат да намалят риска от усложнения при бременност. Това се постига отчасти чрез спазване на здравословна диета, редовни упражнения, както е препоръчано от доставчик на здравни услуги, поддържане на здравословно тегло и избягване на потенциално вредни вещества, като олово и радиация.

Избягвайте алкохола и тютюневия дим

Жените също могат да намалят риска от усложнения за плода и бебето. Тютюневият дим и алкохолът, например, могат да увеличат риска от синдром на внезапна детска смърт или необяснима смърт на бебе под 1 година. Употребата на алкохол увеличава риска от фетални нарушения на алкохолния спектър, които могат да причинят различни проблеми, включително вродени дефекти и интелектуални затруднения.

Пренатални витамини

За насърчаване на здравословна бременност, Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Специалната група за превантивни услуги на САЩ препоръчват ежедневен прием на пренатални витамини, които съдържат 400 микрограма фолиева киселина. Доказано е, че витаминът фолиева киселина намалява риска от вродени дефекти на мозъка, гръбначния стълб или гръбначния мозък със 70%. Тези дефекти, наречени дефекти на невралната тръба, се развиват през първия месец на бременността, често преди жената да разбере, че е бременна. Пренаталните витамини съдържат други витамини, от които бременните жени и техният развиващ се плод също се нуждаят.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *