кафе по време на фастинг

Ако сте на път за отслабване, вероятно търсите начини да продължите да включвате кафето в новия си хранителен план. Вашата обичайна чаша може да се впише в повечето диети доста безпроблемно, но за тези, които извършват периодично гладуване, „можете ли да пиете кафе, докато гладувате?“ е по-сложен въпрос за отговор.

Ето защо толкова много хора избират т.нар. фастинг: може да помогне за подобряване на кръвното налягане, намаляване на мазнините в черния дроб и понижаване на холестерола, като в допълнение към това да ви помогне да отслабнете.

Когато лишавате тялото си от калории, то преминава във временно състояние на глад и забавен метаболизъм, което принуждава мастните ви клетки да се откажат от глюкозата, която съхраняват, за да захранват тялото ви. Повторете този процес няколко пъти и може да започнете да губите тегло.

Въпреки това гладуването на теория би забавило трайно метаболизма ви и би противодействало на ползите за дълъг период от време, така че не го превръщайте в начин на живот.

Мога ли да комбинирам кафе и периодично гладуване?

Чашата черно кафе е без мазнини и почти без калории, затова няма да ви прецака фастинга. Всички ваши обичайни други варианти на кафе и добавки обаче ще ви струват мазнини и калории – консумирането на мазнини и калории означава, че вече не гладувате. Така че обичайната ви поръчка от Starbucks, пълна със сироп и мляко, е забранена по време на периода ви на гладуване.

кафеОбикновеното черно кафе има около две до пет калории на чаша. Но след като започнете да добавяте захар, млечни продукти или сметана, вие добавяте от 16 до близо 100 повече калории. Така че, уверете се, че пиете напитката си чиста. Колкото повече калории давате на тялото си, толкова повече външно гориво то трябва да използва като енергия, което означава, че на теория няма да използва глюкозата, натрупана в мастните ви клетки.

За съжаление, добавянето на мляко (независимо дали е краве мляко, овесено мляко, бадемово мляко или сметана) технически ще наруши гладуването ви, тъй като млякото и сметаната имат калории.

Поръчките за кафе, които можете безопасно да изконсумирате и да останете на гладно, са безкофеиново или обикновено кафе, еспресо, американо (което е еспресо с гореща вода и не забравяйте да поискате без мляко или сметана). Можете също да пиете разтворимо кафе. Можете да пиете някое от тези горещи или с лед. И така, макиато, лате, флет уайт, капучино, мока и т.н не се включват.

Важна забележка: Не е задължително да започнете да пиете кафе само за да успокоите болките си от глад, ако гладувате с фастинг. Кофеинът може временно да ускори метаболизма ви и евентуално да ви извади от режима на гладуване. Но ако вече сте редовен консуматор на кофеин, термогенният ефект е минимален.

С други думи, ако вече сте пристрастени към кафето сутрин, трябва да сте спокойни: калориите са минимални и тялото ви е адаптирано към кофеина. Но ако сте пили безкофеинов чай преди, не започвайте да се тъпчете с еспресо, става ли?

Може ли кафето да подобри ефекта от фастинга

Тъй като кафето ви кара да се чувствате ободрени, съвсем естествено е да се чудите дали може да ви даде допълнителен тласък, когато гладувате. Ето нещо: няма данни, които да подкрепят тази идея или да я оборят, така че за експертите е наистина трудно да кажат по един или друг начин.

Но е малко вероятно кафето да направи много, ако изобщо да, за да ви даде тласък на загуба на тегло от какъвто и да е вид, когато сте на гладно.

черно кафеЧерното, неподсладено кафе увеличава скоростта на метаболизма с около три до четири процента. Това може да се види в много леко повишаване на телесната температура. Ефектът достига пика си около 90 минути след консумация и се забелязва в следващите чаши кафе, стига да са на разстояние от около два до три часа.

Както споменахме, гладуването всъщност забавя метаболизма ви, тъй като тялото ви се опитва да намали скоростта на метаболизма ви, за да спести енергия. Така че, докато кафето може леко да увеличи метаболизма ви по време на гладуване, тялото ви също работи с по-бавна скорост. По същество вие наистина не печелите нищо специално, като пиете кафе.

Все пак вашият кофеинов навик може да донесе други ползи, които не са свързани с мащаба. Кафето може да подобри здравето на мозъка чрез активиране на определени неврони и повлияване на локалното освобождаване на допамин, установи проучване от 1992 г., публикувано в Brain Research Reviews.

Освен това има ясна връзка между повишената консумация на кафе и по-ниския риск от развитие на определени състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак на черния дроб, според проучване от 2021 г., публикувано в Advances In Nutrition. Изследователите установяват, че напитките с кафе, които пият между три до четири чаши на ден, имат най-голямо намаление на риска от ССЗ.

Друго проучване, публикувано през 2022 г. в European Journal of Preventive Cardiology, установи, че пиенето на две до три чаши смляно, разтворимо и безкофеиново кафе на ден е свързано с по-дълъг живот.

Какво мога да сложа в кафето си, което да не наруши поста ми?

Общото правило за това какво да слагате в кафето си е то да съдържа нула калории. С други думи, опитайте и се насладете на черното чисто кафе.

Но пиенето на черно кафе може просто да не е вашето нещо и това е добре. Можете да добавите следното към кафето си и пак да не прекъсвате гладуването си:

  • Щипка канела
  • Мъничко индийско орехче
  • Мъничко какао
  • Нискокалорични подсладители като Splenda

За съжаление, добавки като колаген на прах или какаово масло не могат да се добавят към чашата ви кафе, тъй като една порция осигурява твърде много калории. Същото важи и за малко мляко или неподсладено бадемово мляко в кафето ви – то съдържа твърде много калории.

кафе и гладуване

Какво друго мога да пия, докато съм на фастинг?

Очевидно можете да пиете вода – можете дори да добавите изстискан лимон за вкус, стига всъщност да не ядете плода. Можете също да посегнете към неподсладен чай, който има нула калории, когато е без нищо допълнително добавено към него.

Това, което не можете да пиете обаче, са неща като плодови сокове, зелени сокове или смутита. Това понякога спъва хората, защото сме склонни да мислим, че нещата в течна форма са без калории, точно като водата. Но соковете и смутитата се правят с храна, което означава, че имат достатъчно калории, за да прекъснете гладуването си.

Не забравяйте, че цялата концепция на периодичното гладуване разчита на продължителен, непрекъснат период на липса на калории (в противен случай тялото ви няма да изпадне в състояние на глад, необходимо за спадане на нивата на инсулин и тялото ви за изгаряне на мазнини).

Повечето хора избират диета 16:8 – гладуване по 16 часа на ден и хранене през 8-часов прозорец – въпреки че засега не е напълно ясно дали 16 часа периодично гладуване е магическият брой часове на гладуване, за да се види теглото- резултати от загуба. Но това е разумно правило, което трябва да следвате, докато науката не разкрие повече.

Мога ли да ям нещо по време на моя период на гладуване?

За съжаление, консумирането на калории, които тялото ви може да преобразува в енергия за гориво, означава, че вече не гладувате.

И така, какво можете да дъвчете? Е, не е много вълнуващо, но не се колебайте да си вземете дъвка без захар или твърди бонбони със захарни алкохоли или нехранителни подсладители като ксилитол, които не влияят на приема на калории или кръвната ви захар по начина, по който обикновената захар прави, така че няма да нарушите гладуването си. 

Но ако откриете, че сте разярено гладно чудовище, докато гладувате с прекъсвания или просто сте напълно нещастни, няма проблем да се откажете и да опитате нещо друго – гладуването определено не е за всеки. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *