Чай за отслабване

Независимо дали пиете чай или повече кафе, не можете да отречете, че има нещо успокояващо в това да гледате издигащата се пара от чашата. Релаксацията обаче не е всичко в тази напитка. Тя може също да донесе някои потенциални ползи за здравето и може дори да подпомогне усилията ви за отслабване. 

Трябва да знаете, че дори най-добрите чайове за отслабване няма да ви помогнат да свалите килограми или да изгорите мазнините по корема си за една нощ (съжалявам, че ви разочаровам!), но те могат да бъдат чудесно допълнение към здравословна диета и фитнес рутина.

Чаят също е чудесен начин да останете хидратирани. Когато сте дехидратирани, може да жадувате за сладкиши и други сладки храни, въпреки че просто сте жадни. Пиенето на достатъчно течности може да помогне на вашите клетки да комуникират по-добре, което насърчава тялото ви да положи допълнителна работа, за да увеличи леко метаболизма ви. Плюс това, билковите напитки, които са предназначени да ви помогнат да спите, също могат да допринесат за загуба на тегло, тъй като получаването на достатъчно почивка може да бъде основен фактор в процеса.

Ако харесвате повече студения, отколкото горещия чай, имайте предвид, че ползите са едни и същи, независимо от температурата на приготвянето. 

Една забележка: Бременните жени трябва да стоят далеч от билкови чайове, съдържащи корен от женско биле и такива с високи нива на кофеин, които могат да бъдат вредни във високи дози. Вместо това се придържайте към други опции като мента, лайка и джинджифил. 

8 чая и билки за отслабване и науката зад тях

Зелен чай

Зелен чай за отслабване

Чрез клинично изследване е установено, че екстрактът от зелен чай може да доведе до загуба на тегло и дори намаляване на талията при жени след 12 седмици. Това може да се дължи на факта, че екстрактът от зелен чай значително понижава нивата на грелин в тялото, който е чревен хормон. (Допълнителен бонус: той също е понижил холестерола в участниците!)

Добро правило при закупуване: по-органичните, естествени, по-малко преработени сортове най-вероятно ще имат по-голямо количество екстракт от зелен чай.

Черен чай

Черен чай за отслабване

Той може да ви помогне да отслабнете, но това се дължи най-вече на съдържанието на кофеин. Ще ви даде малко повече енергия, а повече енергия означава повече упражнения, които могат да ви помогнат да изгорите няколко допълнителни калории. Да не забравяме, че тази напитка укрепва сърцето, съдържа редица витамини, желязо, калий, магнезий и други.

 

 

Бял чай

Бял чай за отслабване

Въпреки че белият чай не е толкова проучен, колкото черния и зеления му аналог, някои доказателства сочат, че той може да помогне при загуба на тегло. Доказано е, че екстрактът от бял чай намалява натрупването на мазнини при мишки чрез засилване на метаболизма, според проучване от 2019 г. Но все още трябва да се направят още изследвания, за да се потвърди напълно това твърдение и да се докаже дали то се отнася и за хора.

 

Джинджифилов чай

Джинжджифилов чай за отслабване

Многобройни за ползите от тази напитка – от помагане със справянето със стомашните проблеми, през подобряване на имунитета и болкоуспокояващо до отслабващ ефект при консумацията му. Това най-вече се дължи на факта, че подобрява метаболизма и създава усещане за ситост. Съединенията в джинджифила помагат за контрола на кръвната захар, а това е важно, защото когато тя има рязка динамика, съответно спадове, то те са придружени от огладняване.

Чай Матча

Чай матча за отслабване

Матча е японски зелен чай, който се продава на прах. Той съдържа повече антиоксиданти от другите видове чай, тъй като чаените растения се отглеждат на сянка. Смята се за най-качествения зелен чай на пазара.

Пиенето на матча всеки ден, 30 минути преди тренировка, може да увеличи окисляването на мазнините или скоростта, с която тялото ви изгаря мазнините, показват изследвания в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. (Но си струва да се отбележи, че проучването е малко и все още трябва да се направят още тестове.) Имайте предвид, че мача съдържа голямо количество кофеин, така че избягвайте да я пиете вечер.

Чай Ройбос

Чай ройбос за отслабване

Чаят Ройбос е вид билков чай, който расте в Южна Африка. Има червен ройбос и зелен ройбос, които се обработват по различен начин – червеният е ферментирал, докато зеленият не.

Преглед в списание Planta Medica заключава, че аспалатинът в тази напитка може потенциално да увеличи метаболизма на захарта и мазнините. Можете да приемете това съединение, като пиете чай от ройбос или като консумирате зелен екстракт от ройбос, който съдържа висока концентрация на аспалатин. Отново, все още са необходими повече изследвания (особено върху хора), за да се потвърдят ефектите.

Чай Мате

Мате чай за отслабване

Чаят мате, включително популярният мате Йерба, може да има някои сериозни ползи за загуба на тегло. Едно проучване на Journal of Functional Foods установи, че мате може да ви помогне да изгорите повече калории и да отслабнете. Може също така да понижи холестерола, в случай че имате нужда от друга причина да си приготвите чаша. Нека споменем и редицата витамини, които съдържа като B комплекс, C  и A, както и минералите калций, магнезий, калий и желязо. Той произлиза и е традиционна напитка в Южна Америка, наричана там “питието на боговете”.

 

Чай от куркума

Чай от куркума за отслабване

Чаят от куркума е ефективен за отслабване благодарение на термогенните си свойства, които ускоряват метаболизма и помагат на тялото да изгори мазнини по-бързо, а това води до безопасно отслабване. Редом с това куркумата помага за лекуването на чревни проблеми, подобрение на кръвообръщението и имунитета. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *