подходящи ли са яйцата за отслабване

Факт: Яйцата са сериозно критикувани от здравната общност. Смята се, че те са полезни за отслабване благодарение на съдържанието на протеини, но не са здравословни поради холестерола. Следователно е разбираемо да не сте напълно сигурни къде стоят нещата, когато става въпрос за това дали яйцата са добри за отслабване.

Въпреки че яденето на яйце няма да ви накара магически да отслабнете, включването на храната в иначе здравословна диета може да ви помогне да постигнете и поддържате целите си с течение на времето.

Има какво да обичате в яйцата. Като за начало те предлагат незабавен контрол на порциите. Значение: няма как да изядете повече яйца, отколкото сте искали наведнъж, защото сте закупили определена бройка. Освен това са евтини и супер лесни за приготвяне. 

И отново, те са питателни. Яйцата са една от най-богатите на хранителни вещества храни.

Но как всичко това се свързва със загубата на тегло? И как точно трябва да ядете яйца, ако се опитвате да сте по-здрави? Ето какво трябва да знаете.

яйца в диетата

 

Колко калории имат яйцата?

Едно яйце има около 60 калории, шест грама протеин и четири грама мазнини, което го прави доста нискокалоричен източник на протеин. Ето пълната хранителна разбивка:

  • Калории: 60
  • Мазнини: 6 гр
  • Белтъчини: 4гр
  • Холестерол: 165 мг
  • Въглехидрати: 0 гр

Яйцата също са пълни с хранителни вещества. Яйцето е добър източник на няколко витамина B и осигурява значителни нива на хранителни вещества, поддържащи имунитета, като цинк и селен. Освен това, едно яйце е пълно с холин, важно хранително вещество за развитието на мозъка и здравето, и е един от малкото хранителни източници на витамин D.

Яйцата осигуряват значително количество основни хранителни вещества и не губят калории, което ги прави добър избор за постигане на вашите цели за отслабване.

Те също ви осигуряват добър баланс на протеини и мазнини, което може да ви помогне да останете сити. Професионален съвет: ще се почувствате по-сити, когато ядете цялото яйце вместо само белтък.

Имат ли яйцата други ползи за здравето и загубата на тегло?

яйцата и ползите им

Колко време имаш? От една страна, когато 152 души с наднормено тегло или затлъстяване са яли или две яйца сутрин, или франзела в продължение на осем седмици, ядящите яйца са имали 61% по-голямо намаление на техния ИТМ (индекс на телесната маса), 65% по-голяма загуба на тегло, 34% по-голямо намаление в обиколката на талията им и 16% по-голямо намаляване на телесните им мазнини до края на проучването, според изследване в International Journal of Obesity.

Друг пример за потенциалната сила на яйцата: 43 души са били на диета, пълна с високопротеинови заместители на хранене, шейкове със съотношение 35 процента въглехидрати, 40 процента протеини и 25 процента мазнини, в сравнение с диета със същия брой калории (и по-стандартни храни, включително плодове и пуешко месо), но със съотношение от 44 процента въглехидрати, 15 процента протеини и 30 процента мазнини. Диетата с по-високо съдържание на протеини е засила метаболизма им, според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition в края на миналата година. Изследователите са открили, че хората изгарят средно 80 калории на ден повече, като заменят повече протеини в диетата си – и също така изгарят повече мазнини от обикновено. Това може да се преведе в реалния свят, като добавите повече яйца към вашата диета като източник на протеин.

Витамин D в яйцата също не е за подценяване. Хората с по-голяма талия имат по-висок риск от дефицит на витамин D, според данни, представени на годишната среща на Европейското дружество по ендокринология през 2018 г.

Яйцата също се вписват в куп хранителни планове, които са свързани със загуба на тегло, като високопротеинови, кето, нисковъглехидратни и вегетариански диети.

Няма магически куршум за отслабване, но яйцата са удобни и бюджетни, съчетават се добре с други здравословни храни, като зеленчуци, и обикновено са по-задоволителни от храните, които често заместват. Ние знаем, че яденето на повече цели храни, яденето на повече зеленчуци и намаляването на количеството добавени захари и рафинирани зърнени храни, които ядете, може да ви помогне да се почувствате по-сити и да създаде калориен дефицит, необходим за загуба на тегло. Яйцата се вписват добре в този модел на хранене.

Кои са най-добрите начини за ядене на яйца за отслабване?

Ако загубата на тегло е вашата цел, ще искате да ядете яйцата си без бекон и бял хляб с масло. Тези калории се натрупват бързо и могат да провалят повечето усилия за отслабване.

5 нови начина за приготвяне на яйца

приготвяне на яйцаВместо това е препоръчително поширането или варенето на яйца. Можете също така да ги разбиете в гювеч, омлет или чаши за мъфини с много зеленчуци или да включите яйца в овесената си каша за по-засищащо ястие. Или можете да опитате парче пълнозърнест тост, намачкано с авокадо и поднесено с поширани яйца и шарен пипер. Подобни ястия отнемат време на тялото ви да ги усвои и проучванията показват, че този модел на хранене може да ви помогне да регулирате апетита и порциите си по-добре от ястията, приготвени с рафинирани зърна, малко или никакви протеини и малко зеленчуци.

Колко яйца можете да ядете на ден?

Наистина зависи. Въпреки че някои хора могат да ги ядат всеки ден, за доброто здраве е важно да се храните разнообразно и да не ядете едно и също нещо всеки ден. Но ако се храните здравословно, можете да ядете яйца всеки ден, без да се притеснявате за холестерола.

Ако не ядете много други животински протеини, е напълно добре да ядете яйца всеки ден.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *