Плодове за отслабване

Една от най-трудните части при отслабването може да бъде да устоите на апетита за сладко. Добрата новина е, че не всички захари можем да сложим под общ знаменател. Повечето диети ще ви кажат да се откажете от преработените и рафинираните захари (чао, купени от магазина бисквитки и вафли!), но естествените захари, като тези в плодовете, са позволени. Най-добрите плодове за отслабване ще задоволят желанието ви за сладко, но няма да ви накарат да загубите целия напредък, който сте постигнали. Плодовете също могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, поради фибрите, които съдържат.

Ако се опитвате да отслабнете, диетолозите препоръчват не повече от две порции плодове на ден или три, ако сте активни. Една порция може да бъде или цял плод, който се побира в ръката ви, като ябълка или слива, или една чаша нарязан плод, като купа ягоди или малини.

За жалост, тук говорим най-вече за пресни плодове, сушените е препоръчително да ги избягвате, тъй като захарта в сушените плодове е по-концентрирана. Порциите сушени плодове са много малки, много сладки и с много високо съдържание на захар, например, сушено манго съдържа 29 грама захар за четири резена.

Ако сте любопитни кои плодове са най-добри, опитайте този списък от 10 препоръки. Те имат най-високо съдържание на фибри, най-ниска захар и са най-здравословните варианти за отслабване.

Горски плодове

Горски плодове за отслабване

Тези плодове са любими на диетолозите, тъй като са с най-високо съдържание на фибри и най-малко захар и са пълни с антиоксиданти, така че са оптимални за здравето. Малините, боровинките и ягодите са страхотни плодове за отслабване.

 

На порция:

  1. Ягоди: 46 калории, 11,1 г. въглехидрати, 7 г. захар, 1 г. протеин, 0,4 г. мазнини, 1,4 г. натрий, 2,9 г. фибри
  2. Боровинки: 84 калории, 21 г. въглехидрати, 14,7 г. захар, 1 г. протеин, 0,5 г. мазнини, 1,5 г. натрий, 3,6 г. фибри
  3. Малини: 64 калории, 14,7 г. въглехидрати, 5,4 г. захар, 1,5 г. протеин, 0,8 г. мазнини, 1,2 г. натрий, 8 г. фибри

Киви

Киви за отслабване

Ако харесвате нещо сладко, но тръпчиво, помислете за киви. Пълно е с витамин С и не е прекалено сладко, но все пак сочно и освежаващо.

На порция: 108 калории, 26 г. въглехидрати, 16 г. захар, 2 г. протеин, 0,9 г. мазнини, 5,3 г. натрий, 5,3 г. фибри

Диня

Диня за отслабване

Динята съдържа около 90% вода, така че не само ви помага да останете хидратирани, но също така ви кара да се чувствате сити за по-дълго време.

На порция: 46 калории, 11,5 г. въглехидрати, 9,4 г. захар, 0,9 г. протеин, 0,2 г. мазнини, 1,5 г. натрий, 0,6 г. фибри

Ябълки

Ябълки за отслабване

Ябълките са с високо съдържание на фибри, карат корема ви да се чувства сит и ви оставят и психически удовлетворени. Те имат страхотна хрупкавост и текстура, така че задоволяват желанието ви за дъвчене.  Ако търсите вкусен и здравословен десерт, препоръчваме да хвърлите ябълките във фурната и да ги изпечете.

На порция: 65 калории, 17,3 г. въглехидрати, 13 г. захар, 0,3 г. протеин, 0,2 г. мазнини, 1,2 г. натрий, 3 г. фибри

Лимони

Лимони за отслабване

Може да не искате да хапвате малко лимон, но приемането на достатъчно вода е от решаващо значение за всяка диета и добавянето на лимон към водата я прави по-вкусна (и добавете доза витамин С). Със сигурност ще пиете повече от него.

 

На порция: 61,5 калории, 19,8 г. въглехидрати, 5,3 г. захар, 2,3 г. протеин, 0,6 г. мазнини, 4,2 г. натрий, 5,9 г. фибри

Грейпфрут

Грейпфрут за отслабване

Грейпфрутът е с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри, а една порция е доста голяма, така че има голяма вероятност да се почувствате доста доволни известно време след хранене. Хората съобщават, че са загубили средно 7,1 процента от телесното си тегло, след като са яли грейпфрут или са пили сок от грейпфрут преди хранене в продължение на 12 седмици, според проучване в Nutrition & Metabolism.

На порция: 73,6 калории, 18,6 г. въглехидрати, 16,1 г. захар, 1,5 г. протеин, 0,2 г. мазнини, 0 г. натрий, 2,5 г. фибри

Ананас

Ананас за отслабване

Той е сочен, пикантен и е пълен с бромелаин, който помага при храносмилането, като разгражда протеините. Внимание обаче: ананасът се извисява по-високо в скалата за захар, така че не прекалявайте. Както при всички храни, наслаждавайте се умерено!

На порция: 82,5 калории, 21,6 г. въглехидрати, 16,3 г. захар, 0,9 г. протеин, 0,2 г. мазнини, 1,7 г. натрий, 2,3 г. фибри

Череши

Череши за отслабване

Черешите са чудесен вариант и съдържат много хранителни вещества. Те са с високо съдържание на фитонутриенти, които подобряват здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Те също са с високо съдържание на антиоксиданти като витамин С, които се борят с възпаленията в тялото ни и защитават клетките ни от увреждане.

На порция: 36 калории, 9,1 г. въглехидрати, 8,1 г. захар, 0,5 г. протеин, 0,1 г. мазнини, 1 г. натрий, 1,1 г. фибри

Пъпеш “Медена роса”

Медена роса за отслабване

С високо съдържание на калций и фибри, Медената роса подпомага здравословното храносмилане и поддържането на редовен прием е важно за отслабването. И като допълнителен бонус, плодът осигурява и витамин К, който участва в процеса на производство на протеини, необходими за изграждането на костите.

На порция: 71 калории, 16,2 г. въглехидрати, 13,9 г. захар, 1 г. протеин, 0,2 г. мазнини, 2 г. натрий, 2,5 г. фибри

Праскови

Праскови за отслабване

Когато е в сезона, прасковата може да бъде идеалното лакомство по всяко време на деня. Те също така са хранителна сила – с високо съдържание на антиоксиданти като витамин С и А, като и двата поддържат имунната система. И тъй като те са добър източник на калий, могат да помогнат и за намаляване на кръвното налягане.

На порция: 46 калории, 10,1 г. въглехидрати, 8,4 г. захар, 0,9 г. протеин, 0,3 г. мазнини, 0 г. натрий, 2 г. фибри

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *