видове оргазъм

Твърде дълго разказът около секса се съсредоточаваше върху това как жените могат най-добре да угодят на партньора си. С акцента върху доставянето на удоволствие, приемащата страна на секса често се пренебрегваше. За щастие, обществото преминава през остарелите, патриархални възгледи, за да разбере, че женският оргазъм е еднакво важна част от секса и трябва да бъде приоритет.

Въпреки че оргазмите не винаги трябва да са крайната цел на секса или мастурбацията, те определено имат своите предимства. И благодарение на изключително субективната природа на човешкото удоволствие, има цял куп начини да превърнете неуловимия оргазъм в постижим. Но първо, опресняване на всички неща, свързани с О.

Какво е оргазъм?

Клинично, оргазъмът е ритмичните контракции на гениталиите“, казва д-р Джени Скайлър, сертифициран от AASECT секс терапевт и директор на The Intimacy Institute. „Това е климатичният връх на възбуда в човешкото тяло.“

По време на оргазъм вагината и матката ви се свиват бързо и сърдечната честота, дишането и кръвното ви налягане се ускоряват. Но Скайлър също описва оргазма като „способността да се отдадеш на най-голямото си удоволствие“.

Какво е усещането за оргазъм?

Като се има предвид, че всички тела са различни, усещането за оргазъм е изцяло субективно. Скайлър обаче обича да го описва като „връх на удоволствието или способността цялото тяло и гениталиите да се чувстват живи и електрически“. Анекдотично, много притежателки на вагина го описват като „познаваш го, когато го почувстваш“ вид непреодолимо усещане.

Колко време обикновено продължава един оргазъм?

Отново, това зависи от човека, но като цяло „оргазмите могат да продължат от няколко секунди до 20 или 30 секунди“, казва Скайлър. „При някои жени може да продължи до една минута, особено в зависимост от това дали е многократен оргазъм.

Какво прави женския оргазъм различен от мъжкия?

Мъжките оргазми също имат ритмични контракции на гениталиите и тазовото дъно, но като цяло са по-кратки от женските. Мъжете също имат еякулация, въпреки че „еякулацията и оргазъмът всъщност са отделни събития“, обяснява Скайлър. Просто така се случва, че за собствениците на пениси те обикновено се случват по едно и също време, добавя тя.

Някои хора наистина изпитват женска еякулация, но това не е толкова често, отбелязва Скайлър, който подчертава, че това не трябва да се чувства като цел, особено за жени, които са нови за оргазмите.

Кой е най-често срещаният тип женски оргазъм?

Въпреки че може да изглежда трудно да се определи кой вид оргазъм е най-често срещаният, повечето собственици на вулва се нуждаят от стимулация на клитора, за да получат оргазъм, казва Дебра Лайно, д-р, сертифициран от AASECT секс педагог, сертифициран от борда клиничен сексолог и терапевт за взаимоотношения.

Това се дължи главно на „повечето жени, които се нуждаят от клиторна стимулация, за да постигнат оргазъм, а клиторът е единственият орган в човешкото тяло, чиято единствена цел е сексуална стимулация“, добавя тя.

Мога ли да имам няколко последователни оргазма?

Множественият оргазмен опит е последващи оргазми веднага след другия. „Някои жени могат да постигнат този оргазъм, да излязат от върха за момент, след което да го ударят веднага, точно отново“, казва Скайлър.

Някои жени също не изпитват многократен оргазъм и това е добре, ако вие не сте“, добавя Скайлър. „Но ако изпитвате множество оргазми, понякога това са множество оргазми в бърза последователност, а понякога това е ефект на слизане и възстановяване.

Никога преди не съм имал оргазъм, но искам. Как мога да отида там?

Няма абсолютно нищо срамно никога да не сте достигнали този конкретен връх на удоволствието. Освободете се от натиска за оргазъм и се съсредоточете върху удоволствието. „Преследването само го прави по-неуловим“, казва Скайлър. Мозъкът ви е залят от мисли като: Ще се случи ли? Кога ще се случи? Къде е?, което Скайлър нарича „разказ за тревожност“, който няма да направи нищо друго освен да саботира оргазма ви. Вместо това тя препоръчва да се отдадете на усещанията и да им позволите да изплуват.

Като за начало отпуснете настроението, средата и цялостното си отношение, тъй като възбудата не може да се появи без релаксация. И ако възбудата не може да се появи, нито оргазъмът може да се появи, казва Скайлър, защото „възбудата е това, от което тялото се нуждае, за да стане горещо“. След като се отпуснете, можете наистина да забележите усещането за възбуда. Така че, вместо да се фокусирате върху желаната крайна цел (оргазъм), фокусирайте се върху това как настоящите усещания карат тялото ви да се чувства. Каквото и да се чувствате добре – продължавайте да го правите.

1. Клиторален оргазъм

Клиторът е малка, плътна от нерви структура, разположена в горната част на вагиналния отвор и не изпълнява друга функция освен да доставя сексуално удоволствие. „Ако никога преди не сте имали оргазъм, то започнете с клитора“, казва Марин.

Как да имате клиторален оргазъм: Първо, трябва да разберете дали предпочитате директна или непряка стимулация, тоест докосване на самия клитор или през срамните устни и клиторалната качулка. Марин предлага да го търкате с пръсти (а не със секс играчка) в началото, „отивайки в спираловидна форма около клитора.

Започнете доста далеч от него и след това спираловидно се приближете, докато най-накрая го завъртите спираловидно и след това спираловидно се върнете навън“, казва тя. Забележете кога и как тялото ви реагира: С тази база от знания експериментирайте с различни видове докосване, докато намерите този, който работи за вас.

2. Оргазъм в G-точката

G точката е хипотетична силно ерогенна област на предната вагинална стена на уретралната гъба, която може да бъде стимулирана по време на сексуална активност“, казва Лоанзон. „Това е женският еквивалент на простатата.

Как да получите оргазъм в G-точката: „Първо се изпикайте, за да не се въздържате от кулминацията, тъй като стимулацията на G-точката може да доведе до усещане за нужда от пикаене и женска еякулация“, казва Ейми Ливайн, секс треньор и основател на Ignite Your Pleasure. „Вкарайте средния си пръст във влагалището, от страната на пъпа на тялото. Ще почувствате област, която вероятно е гофрирана по текстура. Спрете там и използвайте движение насам, за да стимулирате или играчка, която се търка или вибрира

3. Смесен оргазъм

„Смесените оргазми комбинират клиторна стимулация с някакъв вид друга стимулация и това всъщност може да бъде чудесен начин – след като овладеете клиторния оргазъм – да разберете как се чувстват другите части на тялото ви“, казва Марин. Така че, теоретично, бихте могли да постигнете комбиниран оргазъм чрез едновременно стимулиране на зърната и клитора си, но най-често срещаната комбинация е клитор и G-точка.

Как да получите смесен оргазъм: просто стимулирайте G-точката едновременно със стимулирането на клитора си.

4. Анален оргазъм

„Има споделени нерви от предната стена на ректума до вагината“, каза Лоанзон по-рано пред Women’s Health. „Така че за собствениците на вагина може да е възможно сексуална възбуда да възникне от ректална стимулация“, казва тя. Плюс това, краката на клитора се разтягат чак до ануса, така че стимулацията на задната врата може да запали и клитора.

Как да имате анален оргазъм: Опитайте се да включите вашите изпитани маневри за постигане на оргазъм във всяко анално приключение, съветва Алиша Синклер, сертифициран сексуален педагог и главен изпълнителен директор на компанията за секс играчки b-vibe. Тя също така предлага да облекчите аналната игра, като първо вкарате пръст, „за да можете да бъдете даващият и получаващият“. Използвайте и много лубрикант и работете бавно.

5. Оргазъм в C-точката

С-точката е вашата шийка на матката и включва нервни окончания, разположени в шийката на матката и около матката. Анатомичните различия и хирургическата история – т.е. хистеректомия, която включва отстраняване на шийката на матката – могат да повлияят на способността на човек да постигне цервикален оргазъм, както и размера на пениса на партньора или вибратора. Тежкото тласкане с особено добре надарен партньор може да навреди, така че кажете как се чувствате от цервикалната стимулация.

Как да постигнете цервикален оргазъм: Ключът към цервикалния оргазъм е натрупването, казва д-р Джесика О’Райли, автор на The New Sex Bible, постоянен сексолог за ASTROGLIDE. Имате по-голям шанс да го постигнете – и да се насладите на приятни, а не на болезнени усещания на С-точката – ако сте много възбудени. Така че, спестете дълбокото проникване, докато не сте близо до кулминацията, и след това накарайте партньора си да се напъне (или използвайте секс играчка или пръст), така че да удари шийката на матката ви.

6. Оргазъм на зърната

Вероятно вече знаете къде и какви са зърната, но това, което може би не знаете е, че някои хора могат да постигнат оргазъм само от тяхната стимулация. В едно проучване на 213 жени, 29 процента съобщават, че са имали оргазъм на гърдата в даден момент от живота си, съобщава Men’s Health.

„Когато зърната се стимулират, се освобождава окситоцин, който предизвиква същите маточни и вагинални контракции, свързани с оргазма“, казва акушер-гинеколог Кристиане Нортръп, доктор по медицина, автор на Женските тела, женската мъдрост. „Това води до по-голям приток на кръв към гениталиите и може да предизвика оргазъм.“

Как да постигнете оргазъм на зърната: „Когато става дума за удоволствие от зърната/гърдите, не бих се впрягал твърде много върху целта за оргазъм“, казва О’Райли. „Фокусирайте се върху удоволствието и вижте накъде води то.“

7. Когазъм

Коргазъм е „когато тренирате и имате оргазъм“ само от физическата активност, казва Марин.

Как да имате коргазъм: За съжаление, това може да не е нещо, което можете да тренирате тялото си да прави. „Изглежда, че хората някак си се раждат да правят това. и това по-често е досадно, отколкото не“, казва Марин. Защото да, да тренирате в претъпкана фитнес зала и да не можете да се спрете от кулминацията може да стане… неловко.

8. Кожен оргазъм

Кожният оргазъм се нарича още „фрисон“, като изтръпването, което преминава през крайниците ви, когато чуете особено въздействаща песен. Може би настръхвате, може би косата ви се изправя или може би леко потръпвате.

Как да имате кожен оргазъм: Изследванията показват, че кожните оргазми най-често се предизвикват от музика, но емоционално емоционални сцени във филми, движещи се произведения на изкуството или дори други хора, с които чувствате много специална връзка, могат да предизвикат трептене. Това обаче е непредсказуемо.

9. Дихателен оргазъм

„Сексът често се превръща във физически акт, включващ гениталиите, но реалността е, че най-горещият секс се случва между ушите ни – и често се засилва от начина, по който използваме дъха и белите си дробове“, казва О’Райли. „Вашият дъх влияе върху вашата интерпретация на усещанията и помага да поставите ума си в състояние, благоприятно за изпитване на удоволствие.“ Което означава, че всъщност можете да дишате по пътя си към кулминацията – като същевременно отхвърлите натрапчивите мисли, които могат да отвлекат вниманието от удоволствието, добавя О’Райли.

Какви са някои от ползите за здравето от оргазмите?

Разбира се, те се чувстват страхотно, но оргазмите могат да предложат още повече. Освен че сте по-наясно с желанията и нуждите на вашето тяло, ето още няколко предимства от опита.

  1. 1. Те подобряват настроението: когато постигнете оргазъм, се освобождават химикали, които ви карат да се чувствате добре, като допамин и окситоцин. „Допаминът е химикал за награда, а окситоцинът е химикал за привързване“, обяснява Лайно. „Тези две се проявяват силно с оргазми и са важни компоненти за здравето.
  2. Можете да укрепите тазовото си дъно: Здравето на тазовото дъно е от решаващо значение. За щастие вашите оргазми спомагат за свиването на тези мускули, което е важно за предотвратяване на уринарна инконтиненция и избягване на пролапс.
  3. Те помагат на имунната ви система: Тази доза хормони, които освобождавате по време на оргазъм, укрепва имунната ви система с хубав малък тласък. Особено ако го правите веднъж седмично.
  4. Ще спите по-добре: Имате проблеми със заспиването? Оргазмът може да е ключът към добрата нощна почивка. „Оргазмите могат да подобрят съня поради ендорфините и някои стабилизиращи настроението хормони като серотонин, както и мускулната релаксация, която идва от напрягане и отпускане“.
  5. Те помагат при болка: Независимо дали се борите с менструални спазми, главоболие или хронични заболявания, оргазмите могат да помогнат за временно облекчаване на болката. Всъщност, горното проучване също така отбеляза, че девет процента от около 1900 жени в САЩ, които съобщават, че са мастурбирали в продължение на три месеца, са го направили, за да облекчат менструалните спазми.

Така че давайте напред и опитайте няколко от тези техники! Не само сексуалният ви живот ще се подобри, но и умът и тялото ви ще се възползват.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *