BDSM

Малко неща в живота са толкова неразбрани, колкото BDSM. Сексуалната практика често се обвинява, че е физически или психически вредна, нещо, което само оцелелите от злоупотреба прегръщат, или необичайно странно. Но за начинаещите е важно да разберат, че всъщност не е нито едно от тези неща.

„BDSM е общ термин, който BDSM общността измисли, за да ни помогне да се обединим като едно“, казва д-р Глория Браме, клиничен сексолог, секс терапевт и автор на бестселъра на Different Loving: The World of Sexual Dominance and Submission . „Това означава трите основни термина, използвани за обозначаване на този вид сексуалност, което е робство и дисциплина, господство и подчинение и садомазохизъм.“

Всяко от тях може да звучи страшно само по себе си, но тъй като те разчитат на зона без преценка, където комуникацията за вашите желания и граници е на първо място, БДСМ всъщност може да бъде най-безопасният (и най-забавният) вид секс, който можете да правите, казва Холи Ричмънд, д-р, LMFT, соматичен психолог, сертифициран сексуален терапевт и автор на Възстановяване на удоволствието: Наръчник за положителен секс за преодоляване на минали сексуални травми и водене на страстен живот.

„Обичам да го наричам „игра на власт“, защото за мен това е в основата на BDSM“, казва секс експертът Иън Кернър, д-р, LMFT, лицензиран психотерапевт, сексуален консултант и автор на She Comes First. „Можете да използвате въображението си, да създадете сцена, да играете роли и да се докоснете до теми, които са интересни, като подчинение и доминиране.“

Ако сте начинаещ в BDSM, може да ви е трудно да си представите BDSM като нещо друго освен Червена стая (благодаря, Петдесет нюанса) с вериги и камшици, които да ви вълнуват (à la Rihanna). И въпреки че практиката обикновено включва реквизити, те не се появяват веднага. Вместо това, като начинаещ, ще искате да предприемате нещата бавно, докато разберете как изглежда BDSM за вас и вашия партньор(и), тъй като методите на някой друг не е задължително да ви помогнат.

Какво е BDSM?

Освен че често са неточни, изображенията на BDSM, които сте виждали във филми или порно, вероятно няма да работят за вас (те обикновено са малко… екстремни). Ричмънд препоръчва да прочетете за BDSM, да отидете на курс, за да научите за движенията и сценариите, които можете да изиграете с вашия партньор(и), и да привлечете секс терапевт, ако е необходимо, за да можете да разберете как изглежда вашата версия на практиката .

Но за да разберете по-добре какво означава всяка от трите категории, ето кратък пример от Ричмънд:

  • Робство и дисциплина: BD в BDSM означава робство и дисциплина. Робството е форма на сексуална игра, която се фокусира върху сдържаността. Да накарате друг човек да контролира удоволствието ви е от основно значение тук и може да включва реквизити като белезници, въжета, превръзки за очи или набор от ограничители.

Дисциплината е практиката на обучение на „покорен“ да се подчинява, следва правила или да извършва определени действия. Дисциплината почти винаги присъства в отношенията между доминиращ партньор и подчинен.

  • Доминиране и подчинение: DS в BDSM включва доминиране и подчинение. Това описва практиката на даване на власт или контрол (подчинение) на друг, който след това ги поема (господство).

Доминирането и подчинението могат да бъдат емоционални, физически или и двете, а динамиката може да се разиграе в сексуални действия – или чрез действия на контрол/действия на услуга. За някои ролите са на пълен работен ден (включително извън спалнята), докато за други ролите се поемат само в предварително определени еротични часове.

  • Садизъм и мазохизъм: SM означава садизъм и мазохизъм или садомазохизъм. Актовете на садомазохизъм се извършват от хора, които извличат удоволствие от болката. Садистът се наслаждава да причинява болка на някой друг, докато мазохистът се радва да получава болка.

Запомнете: това е приятно и е една от най-безопасните форми на секс поради значителното количество работа, вложена в поставянето на граници и откритата комуникация. Повечето хора, които се занимават със садизъм или мазохизъм, се радват на чувство за овластяване, когато поемат една от тези сексуални роли.

P.S. Вашата BDSM игра не трябва да включва и трите категории или дори и двете роли в категория. Може да откриете, например, че сте естествено доминиращ или покорен, или някой, който може да превключва напред и назад между двете. Или може дори да осъзнаете, че докато ви харесва да бъдете вързани (робство), не ви харесва особено да бъдете под камшика (дисциплина).

Също така е важно да се отбележи, че BDSM/кинк общността постепенно се отдалечава от термина BDSM като общоприет за алтернативни, неконвенционални форми на игра, вместо това избирайки термина „извратен“, за да обхване по-голямо разнообразие от кривини, като фетишизъм и кожа (субкултура, която често се облича в кожа и практикува сексуални дейности, включващи този материал).

„Мисля, че има колективна заблуда, че всички БДСМ споделят едни и същи чувства и цели, но ние не го правим“, казва Браме. „Предпочитам да използвам термина „извратен“, защото всъщност в BDSM има много повече от просто робство и дисциплина, доминиране и подчинение и садомазохизъм. Например, фетишизмът, кожата и полиетиленът са техни собствени неща, но често се поставят под етикета BDSM.

Кои са някои често срещани BDSM дейности?

БДСМ играта варира от чисто психологическа доминация, където един човек е шефът (през цялото време или само по време на играта), до сексуално подчинение, обяснява Браме.

В допълнение към доминантно-подчинената игра, други често срещани BDSM/кинк дейности включват въздействаща игра, ръбове, игра на усещане и шибари.

И докато тези форми на игра често включват някакъв вид обмен на енергия, няма правило, че те трябва да се извършват, казва Браме. „Хората могат да се насладят на един и същ фетиш заедно без обмен на власт – просто да се наслаждават на момента.“

Ако съм подчинен в спалнята, това прави ли ме подчинен във връзката?

Краткият отговор: Не е задължително.

Въпреки че някои двойки (или двойки или полицейски) избират да поддържат определена динамика на мощността извън спалнята, това не е често случаят.

Това, което сте в спалнята, по същество не означава, че сте това, което сте извън спалнята, обяснява Джавай Фрай-Некрасова, доктор по медицина, сертифициран сексуален педагог за Lovehoney. Едно от страхотните неща за BDSM/кинк е, че ви дава пространство да изследвате различни страни от себе си – включително страни, които може да не покажете на външния свят.

Как да започна разговор за БДСМ с нов партньор?

Започването на разговор за БДСМ може да изглежда смущаващо, но има начини да се улесните в дискусията. Тъй като BDSM е кривина, можете да започнете разговор за кривини като цяло, предлага Рейчъл Райт, MA, LMFT, базиран в Ню Йорк психотерапевт, специализиран в секса и връзките. И все пак, ключова част от доставката е установяването, че искате да проведете разговор за секс – тъй като може да не е най-идеалното нещо за обсъждане, докато, да речем, перете заедно.

Ако вече имате опит с БДСМ, а вашият партньор няма, не забравяйте да ги срещнете там, където са, и започнете с по-бавно темпо. Райт предлага да вземете заедно 101 семинара или да прочетете книги за това и да го обсъдите по-късно. И преди да започнете да прилагате знанията си на практика, уверете се, че партньорът ви е наясно с важността на съгласието и границите.

Преди да започнем, нека поговорим за безопасността.

Първо и най-важно, BDSM е система, базирана на съгласие.

Съгласието е разликата между това да се наслаждавате на безопасен, образован BDSM и да бъдете брутални към партньор(и) и да участвате в нещо, което е потенциално престъпно, обяснява Браме. „Без съгласие дори не го смятам за БДСМ.“

Фрай-Некрасова се съгласява: „Съгласието означава, че всички участващи страни са съгласни и са съгласни с всички планирани дейности, но също така означава, че хората могат да променят решението си и да оттеглят съгласието си за дейности по всяко време.“

  • Преговорите са от първостепенно значение преди планирането на сцена. Знам, че вероятно сте гледали тонове филми, в които спонтанните моменти на парене са норма, но когато става дума за BDSM, преговорите са задължителни. И за информация: да говорите с партньора си за това, което искате да опитате заедно, е толкова секси, колкото и отговорно.

Безопасните думи са ключова част от съгласието.

Това са думи или фрази, които предварително се решават между партньорите и които могат да се използват по всяко време по време на сцени, за да информирате партньора си, че искате да забавите или спрете напълно, казва Фрай-Некрасова.

Когато става въпрос за безопасни думи, Ричмънд предлага да изберете нещо напълно произволно, което обикновено не бихте казали в спалнята, като „млечен шейк“ или „водолазка“.

След като чуете или кажете защитната дума, всички страни трябва да отговорят незабавно. BDSM работи само когато е взаимно приятно за всички участващи, така че веднага щом стане ясно, че нещата са отишли твърде далеч, играта приключва. Попитайте партньора(ите) си дали са добре, останете до тях, докато не кажат какво е това, което изисква защитната дума, и след това ги попитайте от какво ще имат нужда от този момент нататък, казва Ричмънд.

Използвайте системата на светофара, за да се регистрирате с вашия партньор(и).

Да, това е точно това, което мислите, че е. Използвайте „зелено“, „жълто“ и „червено“, за да сигнализирате на партньора(ите) как се справяте по време на сцена, казва Фрай-Некрасова. Зеленото означава давай, да продължиш това, което правиш. Жълтото означава забавяне или пауза, т.е. трябва да си вземете почивка. А червеното означава незабавно спиране. Когато някой каже „червено“, трябва да се свържете с него и да обсъдите как и двамата искате да продължите.

Като цяло, на новодошлите в кинка и BDSM се препоръчва да използват светофарната система, тъй като е по-лесна за запомняне, добавя Фрай-Некрасова.

Акронимите също могат да помогнат при навигирането на съгласието.

Когато се съмнявате, трябва да запомните няколко златни правила, които могат да ви помогнат да се насладите на безопасен BDSM. Един от по-новите акроними е PRICK, което означава лична отговорност, информирано, консенсусно изкривяване.

След това има SSC и RACK. Според Brame SSC е мотото за безопасна игра в BDSM общността от много години. Това означава безопасно, разумно и по взаимно съгласие. „Това означава, че всички участващи страни са съгласни, че извършваната дейност е безопасна, всички са в здрав разум, когато се съгласяват да участват, и всички са се съгласили с ентусиазъм“, казва Фрай-Некрасова. SSC също така означава, че имате въведени протоколи за безопасност, ако се случат инциденти. Например, ако някой е вързан, имате ли начин да го отрежете бързо, ако започне да се чувства неудобно?

Тъй като всеки има различно мнение за това какво е безопасно и разумно, SSC изисква задълбочен разговор с вашия партньор(и), за да определите условията на играта.

Експертни съвети за безопасно практикуване на BDSM:

1. Започнете с фантазия.

Кернер казва, че вижда много двойки да правят същата грешка: отиват в секс магазин, вземат няколко играчки и след това се връщат и му казват, че БДСМ просто не е за тях. „Вместо това е по-добре да започнете с това да разберете какво е горещо и секси за вас“, казва той. „Не се страхувайте да започнете със собственото си въображение и това, което ви възбужда.“ Не сте сигурни какво ви помага? Той препоръчва да прочетете някои истории за BDSM, които имат силни теми, или да гледате етично порно, което съдържа BDSM, за да видите какво може да ви хареса.

2. Обсъдете го.

Седнете с партньора си и поговорете честно за вашите желания, какво ви възбужда и какви са вашите граници. Ричмънд подчертава, че този разговор, който е невероятно важен преди да опитате какъвто и да е вид BDSM (или какъвто и да е сексуален акт, наистина), трябва да се направи лице в лице, тъй като „контактът с очите е начинът, по който предаваме съпричастност“.

Тъй като BDSM обикновено включва предаване на контрол, доверието и комуникацията са всичко. Изключително важно е да сте възможно най-конкретни с партньора си относно това, което искате и не искате, тъй като те трябва да бъдат с вас. Например, уведомете ги, ако идеята да сте със завързани очи ви вълнува, но ръцете ви с белезници ви кара да се тревожите. По същия начин, изслушайте ги, ако ви кажат, че никога не искат да бъдат в подчинена роля.

3. Запишете го.

Спомняте ли си как Крисчън Грей и Анастейжа имаха писмен договор? Всъщност не беше ужасна идея. Тъй като BDSM е свързано с общуване, общуване и общуване, може да е полезно да запишете какво обсъждате с партньора си в един вид договор – дори ако излизате или сте женени.

По този начин ще имате на какво да се обърнете, когато имате нужда от опресняване на границите на партньора си, казва Ричмънд. Когато се почувствате по-комфортни с BDSM и искате да продължите, можете да се върнете към договора си, да предоговорите и да направите промени. P.S. Това може да бъде някак забавно – не странно или транзакционно – защото повишава вълнението за това, което предстои (акцент върху идва).

4. Изберете настройка.

Част от плана за BDSM игра е изборът на място за извършване на делото, казва Ричмънд. Това може да е хотел на следващата ви ваканция (където може да е по-лесно да се докоснете до друга личност), стая, запазена за силна игра, или просто вашата скучна стара спалня. Докато това е място, където се чувствате в безопасност, можете да тръгнете.

5. Отидете на пазар.

BDSM е вълнуващо само по себе си, но внасянето на играчки и реквизити може да повиши забавлението, казва Ричмънд. Отидете до секс магазин с партньора си и оставете въображението си да се развихри. Може да се заредите с ограничители, верижни скоби за зърна, вибратори, гребла, анални перли и/или лубрикант, за да ви помогнат по-добре да се облегнете на договорените си роли.

„Това е всичко за удоволствие“, казва Ричмънд, така че се запасете с всичко, което ще накара вас и вашия партньор да се почувствате добре.

6. Облечи се.

По същия начин, по който реквизитите и играчките могат да разкрият доминиращата ви страна или мазохиста във вас, обличането на ролята може да бъде също толкова полезно при настройването на сцената. Например, ако сте покорният по време на изживяването, можете да опитате задушител или котешка маска и опашка, за да представите желанието си да се подчинявате на своя „собственик“ по време на сесията.

7. Карайте го бавно.

„Можете да говорите и планирате каквото искате, но през повечето време, в момента, ще има малка точка на препъване“, казва Ричмънд. Това прави движението бавно важно. Можете да се запознаете с това кои движения може да са твърде груби за вас или партньора ви и да решите дали наистина ви харесва, да речем, да ви дърпат косата по време на doggy.

8. Разпределете преживяванията си.

Лесно е да се увлечете толкова много от идеята да опитате BDSM, че да искате да се потопите във всичко възможно най-скоро. Но О’Райли препоръчва да забавите хвърлянето си. „Не смятайте, че трябва да опитате всичко наведнъж“, казва тя. „Извратеният секс бюфет с всичко, което можете да изядете непрекъснато се допълва и можете да се върнете за толкова рунда, колкото искате.“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *