кога настъпва овулацията

Овулацията е фаза от менструалния цикъл, когато яйчникът освобождава яйцеклетка. След като яйцеклетката напусне яйчника, тя се придвижва по фалопиевата тръба, където чака да бъде оплодена от сперматозоид. Средно това се случва на 14-ия ден от 28-дневния менструален цикъл.

Овулация и менструален цикъл

Процесът на овулация започва, когато хипоталамусът (част от мозъка) освобождава гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH). GnRH кара хипофизната ви жлеза (жлеза в мозъка ви) да отделя фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH).

Между шестия и четиринадесетия ден от менструалния цикъл FSH кара фоликулите (малки торбички с течност в яйчниците, които съдържат развиваща се яйцеклетка) в единия яйчник да започнат да зреят. През дните от 10 до 14 на цикъла само един от развиващите се фоликули формира напълно зряла яйцеклетка. Около 14-ия ден от менструалния цикъл внезапен прилив на LH кара яйчника да освободи тази яйцеклетка. Това е овулацията. След овулацията се повишава хормонът прогестерон, който помага да подготвите матката си за бременност.

Овулация, зачеване и бременност

След овулацията яйцеклетката се придвижва през фалопиевата тръба. Във фалопиевата тръба яйцеклетката се среща със сперматозоида, за да бъде оплодена. Ако настъпи зачеване (сперматозоидът оплоди яйцеклетката ви), оплодената яйцеклетка се придвижва надолу към матката ви. След около една седмица оплодената яйцеклетка (сега бластоцист) се прикрепя към лигавицата на матката ви. Това се нарича имплантация.

Освобождаването на хормоните естроген и прогестерон кара ендометриума да се удебелява, което осигурява хранителните вещества, от които бластоцистът се нуждае, за да расте и в крайна сметка да се превърне в бебе. Тъй като клетките продължават да се делят – някои се развиват в плод, а други образуват плацентата – хормоните сигнализират на тялото Ви, че в матката Ви расте бебе. Това също така сигнализира на матката Ви да запази лигавицата си, което Ви предпазва от получаване на менструация. Липсата на менструация обикновено е първият признак, че сте бременна.

Кога настъпва самата овулация?

овулация колко дни след цикъл

При среден 28-дневен менструален цикъл овулацията настъпва около 14 дни преди началото на следващата менструация. Точното време варира – продължителността на вашия цикъл може да е по-дълга или по-кратка. Може да ви е полезно да проследявате менструалния си цикъл с помощта на приложение на телефона си или календар. Това може да ви помогне да определите кога е най-вероятно да настъпи овулацията. Повечето хора ще получат менструация 14 до 16 дни след овулацията, независимо от продължителността на цялостния им цикъл.

Колко часа трае овулацията?

Яйцеклетката оцелява само 12 до 24 часа след овулацията. Ако сперматозоидите не оплодят яйцеклетката, тялото ви я абсорбира отново. За разлика от яйцеклетката, сперматозоидите могат да оцелеят няколко дни в тялото ви.

Как да разбера, че съм в овулация?

тестове за овулация

Определянето на овулацията може да е трудно. Съществуват няколко метода, които хората използват, за да проследят менструалния си цикъл и да преценят кога настъпва овулацията. Тъй като всеки метод има своите недостатъци, винаги е най-добре да се използват повече от един за най-точен отговор.

 1. Менструален цикъл – Овулацията настъпва приблизително в средата на цикъла ви, ако имате 28-дневен цикъл (14-ия ден). Въпреки това „нормалният“ цикъл е между 21 и 35 дни, така че това означава, че овулацията е уникална за вашия менструален цикъл. Следете цикъла си на хартия или в приложение на телефона си в продължение на няколко месеца. Обърнете внимание на всички необичайни симптоми. Повечето хора имат овулация 14 дни преди началото на менструацията си, независимо от дължината на цикъла.
 2. Календарен метод – Хората, които използват метода на календара за предсказване на овулацията, анализират шестмесечните си менструални цикли, за да определят кога са плодовити. За да изчислите кога може да сте в овулация, намерете най-краткия си цикъл и най-дългия си цикъл в рамките на шестмесечен период. Изваждате 18 дни от най-краткия си цикъл и 11 дни от най-дългия си цикъл. Тези две числа ви дават дните в цикъла, в които сте най-фертилни. Например, ако продължителността на цикъла ви е 31 и 18 дни, плодородното ви време е от 10-ия до 20-ия ден на цикъла ви.
 3. Цервикалната слуз – Цервикалната слуз е вагинална течност, която се произвежда от шийката на матката. Цервикалната слуз преминава през различни етапи по време на менструалния цикъл. Преди овулацията цервикалната слуз е гъста, бяла и суха. Точно преди овулацията цервикалната слуз става прозрачна и хлъзгава (като яйчен белтък). Тази консистенция улеснява сперматозоидите да плуват нагоре, за да се срещнат с яйцеклетката ви.
 4. Базова телесна температура – По време на овулация телесната ви температура леко се повишава (обикновено с около 0,5 до 1 градус). Измервайте температурата си всяка сутрин с дигитален термометър, предназначен специално за измерване на базалната телесна температура. Този метод работи само ако измервате температурата си преди да станете от леглото и преди да се храните/пиете. Записвайте резултатите си в продължение на няколко месеца и отбелязвайте в кой ден от цикъла ви се наблюдава повишаване на температурата.
 5. Тестове за овулация – Комплектите за овулация работят подобно на домашните тестове за бременност, тъй като пишкате върху индикаторна лента в уюта на собствения си дом. Те действат чрез откриване на LH (лутеинизиращ хормон) в урината ви. LH е хормонът, който се повишава преди овулацията. Положителният резултат означава, че сте на път да овулирате (обикновено в рамките на 36 часа).

Какви са симптомите на овулацията?

овулация симптоми

Всеки човек е различен и не всеки има признаци на овулация. При тези, които имат, най-често срещаните симптоми са:

 • Чувствителни гърди.
 • Подуване на корема.
 • Незначителна тазова или коремна болка.
 • Леко кървене или зацапване.
 • Промени в положението и твърдостта на шийката на матката.
 • Повишено сексуално желание.
 • Повишено усещане за мирис, вкус или зрение.
 • Промени в настроението.
 • Промени в апетита.

Колко дни след овулацията можете да се забременее?

Въпреки че яйцеклетката ви живее само 24 часа, сперматозоидите могат да живеят в матката ви между три и пет дни. Това означава, че можете да забременеете при секс от около пет дни преди овулацията до един ден след нея. Ако целта ви е бременност, по-добре е сперматозоидите да са вече в тялото ви, когато овулирате. Най-голяма вероятност за зачеване има, когато половият акт се осъществи един до два дни преди овулацията и в деня на овулацията.

Нормална ли е болката по време на овулация?

Да, много хора изпитват болка при овулация. Болката при овулация (или mittelschmerz) е спазми или болка в таза, която се появява около овулацията. Обикновено усещате болката в долната част на корема и таза, в средата или от едната страна. Болката при овулация може да се случи, когато яйцеклетка се пръсне от фоликул (торбичките в яйчниците Ви, които съдържат яйцеклетки). Тя може да предизвика дори леко кървене.

Какво се случва, ако нямам овулация?

Някои здравословни състояния или житейски събития могат да повлияят на овулацията или да доведат до спиране на овулацията. Някои от тях са:

 • Кърмене (кърмене с гърди) или хиперпролактинемия.
  ,Менопауза.
 • PCOS (синдром на поликистозните яйчници).
 • Първична яйчникова недостатъчност.
 • Аменорея от неща като високо или ниско съдържание на мазнини в тялото, прекомерен стрес или умора или прекомерни физически упражнения.

Ако менструацията ви е нередовна или месеци наред нямате менструация, е възможно да нямате овулация. В такъв случай се обърнете към Вашия лекар, за да може той да изключи някакви сериозни състояния.

Продължавам ли да имам овулация, ако съм на противозачатъчни?

Не, ако приемате противозачатъчни таблетки или друга хормонална контрацепция според указанията, не би трябвало да имате овулация. Имайте предвид, че това е така само ако използвате хапчета, лепенки, вътрематочни контрацептиви или други устройства точно според предписанията. Хормоните в противозачатъчните средства действат, като спират овулацията и сгъстяват цервикалната слуз (което затруднява плуването на сперматозоидите).

Може ли да имам овулация, но да не получа менструация?

Да. Може да имате овулация, но да не получите менструация. Технически погледнато, ако овулацията е редовна, би трябвало да получавате редовно и менструация. Възможно е обаче да получите менструация, без да имате действителна овулация, както и да имате овулация, но да нямате истинска менструация.

Заключение

Овулацията е процес, който се случва по време на менструалния цикъл. Точното време на овулацията варира при различните хора и дори при различните цикли. Без овулация е трудно да забременеете или да имате редовна менструация. Съществуват много методи, които могат да ви помогнат да прогнозирате овулацията. Да знаете кога е овулацията ви може да ви помогне да постигнете бременност или да избегнете бременност. Съществуват няколко здравословни състояния, които влияят на овулацията. Свържете се с вашия доставчик на здравни услуги, ако се притеснявате, че нямате овулация.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *