Програма в две стъпки – има ефект!

На много тийнейджъри им е трудно да се чувстват добре със себе си. На където и да погледнат, виждат образи на съвършени и красиви мъже и жени. Това, което може да не осъзнават е, че тези хора прекарват цял ден с треньор или са претърпели операция, или снимките просто са попроменени.

Подрастващите често изпитват чувство на малоценност за външния си вид и са склонни да го пренасят и в други области на живота си. И тук родителите играят жизненоважна роля в оформянето на начина, по който детето вижда себе си. Има две стъпки, които можете да направите, за да помогнете на вашето тийнче да добие положително отношение към тялото си – това важно!

Внимавайте какво говорите

Независимо дали го показва или не, детето се вслушва във вашето мнение. Може да мислите, че коментарите за теглото, интелигентността или други способности не означават нищо, но то се влияе от тях.

Ако тийнейджъра ви е с наднормено тегло, избягвайте да го коментирате. Може би той/тя е съвсем наясно, че има проблем с теглото. Вместо да мърморите или да си служите с примери за други деца, просто обуйте заедно маратонки и заедно да тичате в парка, или да посещавате редовно фитнеса, или се запишете на курс по танци… Ключовото условие тук е: заедно!
Да, да, знаем колко е трудно да приобщите децата в тази възраст към каквото и да било съвместно действие с родителите си, но е напълно възможно – има 12-14-годишни, които с радост биха отишли да катерят стена с майка си и да се гордеят с това!

Внимавайте какво правите

Децата се учат от другите, включително и от родителите си. Ако сте обсебени от грижите за своята фигура и килограми, е много вероятно и вашия подрастващ да направи същото.

Направете програма за здравословно хранене и физически упражнения и се опитайте да включите и децата.

Много родители смятат, че проблемите със самочувствието във връзка с външния вид са типични само за момичетата, но това не е вярно. Въпреки че може да не е толкова често, и момчетата могат да имат такива проблеми
Момчетата чеесто изявяват желание да развият мускулна маса, но да започнат да тренират прекомерно до изтощение или да приемат стероиди, защото са видели/чули, че някой техен идол прави така.
Най-важно е да обясните вредата, ползата и да насочите момчето си към здравословните начини за решаване на всеки проблем.

Най-доброто, което можете да направите, за да повдигнете самочувствието им, често да им правите комплименти и редовно да подчертавате добрите им качества, за да започнат да си вярват и да се харесват повече.
Не, няма да е лесно, но ако сте по-внимателни какво казвате и правите, ще им помогнете да развият по-позитивен образ за себе си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *